Nová registrace Zapomenuté heslo

Březen: Měsíc knih! Začtěte se do příběhů, které můžete ochutnat

1. 3. 2025
Káva a otevřená kniha
Shutterstock

Březen patří knihám – to nevyvracíme! Ale věděli jste, že česká literatura je plná chutí a dobrého jídla? Koblihy létající kavárnou, kančí hostina „půl na půl“, žloutkový věneček, který měnil osudy hlavních hrdinů... Jídlo dokresluje atmosféru, definuje postavy a někdy i celý děj. Pojďme si literární pochoutky nejen připomenout, ale i pořádně vychutnat!

Literatura a gastronomie mají překvapivě mnoho společného. Některá jídla vás přenesou do prvorepublikových kaváren, jiná vás vtáhnou do venkovských hospod nebo rodinných kuchyní plných vůní. Každý pokrm má svůj příběh – některé budete chtít jistě vyzkoušet a na některé vás u čtení možná přejde chuť.

Saturnin a koblihy, které umí létat

„Dámy a pánové, jak byste reagovali, kdyby se před vámi objevila mísa koblih?“ Tuto otázku si v Saturninovi od Zdeňka Jirotky pokládá doktor Vlach. A než se kdo naděje, začne po kavárně létat (tak trochu nešťastnou náhodou) cukrem zasněžené pečivo.

Koblihy patří k české tradici od nepaměti. A i když se u nás obvykle nevrhají po spolustolovnících, román Saturnin jim dal úplně nový rozměr. Stačí jedno sousto a možná vám také začne v hlavě hlodat otázka: Hodit, či nehodit? A pokud si myslíte, že ne, tak možná jen proto, že zatím nemáte koblihu v ruce. Upečte si ji podle našeho receptu a rozhodněte se sami!

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Skořicové koblihy s jablečným pyré

< 60 min
4.9(10x)
Přečíst recept

Se zelím nebo se šípkovou? Legendární dilema, které (ne)musíte řešit

Pokud existuje jídlo, které dokázalo rozdělit společnost stejně jako politika nebo sport, je to kančí pečeně z Hrabalových Slavností sněženek. Dvě myslivecká sdružení se přou, jestli je lepší kančí se zelím, nebo se šípkovou omáčkou. Spor vrcholí tím nejlogičtějším řešením – podává se obojí. Protože proč se hádat, když můžeme hodovat?

Dodnes si tohle jídlo můžete dát v legendární Hájence v Kersku, kde se děj odehrává. A pokud jste si nikdy neřekli o „kančí půl na půl“, máte nejvyšší čas to napravit!

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

> 120 min
4.5(87x)
Přečíst recept

Hana a žloutkový věneček: Když sladká odměna zhořkne na jazyku

V románu Hana od Aleny Mornštajnové se obyčejný zákusek stává tichým svědkem tragédie. Je zima roku 1954. Devítiletá Mira neposlechne rodiče a vyrazí s kamarády na ledové kry. Spadne do vody a za trest přijde o slíbenou sladkou odměnu – žloutkový věneček. Ostatní členové její rodiny si ale věneček během oslavy dopřejí... A vzápětí u nich propukne tyfus.

Žloutkový věneček – klenot českých cukráren, který by měl být symbolem sladkého potěšení, se v Haně mění v děsivou připomínku toho, jak tenká je hranice mezi obyčejným dnem a tragédií. Dnes si jej ale můžete vychutnat bez obav a s respektem k příběhu, který připomíná, jak křehký může být osud.

Bylo nás pět: A tatík pil portský!

Bylo nás pět od Karla Poláčka není jen nostalgická vzpomínka na dětství, ale i malá pocta české kuchyni. Když se Petr Bajza pustí do rozhovoru se strejdou Vařekou, vypadá to na menu snů každého gurmána – jenže je tu malý háček. Celé si ho vymyslel.

Polívka s mozečkovejma nokama, šunkové trubičky s křenem, svíčková s kaprletama, štrúdl s oříškama – a tatík, ten pil portský. Menu, které by dnes klidně prošlo v luxusní restauraci, bylo sice jen chlapeckou fantazií, ale co na tom? Když nemůžete hodovat, aspoň si to představíte!

Štrúdl z kavárny Savoy

Štrúdl z kavárny Savoy

< 120 min
3.9(88x)
Přečíst recept

Švejk a hospodská klasika

Švejk a hospoda, to jde dohromady stejně jako vepřo-knedlo-zelo a pivo. V Haškově Osudech dobrého vojáka Švejka za světové války je jídlo vždy po ruce – ať už je to tlačenka, guláš s chlebem, nebo skromný vojenský ešus plný polévky.

Švejk sice není žádný velký gurmán, ale ví, že hladový voják je k ničemu. A tak si i my můžeme připomenout, že dobře natočené pivo a kus poctivé hospodské klasiky občas vyřeší víc než dlouhé debaty.

Zabijačkový guláš dušený v troubě

Zabijačkový guláš dušený v troubě

> 120 min
4.8(20x)
Přečíst recept

Pejsek a kočička a nejbizarnější dort v dějinách literatury

Zakončíme to stylově – kuchařským experimentem, na který nikdy nezapomenete. Pejsek s kočičkou od Josefa Čapka chtěli udělat dort, který bude mít „všechny dobré věci dohromady“. Jak to dopadlo? No… Nezapomněli na marmeládu, myš, sýr, šunku, bonbóny, buřty a hodně, opravdu hodně kostí.

Výsledek byl, jak bychom to řekli…? „Přeplácaný“! Ale legenda byla na světě. A i když takový dort radši necháme pohádkovým hrdinům, vy si můžete upéct lepší, třeba nejlepší mrkvový dort, ve kterém buřty (naštěstí) nenajdete.

Mrkvový dort jinak

Mrkvový dort jinak

< 120 min
4.1(66x)
Přečíst recept

Literární hody, které neomrzí

Jídlo v knihách není jen kulisou – dokresluje atmosféru, odhaluje charaktery postav a někdy se stává samotným hybatelem děje. Ať už je to kobliha letící kavárnou, kančí pečeně na hostině, nebo žloutkový věneček – všechny tyto literární pochoutky mají jedno společné: zůstávají s námi stejně jako příběhy, ve kterých jsme je ochutnali.

Kterou knihu otevřete jako první? Máte vybráno?

Zdroj: YouTube, SerialZone, České rádio, Česká klasická literární díla (Saturnin, Slavnosti sněženek, Hana, Bylo nás pět, Osudy dobrého vojáka Švejka, Smrt krásných srnců, O pejskovi a kočičce) a materiály o nich

Sdílet článek

Česká kuchyně Česká klasika České zákusky Literární jídla Koblihy Kančí pečeně Žloutkový věneček Česká literatura Nostalgická jídla Hospodská klasika Čtení a gastronomie České cukrářství

Související články