Mouky prosijeme do mísy a smícháme se sušeným droždím (pokud používáme čerstvé, nejprve připravíme kvásek z 2 lžic mouky, trochy cukru a 3 lžic mléka a necháme na teple vzejít).
Do mouky s droždím přidáme citrónovou kůru, sladový sirup a vanilkový cukr a rozpuštěné vlažné máslo.
Zpracováváme vařečkou a zaděláme vlahým mlékem smíchaným se dvěma žloutky a špetkou soli.
Těsto dokonale prohněteme a nakonec vmícháme rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (zbytek použijeme na posyp). Když se již těsto nelepí na vařečku přeneseme ho na vál a ještě cca 10 minut propracováváme, pak necháme na teple vzejít (trvá cca 2 hodiny).
Poté rozdělíme těsto na poloviny a každou polovinu na 6 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočky. Takto připravené vánočky (snažíme se je dělat do nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu (horkovzdušná na 200 stupňů).
Před vložením do trouby vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi (vhodné je podložit je pečícím papírem).
Nejprve necháme vánočky zapéct (5-10 minut), poté snížíme teplotu na 140-150 stupňů (ponecháme po dobu cca 15 minut) a poté dopekáme mírným teplem (cca 100 stupňů) opět 15-20 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, máme hotovo.
Vlažnou cukrujeme obilným mlékem nebo cukrem dle chuti.
Výborná je ještě vlažná, ale skvěle chutná i druhý a další den.
Porce
5
Suroviny
Porce
5
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 598.2 kcal
- Bílkoviny 13.8 g
- Sacharidy 83 g
- Tuky 22.6 g
Komentáře
Tak nevím, chtěla jsem použít recept na mazanec, ale po čmuchání surovin bylo testo příšerně řídké... spíš jak lite než kynute. Musela jsem přidat ještě celkem 20dkg mouky než se mi konzistence zdála ok. To jsem zvědavá, co z toho vyleze... poměry úplně v háji :-(
Dobrý den, paní Červená,
moc nás mrzí, že se mazanec nepovedl :-(. Bohužel se jedná o uživatelský recept, nikoli redakční, takže neznáme správný poměr surovin. Ale třeba vám napíše i autorka receptu a případně ho můžeme opravit.