Malé, šťavnaté a různorodé. Špízy jsou hitem každé grilovačky. Nezaberou moc místa, ugrilují se za pár minut a zmizí dřív, než se stihnete přivítat se všemi hosty. Jsou hravé, efektní a ideální pro každého, kdo miluje ochutnávání „od všeho trochu“. Když zvolíte tu správnou kombinaci, můžete podávat malý chuťový koncert na špejli, který nahradí i hlavní chod.
Bez špízů není pořádné grilování! Milují je hosté, protože se dají jíst bez příboru, a milují je i hostitelé – zabírají minimum místa a díky drobným kouskům masa nebo zeleniny jsou hotové za chvilku. Navíc se dají libovolně obměňovat, ladit do různých kuchyní i podle sezóny nebo aktuální zásoby v lednici.
Malé formátem, velké chutí
Máme pro vás šest originálních receptů, které kombinují maso, zeleninu, sýr, ovoce i nečekané suroviny. Všechny mají jedno společné – po jejich ochutnání se budete k špejlím vracet zas a znovu.
Ostré vepřovo-ananasové špízy
Špízy žhavé jako letní slunce! Sladké a pálivé, maso a ovoce – kontrast, který funguje. Kousky vepřového masa se marinují v ostré směsi s limetovou šťávou, česnekem, sójovou omáčkou a chilli. Ananas pak vše krásně zjemní. Díky marinádě je maso křehké, jemné a na grilu se krásně zatáhne. Každé sousto vás překvapí výbuchem chutí.

Kořeněné špízy s halloumi a melounem
Bez masa, a přesto nezapomenutelné. Na přípravě těchto špízů je nejsložitější rozpálit gril, protože všechno ostatní už zvládne i úplný začátečník! Slaný sýr halloumi se na grilu krásně opeče a v kombinaci s melounem vznikne překvapivá dvojka, kterou doladí směs koření s koriandrem a skořicí. Tyto špízy oceníte jako lehký předkrm nebo doplněk k masu.

Cuketová lízátka
Další způsob, jak doplnit více zeleniny do jídelníčku dětí i dospělých. Tenké plátky baby cukety se napíchnou na špejli, potřou ochuceným olejem a zapečou se dokřupava. Můžete přidat sýr nebo bylinky podle chuti. Pokud neseženete baby cukety, můžete stejným způsobem marinovat a pak grilovat kostky větších cuket, ty ale předem zbavte vodnatých semínek.

Párečkové špízy s medovo-harissovou glazurou
Malá guilty pleasure, která vás ale překvapí svou rafinovaností. Na trochu hříšnou lahůdku s orientální chutí totiž nepotřebujete ani gril! Ale pokud byste postrádali vůni ohně, můžete párečky před glazováním v pánvi samozřejmě na grilu opéct. Hodí se k pivu, limonádě i salátu.

Kuřecí souvlaki v ostré jogurtové marinádě
Řecká klasika, která vás teleportuje rovnou na pláž. Kousky kuřecího masa se marinují v jogurtu s citronem, česnekem a kořením. Jogurt maso zjemní a postará se o křupavý povrch po ogrilování. Servírujte s pita chlebem, tzatziki nebo rajčatovým salátem – a máte hotové léto na talíři.

Brambůrky ve slanině se sýrovým dipem
Kousky brambor zabalené do plátků slaniny se na grilu krásně propečou – podávejte je se sýrovým dipem s nivou, smetanou a česnekem a sledujte, jak se po nich jen zapráší. Skvěle fungují jako neotřelá příloha i jako hlavní hvězda večera. Nezůstane ani jedna porce!

Špízy připravte ideálně dopředu a skladujte je v lednici. Těsně před grilováním je potřete olejem nebo marinádou. A nezapomeňte – pokud používáte dřevěné špejle a pak dáváte špízy rovnou na gril, namočte je předem alespoň na 20 minut do vody, aby se nespálily.
Nebojte se ani improvizace – špejle snesou maso, zeleninu, ovoce i pečivo. Fantazii se (na grilu) meze nekladou.
Zdroj: Apetit