Sypaný jablečný koláč je skutečným pokladem světových kuchyní. Spojuje v sobě to nejlepší z tradičních surovin a geniálně jednoduché přípravy, díky čemuž se stal oblíbeným dezertem, který hravě zvládne každý začátečník a zkušená hospodyňka ho zase vylepší o mnoho nových nápadů a chutí.
V posledních letech jeho popularita znovu roste. A není divu – v jediném moučníku se snoubí lahodná chuť klasického štrúdlu, ovšem bez zdlouhavé práce s těstem. Navíc nabízí nespočet variací – můžete ho připravit s ořechy, rozinkami nebo doplnit špetkou skořice pro výraznější aroma. Skvěle chutná teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny i studený k odpolední kávě. Ať už ho upečete pro rodinu, nebo hosty, sypaný jablečný koláč nikdy nezklame a vždy provoní celý domov pečenými jablky a máslem.
Kouzlo sypaného koláče aneb proč je tak jednoduchý?
Základní myšlenka je geniální: místo míchání složitého těsta jednoduše vrstvíte sypkou směs mouky, cukru a krupice s nastrouhanými jablky. Všechno jen nasypete do formy, ale přesto vznikne vláčný koláč s křupavou kůrčičkou a šťavnatým jablečným srdcem. Je to skvělá a rychlá alternativa ke klasickému štrúdlu nebo bábovce.
Co budete potřebovat a jak na to?
Na přípravu vám stačí jen pár základních surovin. Nepostradatelná jsou samozřejmě jablka, nejlépe kyselejší, která koláči dodají šťavnatou chuť a svěžest. Dále budete potřebovat hladkou mouku, někdy v kombinaci s krupicí, cukr, prášek do pečiva pro nadýchanost a kvalitní máslo, které na povrchu vykouzlí zlatavou krustu.
Postup je neuvěřitelně snadný. Nejprve si v míse smícháte všechny suché přísady. Jablka nastrouháte nahrubo a můžete je dochutit skořicí nebo citronovou šťávou. Poté už jen do vymazané formy střídavě vrstvíte sypkou směs a jablka. Nakonec povrch pokladete plátky másla a pečete dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C, což obvykle trvá mezi 35 a 50 minutami.
Nebojte se experimentovat: Tipy na vylepšení
Základní recept je skvělý, ale přímo si říká o malé vylepšení. Pro extra vláčnost zkuste do směsi přidat bílý jogurt nebo měkký tvaroh – koláč bude krémovější a lehčí. Osvěžující nádech mu dodá citronová šťáva, což je trik inspirovaný švédskou variantou tohoto dezertu.
A samozřejmě nezapomeňte na klasické dochucení: do jablečné vrstvy se skvěle hodí rozinky namočené v rumu, nasekané vlašské ořechy nebo vanilka. V zimním období můžete přidat i špetku mletého hřebíčku. Existují dokonce i varianty pro ty, kteří se vyhýbají lepku (stačí použít pohankovou mouku) nebo chtějí omezit cukr, který lze nahradit třeba kokosovým.
Pár triků pro dokonalý výsledek
Aby se vám koláč vždy povedl, pamatujte na správná jablka – volte kyselejší a šťavnaté odrůdy, které se nerozvaří na kaši. Máslo patří vždy navrch – právě ono vytvoří onu neodolatelnou zlatavou krustu. Některé kuchařky dokonce doporučují máslo na koláč nastrouhat, aby se rovnoměrně rozprostřelo. Při vrstvení se snažte dělat tenčí vrstvy těsta a jablek, koláč se tak propeče rovnoměrněji a bude krásně vláčný. A jak ho nejlépe podávat? Skvělý je ještě vlažný, doplněný kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Proč se sypaný koláč vrací do módy?
Současné kuchařské trendy nahrávají receptům, které jsou rychlé, jednoduché a nenáročné. A to sypaný koláč splňuje na jedničku. Minimum námahy, pár surovin a vůně jako z cukrárny – to je jeho kouzlo. I když se objevují zdravější verze s menším množstvím cukru nebo jinou moukou, jeho srdce zůstává stejné: poctivá chuť čerstvých jablek a másla. Ať už ho vylepšíte tvarohem nebo ořechy, podstata se nemění – je to čistá radost z domácího pečení.
Zdroj: centrum.cz, magazin.recepty.cz, Český rozhlas Brno, Labužník.cz, Dvě v troubě, MagnumHome.cz