Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 50 min
4,4 (1647x)
19. 5. 2016
Čokoládové brownies
Apetit
Čokoládové brownies
Apetit


Snadné
< 50 min
4,4 (1647x)

Čokoládové brownies je vlastně rozpuštěná a znovu upečená čokoláda. Tenoučká křupavá vrstva na povrchu skrývá temné, hutné a hned po upečení i mírně tekuté jádro. Upéct (a vmžiku i sníst) ho zvládne doslova každý!

 

Videorecept


Nezhasínat obrazovku
8-10
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

8-10
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 688.75 kcal
  • Bílkoviny 10 g
  • Sacharidy 52.25 g
  • Tuky 48.75 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2004/4

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,4/5

Hodnocení receptu

4,4/5
(1647 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Karolína Gardavská profile image
Karolína Gardavská
28.01.2023 20:42
Recept jsem zkoušela poprvé, ovšem jsem neměla máslo a měla jsem málo čokolády, dala jsem 200g oleje a přidala lžíci kakaa, dále jsem pekla 30 minut (příště bych pekla možná i kratší dobu) jsou opravdu vynikající, doporučuji všem :)
Karla Pukovcová profile image
Karla Pukovcová
21.10.2020 08:46

Jaký rozměr formy nebo pekáčku použít ?

Martina Kojzarová
21.10.2020 09:03

Dobrý den, Karlo,
recept je bohužel z roku 2004, takže se špatně odhaduje, jak velká forma byla použita, ale volili bychom nejspíš zlatou střední cestu – tedy pekáček maximálně o rozměrech cca 25 x 35 cm. Určitě ne klasický plech. Pokud máte formu menší, vadit to také nebude, vrstva těsta bude trochu vyšší a bude potřeba ho péct delší dobu. Těsto má být lehce mazlavé, ale ne syrové. Po upečení si můžete poznamenat čas, abyste příště přesně věděla, jaká doba pečení je ideální pro kombinaci Vaší trouby a zvoleného pekáčku :-).

Držíme palce, ať se brownies povedou,
redakce Apetitu

Hana Ekinovicova profile image
Hana Ekinovicova
14.05.2020 11:35

Dobrý den, chci se zeptat na názor. Budu péct brownies dort, myslíte si, že po vychladnutí můžu brownies podélně rozkrojit, abych dovnitř mohla dát krém, nebo se rozpadnou?
Máte někdo zkušenosti, jaký krém by se hodil? Plánuju šlehačkový, ale každý nápad se hodí :)

Lucie Velek
15.05.2020 09:00

Dobrý den, Hano,
těsto na brownies bychom se podélně rozkrojit nepokoušeli – jeho struktura je spíše lepivá a drobivá, takže si myslíme, že prokrojit korpus na dort půjde velmi obtížně. Navíc budete-li péct těsto v dortové formě, bude jeho vrstva vyšší a střed bude o to tekutější.
Klasické dortové korpusy bývají spíše z piškotového těsta založeného na vejcích, které ma lehkou a pružnou texturu, a při skládání dortu se s nimi dobře pracuje.
Pokud ale toužíte po hutném čokoládovém korpusu doporučili bychom spíš následující recepty: https://www.apetitonline.cz/recepty/11-cokoladovy-dort.html (tenhle dort je mezi čtenáři velmi oblíbený – maximální míra čokoládovitosti zaručena :-) ),
další typ hutného čoko dortu zde: https://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html
nebo můžete zkusit tento recept https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladovo-karamelovy-dort-se-slanym… (vzešel z loňské soutěže o dort na obálku, a přestože je těsto na korpus ozvláštněno černým pivem, jde chuťově opět o ultračokoládový a velmi solidní dort).
Pokud se přesto rozhodnete pro korpus z brownies, máte dvě možnosti – udělat dort nízký a ozdobit ho šlehačkou (světlou nebo pařížskou) pouze navrch, jako se to dělávalo u dortu harlekýn, nebo upečte těsto ve dvou formách, abyste získala dva korpusy, které dáte na sebe (v tom případě bychom plnili čokoládovou ganache nebo čokoládovým žloutkovým krémem). Nicméně si myslíme, že s korpusy se bude velmi špatně manipulovat, budou se drobit a drolit – těsto je ze své podstaty málo pružné a je určeno k tomu, aby se peklo v jedné spíše nízké vrstvě a podávalo nakrájené na nepříliš velké čtverce.

Eva Richterová profile image
Eva Richterová
02.02.2020 22:25

Dobrý večer, třeba mi tu někdo poradíte. Brownies jsem dělala už podruhé a v obou případech mi v troubě povrch spíš napěnil, udělala se tam spousta bublinek a vůbec nebylo takové hladké a pevné, jak má být. Mám pocit, že chybu v postupu jsem neudělala, nevím ani, jestli je to v tak jednoduchém receptu vůbec možné. Stalo se vám někomu totéž? Čím si myslíte, že by to mohlo být?
Děkuji za nápady.

Lucie Velek
03.02.2020 13:33

Dobrý den, Evo, můžete zkusit vynechat kypřicí prášek do pečiva. Brownies budou patrně hutnější a těžší (těsto méně vyběhne), ale tím, že z nich nebude během pečení unikat kysličník uhličitý (který vzniká chemickou reakcí kypřidel v prášku) by těsto mělo být méně napěněné a pevnější.

Gabriela Peřková profile image
Gabriela Peřková
19.05.2019 15:26

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali by se dala dat mandlova mouka misto hladke a jestli ano tak na kolik gramu muzu ubrat cukru? Aby tam bylo min cukru ale aby zustala stejna konzistence testa... dekuji předem

Lucie Velek
20.05.2019 11:15

Dobrý den, Gabrielo, nahradit v brownies pšeničnou mouku mandlovou (případně oříškovou, která na rozdíl od víceméně neutrální mandlové jim dodá další chuťový rozměr) určitě můžete. S ubíráním cukru bychom byli opatrnější, protože v kombinaci s našlehanými žloutky a bílky je cukr tím, co drží těsto pohromadě a nadlehčuje ho. V komentářích výše někdo píše, že ubral 50 g cukru a že recept fungoval. O více než o oněch 50 g bychom ale množství cukru už nesnižovali – porovnáním různých receptů jsme si ověřili, že poměry, které v receptu máme, odpovídají. Brownies ze své podstaty je poměrně sladké, hutné a lepivé.
Pokud chcete méně sladký dezert založený téměř výhradně na hořké čokoládě, můžete zkusit francouzský fondant au chocolat – často se dělá jsko čokoládové bábovičky a peče se tak, aby byl střed ještě tekutý. Můžete ho ale udělat i do nízké kulaté formy. Rozpis podle cukráře Davida Lebovize počítá s formou o průměru 23 cm, doporučuje skleněnou.
Suroviny:
340 g hořké čokolády, nasekané
140 g másla, na kostky
130 g krupicového cukru
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
lžička vanilkového extraktu
4 lžíce mandlové mouky
(nebo 5 lžic hladké pšeničné, pokud má být koláč pevný na krájení, s mandlovou moukou zůstane střed více tekutý)
kakao na vysypání formy

Postup: Rozpustit čokoládu s máslem nad vodní lázní a ušlehat se žloutky a 1/2 cukru a vanilkovým extraktem, z bílků a druhé poloviny cukru (65 g) ušlehat sníh a lehce vmíchat spolu s mandlovou moukou do čokoládovo-žloutkové směsi. Přemístit do máslem vymazané a kakaem vysypané formy a péct v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 25–30 minut.

Případně můžete zkusit tento recept z Apetitonline.cz – Čokoládový dort bez mouky
https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladovy-dort-1

Natalia Csikyova profile image
Natalia Csikyova
16.03.2018 22:36

Výborný recept, akurát toho cukru o polovicu menej.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2004/4

Duben 2004

Související články