Nová registrace Zapomenuté heslo

Čatní: Připravte si dokonalou indickou pochoutku na 17 způsobů. Hodí se k chlebu, zelenině i masu

Mangové čatní
ImageProfessionals

Oblíbená indická omáčka z ovoce nebo zeleniny má výraznou sladkokyselou kořeněnou chuť. Podává se k masu, perfektně doplní grilovačku i prkénko s uzeninou a sýry nebo posune obyčejný sendvič na vyšší úroveň. Ovocný či zeleninový sladko-slano-kyselý pikantní doprovod dodá švih každému jídlu.

Čatní, čatný či chutney je indická studená omáčka, která v Indii doprovází chlebové placky. Nemá ovšem přesně danou podobu nebo příchuť. 

  • V Indii se podávají nejrůznější čatní s chlebem naan, plackou čapátíplackou dosa nebo s pappadums. Běžně se však servíruje také k rýži a je nedílnou součástí indické kuchyně.
  • Dodává totiž jinak napříliš výrazným porkmům svěžest, sladkost, kyselost nebo ostrost tak, aby jídlo získalo šmrnc.
  • Po celém světě je populární mangové čatní, které je sladké s exotickou chutí a zároveň pěkně ostré, nebo kokosové čatní.

Co do čatní patří?

V našich šířkách se setkáte s cibulovým čatní, které si perfektně rozumí se sýry a masem. Skvělé je i z paprik a rajčat, které trochu připomíná ajvar. 

Kouzlo čatní je v jednoduchosti, dá se uvařit prakticky z jakéhokoliv ovoce. Obecně platí, že by mělo být jemně sladké, trochu nakyslé a tak akorát pálivé. Hodí se na něj proto spíše sladší nebo nepříliš výrazné druhy zeleniny (cibule, cuketa, dýně).

  1. Nejprve zvolte základní surovinu. Vhodnými kandidáty jsou například švestkybroskve, meruňky, třešně, ananas, jablka, hrušky, rebarbora, fíky, rajčata, zelená rajčata, dýně, karotka, lilek, cibule nebo kokos. 
  2. K dokyselování budete potřebovat ocet (klasický, vinný, jablečný) nebo štávu z citrusů. 
  3. Koření používejte vcelku. V čatní ho pak můžete ponechat, pokud jej budete zavařovat do sklenic, nebo rychle a snadno vylovit.

K čemu čatní servírovat?

Když ho nespotřebujete hned, zavařte ho. Ve spíži pak vydrží i několik měsíců. Vyzkoušejte nektarinkovo-fenyklové čatní, které zazáří na každém grilování, můžete si připravit kotlety s jablečným čatní nebo křehké bramborové koláčky s hruškovým. Rozhodně se nebojte při přípravě čatní experimentovat, neexistuje totiž žádný správný recept. Proč?

  • Čatní se perfektně se hodí k pečenému a grilovanému masu, najde si místo na každém masovém nebo sýrovém prkénku a doladí domácí paštiku.
  • Čatní můžete přidat k zálivkám do salátů nebo jím obohatit běžný sendvič.
  • Hodí se také k některým dezertům. Výborně se kombinuje například s cheesecakem nebo panna cottou

Zdroje informací: Apetit, Britannica, OutlookIndia

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Studené omáčky Indická kuchyně Jak na to Domácí zavařování

Podobné kolekce receptů

Související články

Majonéza z vařených vajec

Majonéza z vařených vajec: Obsahuje méně oleje a chutná stejně jako ta klasická. Navíc jí zvládnou i začátečníci

Vařili jste včera vajíčka pro koledníky a některá při vaření popraskala? Žádný problém, použijte je na chlebíčky, do vajíčkové pomazánky, nebo ještě lépe – zkuste z nich připravit domácí majonézu z vařených vajec. Má stejnou chuť i využití jako klasická majonéza ze syrových vajec, ale na rozdíl od ní ji zvládnete připravit rychle, jednoduše a hned napoprvé!