Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
4,1 (15x)
5. 3. 2018
Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky
Apetit
Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky
Apetit


Velmi snadné
< 60 min
4,1 (15x)

Při přípravě frittaty se nemusíte držet zpátky, můžete do ní přidat prakticky cokoliv, co máte rádi nebo co zrovna vaše lednice či spíž nabízí. Tuhle jsme doslova nadupali zdravými surovinami. Výsledek vás nadchne!


Nezhasínat obrazovku
Pro 6-8 osob
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 6-8 osob
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2144 kcal
  • Bílkoviny 147 g
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 132 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2017/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,1/5

Hodnocení receptu

4,1/5
(15 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2017/3

Březnové číslo Apetitu je od první do poslední strany naplněné svěžími nápady, jak si užít dlouho očekávaný začátek jara! Protože letos je celý březen postní, máme pro vás celou řadu tipů, jak na jaře odlehčit a ozdravit jídelníček. Naučíme vás připravovat vyvážené, zdravé a syté snídaně, které vás nabijí energií na celé dopoledne, jíst více zeleniny a luštěnin a trochu méně masa (a přitom nestrádat) nebo zapojit do jídelníčku na první pohled nenápadné potraviny, které skrývají přímo zázračnou sílu a blahodárné účinky. Chybět nebude ani vtipný hospodský kvíz! Pozvěte přátele a překvapte je dobrotami podle našich receptů i pořádně záludnými otázkami. Věřte nám, bude to zábava! Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Detox

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Proč detoxikovat naše tělo?

Lidské tělo se zanáší toxiny, které jsou pro organismus velmi škodlivé, proto je důležité od nich organismus čas od času vyčistit. Toxiny se do našeho těla dostávají ze stravy, ovzduší i léků. V těle se ale mohou vytvářet i sami, a to například stresem. Po náročném zimním období jsme toxinů plní. Strava v zimě totiž není příliš čerstvá, jíme samá hutná jídla, každý z nás alespoň jednou za zimu prodělá nějakou tu virózu, léky se tedy do našeho těla mohly také dostat. Málo slunečních paprsků a omezení spojená s koronavirem našim nervům zrovna nepřidaly. Právě proto je teď ideální čas na to se od všech těchto nahromaděných negativních věcí očistit. Probuďte vaše tělo k životu a dodejte mu potřebnou energii. Jak na to?  

[[nid:37177]]

Zaměřte se na bylinky a slanou vodu

Pravidelný pitný režim je základ, při očistě to platí dvojnásob. Voda pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Zapomeňte však na slazené nápoje, alkohol a kofeinové povzbuzovače. Místo toho pijte zelený čaj nebo čaje bylinné – vhodné jsou kopřivy, zázvor, pampeliška, či ostropestřec. Ideální pro detox je dát si hned po ránu vodu s citrónem a himalájskou solí. Tento nápoj má doslova zázračné účinky: zlepšuje trávení, pomáhá nastartovat metabolismus, posiluje imunitní systém, hydratuje, detoxikuje a příznivě působí na nervový systém. Tekutiny můžete doplňovat také prostřednictvím ovocných a zeleninových šťáv. Jako stvořený pro očistu je náš detox džus.

Jezte především potraviny rostlinného původu

Jarní detox by měl být o změně jídelníčku, který by se měl proměnit z hutných zimních jídel na odlehčenou stravu plnou čerstvých surovin bohatých na vlákninu, vitaminy, minerály a vodu. Jaké potraviny tedy konzumovat?

  1. Ovoce a zelenina. Všechny výše zmíněné látky jsou zastoupené především v potravinách rostlinného původu, konzumovat byste měli tedy hlavně ovoce a zeleninu. Váš jídelníček tak budou tvořit především lehké saláty.
  2. Nezapomeňte na bílkoviny. Protože naše tělo potřebuje také bílkoviny, je nutné zařadit i je, a to například v podobě čerstvého sýra, zakysaných mléčných výrobků, vajec, luštěnin, ryb nebo drůbežího masa. Dostatečný příjem bílkovin zajistí hrnec kvalitního drůbežího vývaru nebo salát z quinoy.
  3. Fermentované potraviny. Do jídelníčku určitě zařaďte kvašené potraviny jako je kysané zelíkimčikefír nebo žitný kvásek, které jsou velmi prospěšné pro naše trávení. Kromě toho také posilují imunitu.
  4. Odvodňovací potraviny. Zařaďte do jídelníčku celer, řepu, petržel či chřest. Pomůžete tak organismus s jeho přirozeným odvodněním. Díky tomu ulevíte jak ledvinám, tak srdci i cévám. Řepu, celer a spoustu dalších výživově nabitých potravin, do těla dostanete pomocí našeho výtečného detoxikačního salátu nebo mísy plné zapečené řepy s fetou.
  5. Ochucujte bylinkami. Zapomeňte na kořenící směsi. Vašim pokrmům dodejte chuť bylinkami jako je petrželka, zázvor nebo medvědí česnek, ze kterého si můžete vyrobit pesto. Váš pokrm pozvednou také klíčky mungo fazolek nebo řeřichy. Vyzkoušejte salát z červeného zelí, který je plný zeleniny, bylinek a mungo klíčků. Klíčky všeho druhu je nabitý náš salát s výhonky a petrželovou zálivkou.

[[nid:38143]]

Nezapomeňte na tělo a mysl

Detoxikace organismu není jen o jídle. Pokud budete předpisově jíst a pít podle výše zmíněných pravidel, ale budete ve stresu, nebude mít očista kýžený efekt. Proto do vašeho očistného programu nezapomeňte zařadit pořádnou relaxaci jak těla, tak mysli, ale také pohyb. Hodně spěte, dopřejte si tělový peeling, saunu, masáž či bylinnou koupel. Teplá voda otevře póry v pokožce díky čemuž se z těla lépe vyplaví toxiny. Místo náročného cvičení se věnujte józe nebo procházkám na čerstvém vzduchu. Hodně štěstí při jarním restartu!