Nová registrace Zapomenuté heslo

Neviditelný jablečný koláč: Japonský hit Instagramu s něžnou francouzskou duší, který si upečete i doma

24. 7. 2025
Neviditelný jablečný koláč
Shutterstock

Neviditelný jablečný koláč, francouzský hit dobývající i Japonsko, okouzlí svou jemností a vrstevnatou strukturou. Francouzi mu říkají Gâteau Invisible Aux Pommes, Japonci ho vyšvihli mezi virální hity a my vám rovnou řekneme: možná působí nenápadně, ale chutná naprosto božsky. Neviditelný jablečný koláč má víc vrstev než nejlepší croissant z pařížské pekárny a jemnou chuť, která vás překvapí hned po prvním soustu. Stačí mu dát šanci – a vsadíme se, že se zabydlí i u vás v kuchyni.

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho rozkrojíte, pochopíte, proč si získal tolik fanoušků: desítky tenkých plátků jablek, které vypadají jako vrstvy dortu drží pohromadě jen minimum jemného těsta, které rozhodně nepřipomíná suchý korpus.

Z pařížské kuchyně až na japonský Instagram

A kde se vlastně vzal? Původ má ve Francii, ale pořádný boom zažil v Japonsku, kde si ho oblíbili pro jeho minimalistický vzhled. Sociální sítě se zaplnily závratnou rychlostí fotkami jablečných řezů a od té doby ho peče půl světa.

Neviditelný koláč s jablky a hruškami

Neviditelný koláč s jablky a hruškami

< 120 min
3.4(62x)
Přečíst recept

Co dělá koláč „neviditelným“?

Celé kouzlo tohohle koláče je v jablečných plátcích tenkých jako list papíru. Když je nakrájíte dostatečně jemně, skoro se ztratí – splynou s těstem tak nenápadně, až zmizí. Výsledkem je dezert, který vypadá jako vrstvený dort a při rozkrojení připomíná obrázky z učebnic geologie – vrstvy jsou jasně patrné, ale chuť je dokonale propojená.

Jak na neviditelný jablečný koláč krok za krokem:

Bez mandolíny to tentokrát nepůjde. Na tenké, rovnoměrné plátky nožem jednoduše nedosáhnete – pokud ovšem nejste mistři v sushi. Vrstvení chce trochu trpělivosti a pevnou ruku, výsledek ale stojí za každý precizně uložený plátek.

Přemýšlíte jaká jablka budete krájet na ultratenké plátky? Sáhněte po odrůdách, které mají šťávu a drží tvar: Honeycrisp, Gala nebo Pink Lady fungují skvěle.

Jablečná šarlota

Jablečná šarlota

> 60 min
5(3x)
Přečíst recept

Recept na Gâteau Invisible

Na neviditelný jablečný koláč budete potřebovat:  5–6 středně velkých jablek (ideálně odrůda Honeycrisp nebo výše uvedené), 130 g hladké mouky, 3 vejce, 180 ml plnotučného mléka, 100 g krupicového cukru, 30 g rozpuštěného másla, 1 lžičku vanilkové extraktu (nebo vanilkového cukru) a špetku soli.

Postup: 

  1. Troubu zapněte na 190 °C (horkovzduch na 170 °C) a připravte si formu na srnčí hřbet (cca 9 × 23 cm). Vyložte ji pečicím papírem tak, aby vám přečníval přes delší strany – bude se vám hodit při vyklápění.
  2. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte hladkou mouku, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a lžičku vanilkového extraktu (nebo sáček vanilkového cukru, to ale raději trochu uberte z krupicového). Vznikne vám tekuté, spíš řídké těsto – nebojte, tak to má být.
  3. Oloupejte 5–6 jablek. Pomocí mandolíny (nebo ostrého nože) je nakrájejte na plátky tenké max. 1,5 mm. Čím tenčí, tím lepší.
  4. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Nakrájená jablka vložte do první poloviny těsta a opatrně promíchejte, aby se všechny plátky obalily. Buďte něžní – jablka nesmíte rozlámat.
  5. Na dno formy nalijte asi 1/2 hrnku těsta z druhé poloviny. Pak přidejte třetinu jablek, hezky je naskládejte, aby plátky sahaly až ke krajům formy. Zalijte další troškou těsta a vrstvy zopakujte. Končit byste měli tenkou vrstvou těsta navrchu.
  6. Pečte cca 65–75 minut. Vrch by měl být zlatavý až kaštanový a špejle po zapíchnutí do středu vyjít téměř čistá. Pokud by koláč moc tmavnul, přikryjte ho alobalem.
  7. Hotový koláč nechte minimálně dvě hodiny chladnout ve formě – ideálně na mřížce. Uvnitř se ještě lehce srovná a zpevní.

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

> 60 min
4.3(68x)
Přečíst recept

Tip na závěr:

Podávejte ho samotný, s kopečkem lehce oslazené šlehačky nebo lžící zmrzliny. Pokud si s ním chcete trochu vyhrát, zkuste obměnu. Jablka můžete nahradit cuketou – stačí ubrat cukr a přidat tenké plátky sýra nebo slaniny. Funguje i sladká varianta s tvarohem a rozinkami, k jablkům můžete přidat i hrušky a k hruškám zase sýr Brie... Neviditelný koláč je vlastně dost přizpůsobivý – jen ho nesmíte přehlédnout.

Zdroj: 177 Milk Street, The Kitchn, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Neviditelný koláč s jablky a hruškami

Sdílet článek

Francouzská cukrařina Dezerty Jablka Francouzská kuchyně Trendy Ze sociálních sítí Jablečný koláč Japonská kuchyně Dezert Sociální sítě Cukrářství Pečení Sladká jídla Gâteau invisible

Související články