Na chvilku se zastavte a soustřeďte se, máme na vás otázku: Jaké jídlo se vám vybaví, když se řekne Vánoce? Stejnou otázku jsme položili hvězdným hostům na zimním Apetit pikniku a odpovědi nás velmi bavily.
Jestli je nějaké sváteční období spojeno s jídlem, jsou to Vánoce. A na rozdíl například od svatého Martina nejde o drobné obměny jednoho menu. K Vánocům patří pestrost a autenticita. Takže každá rodina dělá jinou vánočku, jiný bramborový salát a rozhodně nejpestřejší je to v oblasti cukroví. A k tomu připočtěte polévku a další chody. Asi byste nenašli dvě rodiny se zcela stejným vánočním menu. A to je to krásné.
Stejně to mají i vyhlášení šéfkuchaři, cukráři a foodblogeři. Hned několik z nich jsme vyzpovídali během zimního Apetit pikniku.
Jan Punčochář
Šéfkuchař Honza Punčochář, který nedávno otevřel v Praze třetí restauraci a zaměřil se v ní na řízky (odtud i název Šnycl), má jasno: kapr s bramborovým salátem. „Salát je disciplína sama o sobě. Každá domácnost ho dělá jinak. U nás je na tom nejlepší, že tam není šunkový salám ani hrášek, to já nemám rád.“
Honza je pověstný i tím, že s přáteli pořádá pravidelně soutěž o ten nejlepší bramborový salát a každý rok vymyslí nový recept. Nebojí se přidat kapary ani ančovičky.
Josef Maršálek
Cukrář Pepa Maršálek, další oblíbenec redakce, říká, že Vánoce jsou pro něj velký sentiment. „Návrat do dětství, babičky, zasněžené hory, velký mráz a hodně sněhu. Máslo, vůně cukroví, karamel, čokoláda, vánočka od babičky. A nazdobený stromeček.“
Jak Josef dělá svoji vánočku? Recept najdete na jeho webu Maršálkovo a zde je jeho tip: „Těsto na vánočku můžete snadno zadělat i den předtím, než budete chtít péct. Zadělané těsto dáte dobře přikryté potravinářskou fólií do lednice a tam ho necháte v klidu celou noc kynout. Ráno pouze spletete do tvaru vánočky, necháte nakynout a pečete. Během kynutí doporučuju jednou až dvakrát lehce orosit vodou. Pomáhá to v kynutí a lepším nápeku.“
Iveta Fabešová
Možná byste čekali, že první věc, kterou si s Vánoci spojí nejslavnější česká cukrářka Iveta Fabešová, bude sladké. Ale kdepak. Je to poctivý vývar. „Mám moc ráda polévku s nudlemi. A samozřejmě taky salát, to je zkrátka favorit.“
Iveta se letos chystá pustit do pečení i s dcerou a na pikniku svěřila, že malá slečna zřejmě podědila vlohy, protože nedávno upekla dokonalé vánoční poleno neboli Bûche de Noël.
Petra Tóthová
Slovenská královna cukrařiny Petra Tóthová má jasno: k Vánocům patří vánočka. A když byla během povídání na pikniku dotázána, jaké chyby často během pečení cukroví děláme a s čím bojujeme, zmínila tvrdé perníčky – není třeba se toho bát a měnit recept. Je jen potřeba zaměřit se na troubu, teplotu a dobu pečení. Aby perníčky nebyly přepečené.
Ona sama peče zhruba deset druhů cukroví: šuhajdy a zázvorky podle babičky, úlky, kokosovou roládu, profiterolky z odpalovaného cesta, nechybí linecké, perníčky apod. A velkým pomocníkem je i malý syn Viktorek.
Adam Rundus
Dělá to jinak a to na něm milujeme. Adam Rundus ukazuje, že vaření je zábava a hra, nebojí se neotřelých kombinací, nestojí o jednoduchost a minimalismus. A stejně tak se rozhodl vymyslet ve spojení s Vánoci něco jiného než řízek a bramborový salát. „Miluji řepový salát s křenem, což je moje úchylka posledních tří let. Ten miluji víc než bramborový salát.“
Dominik Unčovský
Vítěz národního kola nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or Dominik Unčovský si s Vánoci pojí bramborový salát a kapra. „Ale také bych možná řekl, že ti šneci po pražsku tam někdy v historii byli. I taková věc tam tedy patří.“
A v čem je jeho bramborový salát speciální? Především v tom, že salát u nich doma tradičně připravuje dědeček. „Jsem z Moravy a vždycky se rád vracím za rodinou. A jedna z tradic je, že salát a jeho příprava náleží dědovi.“
A co prozradili ostatní hvězdy? Podívejte se na video!