Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrzlo, až praštělo, ale Letná žila jídlem! Reportáž z Apetit pikniku: Je sen mít mámu cukrářku, nebo vám bude počítat kalorie?

24. 11. 2025
Dalších
19 fotek

15. ročník Apetit pikniku je za námi a my stále zpracováváme zážitky a tu skvělou atmosféru. Děkujeme vám, kteří za námi do Národního zemědělského muzea dorazili, protože díky vám to bylo opět jedinečné. A dovolte nám ještě malé ohlédnutí, na památku i jako lákadlo na letní piknik 2026 pro ty z vás, komu to letos nevyšlo. 

Mrzlo, až praštělo, ale to foodies ještě nikdy neodradilo. V sobotu 22. listopadu bylo jasné, že Letná žije jídlem. Už z dálky vonělo maso i asijské dobroty, které se připravovalo na zahradě v zadní části Národního zemědělského muzea, a milovníky Apetitu šlo poznat na první pohled: buď si nesli kornout s hranolky, nebo táhli tašku plnou jedlých dárků. I když všichni víme, že „jedlé dárky“ jsou v polovině listopadu ve skutečnosti krycí název pro „dobroty na večer“...

15. ročník Apetit pikniku byl naprosto dokonalý a měl všechno: 

  • počasí, které šlo přežít jen s dobrým jídlem a pitím v ruce, 
  • milé a ochotné prodejce, kteří nadšeně dávali ochutnat ze svých dobrot a vy jste nevěděli, kde dřív tasit platební kartu,
  • hvězdné hosty, kteří na stage povídali o životě a v zákulisí se fotili s fanoušky a odpovídali na všechny kuchařské i nekuchařské dotazy,
  • tradičně skvělou a pohotovou moderátorku
  • a představení aktuální kuchařky Z jednoho hrnce, která je pro všechny, kdo rádi vaří, ale neradi u toho zašpiní kupu nádobí a stráví u toho dopoledne. 

Pokud vám to nevyšlo, máme pro vás highlighty dne i fotodokumentaci.

Hvězdní hosté a jejich novinky

Na hlavní stagi se střídal jeden hvězdný host za druhým a naše nejmilejší moderátorka Kristina Kloubková je během jejich cooking show zpovídala. Co jsme se dozvěděli?

  • Honza Punčochář má plné ruce práce v nově otevřené restauraci Šnycl, ze které máme taky tuhle reportáž, a nemůže se dočkat Vánoc – hlavně svátečního bramborového salátu. Před muzeem jsme ho potkali už po 8. hodině, protože Honza Apetit piknik letos v 9:30 zahajoval a je vždycky rád perfektně připravený. A ačkoliv panovaly drobné obavy, že takhle ráno tam ještě nikdo moc nebude, brzy se ukázalo, že byly naprosto liché: na „Punčochu“ bylo u Stage doslova narváno!
  • Josef Maršálek už má sice vánoční cukroví vyprodané, ale to ho nemůže odradit od pečení aspoň toho pro své blízké. Na Apetit pikniku nebyl poprvé (a my doufáme, že ani naposledy!) a ze všeho nejvíc se těšil, až uvidí všechny ty fajn lidi a až se potká i s našimi čtenáři. To se mu vyplnilo do poslední tečky. Zájem o fotografii s ním nebo o podpis byl po cooking show tak velký, že jsme ho na rozhovor pro apetitonline.cz, který vyjde příští týden, museli doslova odlovit.
  • Dominik Unčovský působil (jako vždy) doslova jako zjevení. Vítěz prestižní soutěže Bocus d'Or, jehož vítězné menu nedávno bylo k ochutnání v písecké restauraci Chapelle, na podiu doslova zářil a sálaly z něj nejen úsměvy a pohoda, ale taky skromnost a respekt k jeho mentorům. Ostatně, jak nám pak v rozhovoru prozradil: trénink a učení se od zkušenějších je to, co ho posouvá dál a co mu dává zkušenosti, z nichž pak plynou úspěchy. My můžeme říct jen jediné: Jen tak dál, Dominiku!
  • Iveta Fabešová připravila dokonalý Paris-Brest a vzpomínala na roky, které strávila v USA, a když se v 21 letech vrátila domů, už ji nebavily party a večírky, tak po večerech pekla a hostila přátele. A odpovědí na dotaz, zda peče doma s dětmi, všechny pobavila: „Dceři kamarádky závidí maminku cukrářku, ale ona jim říká, že není co závidět: máma jim počítá kalorie a rozhodně doma nepeče.“
  • Marek Fichtner s láskou mluvil o své velké novince s názvem Kuchařka kořeněná životem. Smál se, že jako dítě trávil čas nejraději u babičky na dvorku, v dospělosti pak strávil několik let na zaoceánské lodi – a oboje do receptů poté promítl.
  • Petra Tothová je naše milovaná Slovenka a vždy si moc vážíme toho, že k nám váží cestu. Přijela i s malým synem Viktorkem a ten prozradil, že maminka peče skvěla a že mu sice před spaním čte, ale mohla by ještě víc. Petra poradila co s nepovedenými sušenkami („do cheesecaku“) a vysvětlila, že tvrdé perníčky nejsou chyba receptu nebo snad vaše, ale jsou zkrátka přepečené – poradila nejdřív upéct jeden testovací a podle něj pak upravit dobu pečení.
  • Adam Rundus připravoval krevety na rajčatové omáčce a u toho překvapil Kristinu Kloubkovou několika výrazy, které používá mladá generace a ona se je snažila zapamatovat, aby překvapila dceru. A taky prozradil, jak si představuje svatební hostinu: V novém roce si totiž on a jeho snoubenka Dorotka řeknou ano na Kostarice, kde žije jeho sestra Kamu. Takže Adam mimo jiné požádal umělou inteligenci, aby mu zjistila, zda bude v den obřadu příliv nebo odliv.
  • Berky má velkou novinku ve svém portfoliu a tou je jeho kalendář. Nečekejte nic ve stylu Hasič na každý měsíc, ale oblíbené recepty z celého světa našeho oblíbeného kuchaře.
  • A cooking show v podání redakce? Během křtu nové kuchařky Z jednoho hrnce se vařily hned dva pokrmy z ní: napařovaný koláč s banánem a jemný tofu krém s kakaem. To, že se koláč podařilo napařit možná trochu víc, než se čekalo, byl sympatický moment celé show a jak řekla moderátorka Kristina Kloubková: redakce Apetitu je složená z lidí a jen to ukazuje, jak je vaření dynamické a nikdy nevíte, čím vás suroviny, nádobí a varná deska překvapí. 

Co jsme ochutnali?

Pokud na piknik chodíte pravidelně, asi už jdete na jistotu ke svým oblíbencům. My se snažíme ochutnávat zodpovědně a prozradíme, na co dodnes vzpomínáme a co jsme nakoupili. 

  • Zpěvačka Elizabeth Kopecká, která se mimo jiné stala i na chvíli moderátorkou, nakoupila zásoby medu v Medoo.
  • Šéfredaktorka Jana Chmelíková si udělala radost čajem od Ahmad Tea, všem gurmánům v rodině nakoupila nejen fermentovaný pepř u La Plantation (jejich směs Lok Lak prý nutně musíte ochutnat, nejlepší prý je namíchat ji se solí, zalít limetkovou šťávou a v tomto „dipu“ si máčet kousky pečené ryby, jak se to naučila na jihovietnamském ostrově Phu Quoc) a chladnou ji rozhodně nenechaly dobroty u Zach's pesto & chilli.
  • A já jsem šla na jistotu k Fermato, protože bez omáčky z fermentovaných rajčat si neumím saláty (nejen) v zimě představit a sladkou tečkou mi byla dobrota od Perníčkův sen.

Ještě jednou vám všem děkujeme za hojnou účast a budeme se těšit na další společné setkání v červnu!

Sdílet článek

Apetit piknik Šéfredaktorka Apetitu Redakce Apetit Gastronomie Kuchařské knihy Cooking show Hvězdní hosté Česká kuchyně

Související články