Letní večeře nemusí být ani složité, ani exotické. Připravte si s námi večeře, které vás zahřejí u srdce: pórkovou polévku, koprovku, dušenou mrkev nebo slaný tvaroh s rajčaty – máme pro vás chutě, na které se nezapomíná a které určitě i vy chcete předávat dalším generacím.
Proč si tenhle týden zamilujete? Protože náš výběr večeří (většinou) znáte – a možná jste na ně trochu zapomněli. Jsou rychlé, z dostupných surovin a hlavně: chutnají úplně všem. Vyzkoušejte, uvařte a užijte si domácí pohodu. Protože české léto chutná nejlíp ze všech!
Pondělí: Pórková polévka s krutonky
„Jednoduchá pórková polévka s krutonky, na které jsem vyrostla. Babička ji dělala hustou tak, že v ní lžíce stála!“ vzpomíná redaktorka Darina. Jde o snadný recept, na který nepotřebujete příliš surovin. Jemně nasládlý pórek, máslo, brambory – a kuchyně voní, jak si pamatujeme z dětství.
- Proč ji vyzkoušet: Hotová do 30 minut a perfektní i jako večeře „co dům dal“. Přidáte krajíc chleba a víc nepotřebujete.

Úterý: Plněné papriky v rajské omáčce
Plněné papriky přesně tak, jako je dělaly naše babičky a tety z třetího kolene. Klasika, která s přehledem obstojí i ve sváteční den. Jemnou směs z masa a rýže v zeleninových luscích jsme tentokrát doplnili o hráškovou rýži, vyzkoušejte ji také.
- Proč je vyzkoušet: Ideální recept typu „vařím dopředu“ – večeře na dva dny bez práce navíc. Druhý den chutnají snad ještě líp.

Středa: Tvaroh „à la feta“ s rajčaty a bazalkou
Vyzkoušejte variaci na klasický chleba s tvarohem! Čím kvalitnější suroviny zvolíte, tím větší chuťový zážitek získáte. Tvaroh à la feta s rajčaty a bazalkou je jako stvořený na svačinu nebo sytou snídani, ale s přehledem obstojí i jako lehká večeře.
- Proč ho vyzkoušet: Rychlý recept na dny, kdy je vedro nebo prostě jen nemáte chuť stát u sporáku. Stačí 5 minut a je hotovo.

Čtvrtek: Vařené hovězí s koprovou omáčkou a brambory
Tohle jídlo buď milujete, nebo… jste ho ještě nedělali podle našeho receptu. Jemná smetanová omáčka s čerstvým koprem, poctivý vývar a plátek vařeného hovězího je jako stvořené pro rodinný oběd nebo večeři.
- Proč ji vyzkoušet: Koprovka je sázka na jistotu. Skvěle chutná čerstvá i na druhý den: stačí vyměnit knedlíky za brambory, maso za vejce a budete slavit úspěch s „novým“ jídlem i bez velké námahy.

Pátek: Dušená mrkev s hráškem, šťouchané brambory a šunka
Když dáte na talíř dvě velmi levné suroviny, v tomto případě brambory a mrkev, zbude vám ještě rozpočet na to, abyste k nim mohli přikoupit kus chutné bílkoviny, ať už to bude maso, uzenina, sýr, nebo třeba vejce. My jsme šťouchané brambory s dušenou mrkví a hráškem doplnili šunkou. Tohle jídlo však můžete vařit v mnoha obměnách.
- Proč ji vyzkoušet: Připomene vám školní jídelnu, ale v té nejlepší verzi. Ideální i pro malé strávníky.

Bonus na víkend: Meruňkový koláč jako od babičky
Meruňkový koláč v rustikálním stylu se toto léto zapíše do vašich vzpomínek a možná také rodinné kuchařky. Křehké sladké těsto a pikantní ovoce je senzační spojení, kterému pověstnou „třešničku“ dodá kopeček našlehané smetany.
- Proč ho vyzkoušet: Protože koláče s ovocem nikdy nezklamou. A až ho ochutnáte, litovat budete jen jediné věci – že jste neupekli rovnou dva.

A proč právě tato jídla?
Protože fungují. Jsou sytá, a přitom svěží. Dají se uvařit dopředu, ohřát druhý den nebo zamrazit „na horší časy“. Jsou to recepty, které nevyžadují žádné složité techniky ani exotické suroviny – tak si připravte polévku, papriky, tvaroh, kopr nebo koláč – české léto na talíři právě začíná.
Zdroj: Apetit