Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedna mísa, žádné těsto: Sypané koláče zvládnou za pár minut i děti – a přitom chutnají královsky

18. 10. 2025
Jedna mísa, žádné těsto: Sypané koláče zvládnou za pár minut i děti – a přitom chutnají královsky

Drobenka není jen ozdoba na koláči. Ve správném receptu je to základ, který drží celý moučník pohromadě. A právě sypané koláče jsou toho nejlepším důkazem. Nepotřebujete váleček, robot ani droždí na kynuté těsto. Stačí mísa, hrnek a chuť si upéct něco dobrého – klidně na poslední chvíli.

Sypané koláče se u nás pečou desítky let. V každé domácnosti trochu jinak, ale princip zůstává stejný: mouku, cukr a máslo smícháte na drobenku (a někdy ani to ne), část nasypete do formy, přidáte tvaroh nebo ovoce, zasypete zbytkem a dáte péct. A pak už se o všechno postará trouba. Během pečení se totiž drobenka propojí s vlhkostí náplně a vytvoří těsto přímo v koláči – křupavé tam, kde má být, vláčné tam, kde je to potřeba.

Tvaroh a meruňky: Kombinace, která nezklame

Jeden z nejvděčnějších moučníků vůbec. Sypaný koláč s tvarohem a sušenými meruňkami voní po másle, je příjemně sladký, ale díky ovoci i lehce nakyslý. Meruňky před pečením krátce spařte nebo namočte do horké vody – změknou a přirozeně splynou s tvarohem.

Sypaný koláč s tvarohem

Sypaný koláč s tvarohem

< 75 min
4.1(188x)
Přečíst recept

Klasika, která chutná všem: Tvaroh a rozinky

Pokud hledáte koláč, který chutná jako dětství, tenhle vás vezme zpátky ke kuchyňské lince vaší babičky. Tvaroh a rozinky je nestárnoucí dvojice, kterou drží pohromadě (nejen) drobenka. Recept je hrnkový, takže se obejdete bez vážení. Navíc se dá snadno obměnit – místo rozinek můžete použít sušené švestky, datle nebo třeba čokoládu.

Sypaný koláč s tvarohem a rozinkami

Sypaný koláč s tvarohem a rozinkami

< 60 min
4(202x)
Přečíst recept

Drobenka nahoře i dole: Tvarohový koláč s ovocem

Tenhle koláč působí na první pohled složitě, ale opak je pravdou. Drobenka tvoří dno i vršek, mezi nimi se skrývá šťavnatá vrstva tvarohu s ovocem. Ideální jsou borůvky, rybíz nebo meruňky, ale dobře poslouží i ovoce mražené. Výsledkem je moučník, který vypadá skvěle, chutná ještě líp a rozhodně nevydrží do druhého dne.

Tvarohový koláč s ovocem

Tvarohový koláč s ovocem

> 60 min
4.3(864x)
Přečíst recept

Jak obměnit drobenku

Drobenka není jen mouka, cukr a máslo. Můžete ji snadno přizpůsobit podle toho, co máte doma nebo jakou náladu má váš mlsný jazyk:

  • Cukr: Zkuste třtinový, vanilkový nebo přidejte trochu medu.
  • Mouka: Výborná je i špaldová, ovesná nebo jemně mletá celozrnná. Do části můžete přimíchat i kakao nebo rozmixované ovesné vločky či lotusky.
  • Máslo: Pokud pečete bez laktózy, sáhněte po rostlinné alternativě.
  • Oříšky: Nasekané vlašáky, lískové oříšky nebo mandle udělají parádu nejen v chuti, ale i na skus.
  • Koření: Skořice, perníkové koření, muškátový oříšek nebo trocha nastrouhané citronové kůry – drobenka rázem rozvoní celou vaši kuchyni.

Co dát do náplně místo tvarohu?

Tvaroh je klasika, ale rozhodně není jedinou možností. Tady je pár nápadů, jak si koláč zpestřit nebo zcela proměnit:

  • Mák: Mletý mák spařte mlékem, přidejte trochu cukru, špetku skořice nebo povidla. Nezapomeňte, že náplň by měla být spíše tekutá.
  • Jablka: Nastrouhaná, ochucená skořicí, cukrem a citronovou šťávou.
  • Pudink: Uvařte řidší vanilkový nebo čokoládový pudink a nalijte ho mezi vrstvy drobenky.
  • Ricotta nebo mascarpone: Italská varianta tvarohu – krémová a jemná. Funguje skvěle s lesním ovocem nebo broskvemi.

Tak zapněte troubu a začněte „drobit“ – tenhle koláč se upeče skoro sám.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Tvarohový koláč s ovocem

Sdílet článek

Koláče Buchty na plech Tvaroh

Související články