Těstoviny, rajčata, bylinky a dobrý olivový olej... K letní spokojenosti často stačí jen pár surovin. Pokud rádi plánujete, ale nechcete ztrácet čas vymýšlením, co bude k večeři, máme pro vás řešení. Připravili jsme celý týden inspirovaný Itálií. Šest receptů, které vás vezmou na procházku přes jih sluncem zalité Kalábrie až po hory v Piemontu – aniž byste museli opustit kuchyň.
Lehká jídla, která zvládnete připravit i po dni u vody. Večeře, které se nevaří celé odpoledne, ale přesto mají své kouzlo. Nejsou to jen těstoviny – i když i na nich si samozřejmě pochutnáme. Připraveni? Italský týden právě začíná.
Pondělí: Panzanella s nektarinkami
Vyzkoušejte letní ovocnou variaci na známý italský salát ze staršího pečiva a rajčat. Věříme, že tahle klasika s novým nápadem se stane hitem prázdninových večeří! Prosciutto, olivový olej, křupavý chléb a sladká šťáva z nektarinek. Tohle není obyčejný salát, ale pocta italskému létu.
- Proč ji zkusit: V Itálii se s tímto salátem setkáte nejvíce v oblasti Toskánska a Lombardie, kde má recept kořeny. Vy však cestovat nemusíte a můžete si jej užít i doma. Chutnější závěr prázdninového letního dne si snad ani neumíme představit (a navíc zpracujete staré pečivo).

Úterý: Kuře s mozzarellou a sušenými rajčaty
Kuře s mozzarellou, sušenými rajčaty a bazalkou – večeře v italských barvách! Díky mozzarelle nebudou kuřecí prsa vysušená a rajčata naložená v oleji jim dodají chuť navíc. Když potřebujete rychlý recept, který vypadá slavnostně a chutná tak trochu jako dovolená u moře, sáhněte právě po tomhle.
- Proč ho zkusit: Je to ten typ jídla, který udělá radost všem u stolu – dětem i dospělým. A navíc: všechno zvládnete připravit v jedné pánvi a do 30 minut!

Středa: Bruschetta Caesar
Když se potká ikonický salát s legendární italskou topinkou, vznikne dokonalá letní večeře. Křupavý chléb, salát, parmazán, ančovičky… Nápad britského autora kuchařek Nigela Slatera nás nadchl jednoduchostí a my si myslíme, že přesně tak má chutnat středa.
- Proč ji zkusit: Je to Caesar s nápadem – servírovaný jinak, ale se všemi chutěmi, které znáte a milujete. Skvělé i jako pohoštění pro přátele.

Čtvrtek: Jednoduché těstoviny s citronem
Jednoduché těstoviny s citronem jsou na stole cobydup. Hledáte-li tedy nápad na rychlý oběd či večeři, bude kombinace celozrnných špaget, česneku, bazalky a citronu perfektní volbou. Rčení „v jednoduchosti je síla“ zkrátka platí i v kuchyni (a někdy i dvojnásob).
- Proč je zkusit: Jsou bleskové. Jsou osvěžující. Jsou naprosto neodolatelné. A stačí vám na ně jen šest surovin.

Pátek: Vitello tonnato
Tenké plátky jemného telecího zalité sametovou omáčkou z tuňáka, kaparů a majonézy. Klasický italský recept na vitello tonnato chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce. Vitello tonnato pochází z oblasti Lombardie a Piemontu, kde se připravuje z masa tamního skotu, a i když jde hlavně o tradiční italský předkrm, klidně obstojí i jako hlavní chod.
- Proč ho zkusit: Připravíte ho den předem a v pátek večer jen servírujte s bílým vínem a chlebem. Ideální jídlo na začátek víkendu.

Sladká tečka: Citronové tiramisu
Mysleli jste si, že tiramisu znáte jako své boty? Tohle vás přesvědčí o opaku. Citronová verze je lehká jako letní vánek, osvěžující a obejde se bez kávy i kakaa. Sladké se tu potkává s kyselým v dokonalé rovnováze, kterou v tom klasickém tiramisu jen tak neochutnáte. Připravte ho rovnou do většího pekáče a nechte v lednici. Bude vás lákat každý den. Tedy pokud něco zbude…
- Proč ho zkusit: Protože je to sladká tečka, která vás navodí na prázdninovou notu, i když zrovna nikam nejedete.

Itálie nikdy nebyla tak blízko! Stačí otevřít lednici, sáhnout po pár poctivých surovinách a pustit se do vaření.
Zdroj: Apetit