Nová registrace Zapomenuté heslo

Škvarky 9x jinak jako základ skvělých jídel

Jana Kopřivová
24. 2. 2022
Škvarková pomazánka
Apetit

Čerstvé vepřové škvarky jsou výborné nejen s chlebem, cibulkou a kyselou okurkou jako chuťovka k pivu. Hodí se také do mnoha jídel, kterým zvýrazní chuť a díky tuku přidají vláčnost. Máme pro vás devět snadných a lákavých pokrmů, které jistě vaše chuťové pohárky zaujmou.

Škvarky vznikají jako lahodný vedlejší produkt při škvaření vepřového sádla. Na kostičky nakrájené syrové sádlo se zahřívá (škvaří – odtud název) podlité trochou vody, aby se nepřipalovalo. Postupně se rozpouští tuk, odpařuje voda a škvarky zlátnou. Po scezení sádla je lze znovu zahřát s trochou mléka, aby zezlátly a byly křupavé, nechat odkapat a ještě teplé posolit.

Domácí škvarky

Domácí škvarky

> 120 min
3.9(62x)
Přečíst recept

  • I když jsou škvarky chutné už samy o sobě, můžete je ještě vylepšit a promíchat s pepřem a stroužkem drceného česneku. Vepřové škvarky jsou skvělé nejen samotné k zakousnutí k čerstvému chlebu, ale také jako přísada do mnoha jídel, od různého pečiva přes pomazánky až po zapečené brambory či sladký závin.

1. Škvarková pomazánka

Klasická pomazánka obvykle zláká i ty, kteří škvarkům a sádlu příliš neholdují. Jednoduchý recept potřebuje dvě ingredience: čerstvý chléb a namleté škvarky. Každá rodina má svůj tajný trik, jak pomazánku vylepšit. Někdo dochucuje českou plnotučnou hořčicí, ale klidně vyzkoušejte hořčici dijonskou.

  • Vybrat si také můžete, zda do pomazánky přidáte nakrájená vařená vajíčka a tím získáte o něco hrubší strukturu, nebo z vajec vyberete jen žloutky a pomazánku uděláte jemnou a hladkou, nadýchanou jako pěna.

Škvarková pomazánka s jarní cibulkou

Škvarková pomazánka s jarní cibulkou

< 30 min
4.6(119x)
Přečíst recept

2. Škvarkové placky

Dříve se pekly jako tradiční masopustní pečivo. Vy si je dejte, kdy máte chuť. Připravit je lze jak pečené, tak smažené. Skvěle jsou samotné, hodí se také jako příloha k masu nebo nakládané zelenině. Chutnají výborně za tepla i za studena, ale voní tak lákavě, že je skoro nemožné počkat, až zchladnou.

Škvarkové placky podle Václava Friče

Škvarkové placky podle Václava Friče

> 60 min
4.1(127x)
Přečíst recept

3. Škvarkoví šneci se zelím

Základní škvarkové těsto můžete pokaždé naplnit jinak: jednou sýrem a kořením, jindy přidejte šunku nebo si dejte šneky nasladko s rozinkami a cukrem či ovocnou zavařeninou. Nejlepší jsou chvíli po upečení, kdy je pečivo krásně křupavé, ale pochutnáte si na nich i o několik dnů později.

Škvarkoví šneci se zelím

Škvarkoví šneci se zelím

< 60 min
3.8(58x)
Přečíst recept

4. Brambory zapečené se škvarky

Brambory z trouby chutnají skvěle nejen se špekem či uzeným, ale také se škvarky. Všechno upečte pěkne dozlatova s křupavou kůrčičkou.

Zapečené škvarkové brambory

Zapečené škvarkové brambory

< 60 min
4.7(26x)
Přečíst recept

5. Zelňáky se škvarky

Zelnou směs můžete ochutit podobně jako bramboráky česnekem a majoránkou. Levné a rychlé jídlo snadno připravíte jako večeři v pracovním týdnu.

Zelňáky se škvarky

< 60 min
3(46x)
Přečíst recept

6. Škvarková megaplacka

Zábavná chuťovka na každý večírek. Těsto se před pečením rozkrájí na porce, z hotové placky si pak každý ulomí svůj kousek.

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

Škvarková megaplacka s javorovým dipem

> 60 min
4(9x)
Přečíst recept

7. Škvarkový kuba

Domácí sádlo a poctivé škvarky udělají i z obyčejných pšeničných krupek výborné jídlo, které zasytí.

Kuba z čerstvých hub se škvarky

> 60 min
3.8(17x)
Přečíst recept

8. Škvarkový závin

Nenechte se zmást, tohle jsou škvarky nasladko. Těstu přidají vláčnost, náplň tvoří meruňkový džem.

Škvarkový závin

Škvarkový závin

< 60 min
4.9(10x)
Přečíst recept

9. Šťouchané brambory se škvarky

Jednoduchá příloha, která se hodí k jakémukoliv pečenému masu. Brambory šťouchané se škvarky opečenými na cibulce můžete podávat také se sázeným vejcem.

Hovězí srdíčko na houbách a škvarkové brambory

Hovězí srdíčko na houbách a škvarkové brambory

> 60 min
4.6(23x)
Přečíst recept

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Související články