
Karlovarský festival se blíží do finále. A pokud jste se letos na červený koberec nedostali, nezoufejte. Stačí si pustit některou z oblíbených filmových klasik (českou nebo zahraniční) a uvařit si jídlo, které se v nich objevilo. Noky jako z Pelíšků, koláčky ze Samotářů nebo fastfoodový „Royale with cheese“ z Pulp Fiction. Jídla, která se zapsala do filmové historie, si můžete vychutnat i doma – a bez lístku do kina!
V hlavní roli: vaše kuchyň! Některá jídla si roli ve filmu opravdu zaslouží: Ať už je to kančí se šípkovou (nebo se zelím), či burger ve scénách Quentina Tarantina, jídlo ve filmu umí vyvolat emoci, vzpomínky i chuť na něco dobrého. Na jaká jídla z filmů nejčastěji vzpomínáme?
Kanec se šípkovou, nebo se zelím? – Slavnosti sněženek
Kanec! Ale se šípkovou, nebo se zelím? Chlapi u stolu, ostrá debata a hospodská, která ví, že každý má svou pravdu. Tahle scéna se zapsala do dějin stejně jako samotný Bohumil Hrabal. A i když divák nemusí být myslivec, kančí pečeni s dobrým knedlíkem odolá málokdo.
- Zkuste: Kančí kýtu se šípkovou omáčkou. Servírujte s houskovým či bramborovým knedlíkem – nebo si rovnou připravte obě verze a udělejte si svůj malý filmový rozstřel.
Noky vs. knedlíky – Pelíšky
„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté.“ Tahle scéna z Pelíšků je již kulturním odkazem. Ať už se přikláníte k jedné, nebo druhé straně, není nad to uvařit si pořádné jídlo se šťávou – a pustit se do debaty o povrchu noků.
- Zkuste: Kuře na paprice s jemnými noky – anebo raději knedlíkem? To necháme na vás.
„Výborné koláčky“ – Samotáři
Hořká komedie, která definovala přelom milénia. A i když si Samotáře většina spojuje se soundtrackem nebo vtipy, koláčky v ní mají své místo – byť ne zrovna v ideální kondici. My jsme si ale dali záležet, aby ty naše byly měkké, voňavé a chutnaly i bez ironického podtónu.
- Zkuste: Tvarohové koláčky s drobenkou, ideálně ještě teplé. Vypadají lákavě a zmizí rychleji, než si stihnete pustit další film.
Špagety – Lady a Tramp
Jedna miska, porce špaget a polibek, který si pamatuje celý svět. Některé filmové momenty jsou tak kultovní, že je znají i ti, kteří film vlastně nikdy neviděli. A tato scéna z Lady a Trampa je přesně ta, která se zapsala do dějin (nejen) animovaného filmu i díky tomu, jak přirozeně ukazuje, že jídlo dokáže spojit i dva zdánlivě vzdálené světy.
- Zkuste: Uvařte si špagety s rajčatovou omáčkou, zasypte je parmazánem a dejte do jedné misky. Ideálně někomu, s kým se chcete o večeři podělit. A je úplně jedno, kdo z vás bude Lady a kdo Tramp.

„Royale with cheese“ – Pulp Fiction
„Víš, jak říkaj v Paříži čtvrtlibráku se sýrem?“ – „Royale with cheese.“ Tak začíná jedna z nejpamětihodnějších filmových debat všech dob. Dva nájemní zabijáci, Vincent a Jules, si v autě cestou na kšeft vyměňují dojmy z Evropy. A pokud vám „Big Kahuna Burger“ zní povědomě, máte dobrou paměť. Tahle fiktivní značka se objevuje i v dalších Tarantinových filmech – třeba v Gaunerech, Kill Billovi nebo ve Čtyřech pokojích. Quentin si prostě na kulinární vesmír potrpí.
- Zkuste: Domácí cheeseburger a klidně mu říkejte „Royale“!
Pretty Woman – „Svině klouzavý“
Scéna s hlemýždi, stříbrným příborem a šokovanou Julií Roberts se zařadila mezi ty, které si pamatujeme celý život. I když se doma do šneků pouštět nechcete, proč si neudělat aspoň něco, co bude na talíři stejně noblesní?
- Zkuste: Domácí tagliatelle s okvětními lístky nebo mušle sv. Jakuba s ochuceným máslem na cibulce, vařené v páře. S vínem a svíčkou si filmovou noblesu užijete i v pyžamu.

Filmová jídla v sobě mají kouzlo. Jsou to kulinářské rekvizity, které v paměti zůstávají mnohem déle než jiné scény. A jestli letos vynecháte festival, udělejte si ho doma – v kuchyni, u televize nebo na zahradě. Se správným jídlem to bude zážitek, ke kterému můžete napsat vlastní scénář.
Zdroj: Apetit, Youtube