
Smažené sladkosti, ať už se jedná o nejrůznější koblihy, šišky nebo další variace sladkého těsta osmaženého na oleji, jsou oblíbeným pamlskem napříč kontinenty. Každá kultura má svůj jedinečný recept, který spojuje sladká chuť, křupavé těsto na povrchu a nadýchané uprostřed. Které smažené dobroty si získaly srdce lidí po celém světě?
1. Churros
Churros jsou jednou z nejznámějších španělských smažených sladkostí, které si získaly oblibu po celém světě. Tyto lahodné tyčinky z odpalovaného těsta se smaží dozlatova, což jim dodává křupavý povrch a jemný, vláčný vnitřek. Tradičně se po usmažení obalují ve směsi cukru a skořice, ale moderní variace mohou zahrnovat i čokoládovou polevu nebo karamel.
-
Churros jsou neodmyslitelně spjaté s kulturou Španělska, kde se často podávají k snídani spolu s horkou čokoládou, do které si je milovníci sladkých chutí namáčejí.
-
V Latinské Americe jsou churros také velmi populární, někdy plněné náplněmi, jako je dulce de leche nebo čokoládový krém.
Díky své jednoduché přípravě a univerzální chuti se s nimi často setkáte v pouličních stáncích, kde se připravují čerstvé přímo před zraky zákazníků.
2. Donuty
Donuty mají svůj původ v Evropě (konkrétně v Nizozemí), ale jejich popularitu rozšířily zejména Spojené státy. Kulaté koblihy s dírou uprostřed, často polité barevnou polevou, jsou dnes už ikonickou snídaní každého filmového amerického policisty i kresleného hrdiny Homera Simpsona. Svou úlohu „národního dezertu“ zastávaly donuty také během první i druhé světové války. Tehdy je dobrovolnice nazývané „koblihové slečny“ (Doughnut Lassies) rozdávaly vojákům na frontě, aby v nich vzbudily příjemné vzpomínky na domov a tím i zvýšily motivaci bojovat.
-
Donuty jsou oblíbené nejen pro svou chuť, ale také pro hravé a vizuálně atraktivní zdobení, které můžete přizpůsobit dané příležitosti. Jako dezert pro všední den je stačí pouze obalit ve skořicovém cukru, na oslavy a párty je polijte čokoládovou nebo barevnou polevou.
3. Beignets
Beignet je tradiční francouzské smažené pečivo, které přivezli francouzští kolonisté v 18. století do New Orleans. Beignets se obvykle připravují z odpalovaného těsta (pâte à choux), ale mohou být také ze sladkého kynutého těsta nebo dokonce z rýžové mouky. Těsto se smaží dozlatova a běžně se podává posypané cukrem. Tento sladký pokrm je populární v mnoha kuchyních, zejména francouzské, italské a americké. Beignets se nejčastěji servírují s banány či plantainy.
4. Buñuelos
Buñuelos se tradičně připravují v Mexiku a dalších latinskoamerických zemích. V Mexiku se připravují z kynutého těsta s nádechem anýzu, smaží se do křupava a poté se máčejí v sirupu z hnědého cukru, skořice a exotického ovoce guava. Nebo se ihned po usmažení posypou cukrem, skořicovým cukrem nebo pokapou sirupem z cukrové třtiny (piloncillo).
- Tento dezert je populární během vánočních svátků, zejména při oslavách Las Posadas, ale také se s ním setkáte na trzích, karnevalech a festivalech.
- Buñuelos jsou symbolem latinskoamerických oslav a radosti, ať už ve sladké nebo slané verzi.
5. Sfenj
Sfenj jsou marocké koblihy podobné americkým donutům. Údajně vznikly omylem, když kuchaři upadl kousek těsta do rozpáleného oleje a výsledek byl natolik chutný, že se brzy ujal jako nový dezert. Sfenj se často servírují posypané moučkovým cukrem nebo namáčené v medu. Tradičně se podávají k mátovému čaji a jsou ideálním společníkem při posezení s rodinou nebo přáteli.
6. Pączki
Pączki jsou smažené nadýchané koblihy, tradičně plněné marmeládou, švestkovými povidly nebo pudinkovým krémem, na povrchu posypané moučkovým cukrem nebo polité cukrovou polevou. V Polsku se pączki tradičně jedí na Zelený čtvrtek, což je poslední čtvrtek před Popeleční středou a začátkem postní doby. Původně se pączki připravovaly, aby se spotřeboval přebytečný tuk, cukr, vejce a ovoce, protože jejich konzumace byla během postu zakázána.
7. Fritters
Fritters patří mezi oblíbené italské smažené pochoutky, které se podávají zejména během karnevalu. Jde o hustší, avšak stále tekuté těsto z mouky, vajec a někdy také mléka, ochuceného mletou skořicí a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Do těsta se často přidávají rozinky a kousky ovoce – především jablka. Vzniklá hmota se pomocí lžičky vkládá do rozpáleného oleje, kde se ze všech stran dozlatova osmaží. Jejich tvar připomíná nám známé tvarohové kobližky nebo chcete-li valašské smažené myši.

8. Zeppole
Zeppole je tradiční italský dezert, který se připravuje podobně jako naše žloutkové věnečky z odpalovaného těsta, jen s tím rozdílem, že se nepečou v troubě, ale smaží. Mohou se plnit nejrůznějšími náplněmi, od klasického žloutkového krému, přes džemy až po čokoládu. Někdy se servírují jen pocukrované, jindy polité polevou a třeba posypané ořechy. Tento dezert je oblíbený nejen v Itálii, ale také v italských komunitách po celém světě.
Smažené sladkosti celého světa
Kultury po celém světě konzumují sladké smažené pochoutky již po staletí. Stopy smažených těst byly nalezeny v prehistorických osadách původních obyvatel Ameriky a sladká smažená těsta jsou známa také z jídelníčku starověkých Římanů a Řeků. Přestože mají tyto dobroty dlouhou historii, jejich obliba přetrvává dodnes. Koblihy na všechny způsoby, donuty, churros nebo fritelle, se staly neodmyslitelnou součástí oslav, ale i každodenních radostí.
Zdroje informací: Britannica.com, en.Wikipedia.org, Preppy Kitchen
Recepty














