Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.
Videorecept
12 kousků
Suroviny
12 kousků
Na krém
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 702.83 kcal
- Bílkoviny 10.58 g
- Sacharidy 68.08 g
- Tuky 42.5 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2006/2
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,4/5
Vytisknout
Sdílet
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2006/2
Únor 2006
Komentáře
Vážená redakce,
prosím o radu. Těsto mi tentokrát nevyběhlo a pláty jsou podivně blátivé a velmi rychle se upekly (připekly), čím to může být? Mám podezření, že jsem dost rychle nerozšlehala vejce a že se uvařila. Také jsem použila místo Hery máslo, může to mít vliv? Když jsem medovník dělala poprvé (také podle vašeho receptu), byl báječný, ale tentokrát se nezadařilo. Může mít vliv trouba - horkovzdušná? Teplotu jsem měla dle receptu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Veroniko,
problém mohl nastat určitě na více místech. Vejce se opravdu při pomalé práci mohou uvařit, ale to byste určitě poznala ihned na konzistenci těsta. Stejně tak horkovzdušná trouba umí občas potrápit, ale to umí i nejedna elektrická a plynová. Pokud by se vám podobné věci stávaly častěji, můžete si koupit závěsný teploměr do trouby, který se pověsí na rošt, a vy pak můžete lépe kontrolovat vnitřní teplotu. Věříme ovšem, že jste postupovala správně, ale problém vězí ve změně Hery na máslo. V novějších receptech se snažíme ji máslem nahrazovat, kde to jen jde, ale v některých případech má v receptu svou nenahraditelnou roli. Medovník určitě půjde upéct i s máslem, ale recept pak bude vyžadovat rozsáhlejší změny. Bohužel jsme tuhle změnu nevyzkoušeli, takže vám nemůžeme říct, jaké zásahy přesně bude recept vyžadovat. Možná se o nich píše někde v ostatních komentářích? Doufáme, že příště už se medovník zase podaří na výbornou, redakce Apetitu
V receptu píšete "pořádnou hrst vlašských ořechů", ale nikde nevidím, kdy a kam je mám dát.
Moc děkujeme za upozornění! Recept prošel úpravami a ořechy se cestou "vytratily". Už jsou zpět na svém místě.
Medovník je opravdu boží. Recept není těžký, po přečtení rad tady ve fóru jsem dala recept dohromady :-) Těsto je opravdu lepší dát do ledničky a nechat úplně vychladnout, pak se dá bez problémů vyválet (lepí se jak blázen, takže hodně mouky), salko jsem koupila rovnou karamelové a ušlehala ho spolu s máslem, které jsem rozměklé přidávala po kousíčkách. Určitě jsem ho nedělala naposled :-)
Mohu se zeptat jak je dort cca vysoký? Já jen jestli mám péct z dvojité dávky, aby byl opravdu vysoký jako dort z cukrárny :) Děkuji
Milá Lucie, medovník se skládá z šesti dílů korpusu promazávaných krémem. Je vysoký stejně jako vidíte na fotografii. Péct z dvojité dávky těsta nemusíte. :)
Recept na medovník jsme upravili a zjednodušili přípravu krému. Místo klasického Salka, které se dlouho vaří, aby zkaramelizovalo, používáme jeho praktičtějšího sourozence karamelové Salko, které přípravu výrazně zkracuje.
Dobrý den, nikde som sa nedočítal kam s tymi orechmi? Do cesta alebo na posypku, pomlet, rozdrtit??? Snad mi niekto poradi... Čau