Kdo by odolal jemnému těstu, vrstvám krému a lesklé karamelové glazuře? Větrník je česká cukrářská ikona, která přežila všechny trendy od cupcakeů po makronky. Jenže kde v Praze dnes ochutnáte ten opravdu nejlepší? Robin Nguyen si dal za úkol zjistit, kdo klasikou mezi zákusky umí okouzlit – a taky za kolik.
Během svého sladkého pátrání navštívil Robin šest vyhlášených pražských podniků (resp. cukráren), jejichž větrníky lákají zákazníky přes celé město – a někdy i přespolní. Od klasických cukráren po moderní kavárny, které tradiční větrník posouvají do nové éry. Hodnotil všechno: vláčnost odpalovaného těsta, lehkost krémů, vyváženost karamelu i celkový dojem. A tentokrát se do celkového hodnocení výjimečně propsala i cena.
Některé kousky vypadaly jako z výlohy cukrářského muzea, jiné dokázaly, že tenhle starý dobrý dezert může být naprosto dokonalý, i když žádnou objevnou recepturu nepřinese a vypadá prostě tak, jak ho máme rádi. Kdo si tedy odnesl titul nejlepší větrník v Praze?
Cukrář Skála – Staré Město, Dlouhá
Známé cukrářství Skála má dvě pobočky a my nepochybujeme, že v obou jejich zákusky stojí za to. Stojí tady 87 Kč, karamelový krém i šlehačka tady byly velmi dobré, korpus by mohl být trochu nadýchanější. I vzhledem k velmi sympatické ceně jej Robin považuje za standard – takhle chutnající větrník prostě potěší.
-
Výsledek: 7 bodů z 10
Výčep – Vinohrady, Korunní
Na doporučení mnohých followerů i našich čtenářů se Robin vydal také do Výčepu. Větrník tady stojí 245 Kč. Větrník je vzhledově atypický, nemá klasickou karamelovou polevu, ale byl výborný! Úžasný korpus křupavý zvenku, vláčný zevnitř, skvělý karamelový krém i šlehačka, body dolů jsou za tu šílenou cenu.
-
Výsledek: 7 bodů z 10
Iveta Fabešová – Nové Město, Na Florenci (budova Masaryčka)
Podniky Ivety Fabešové mezi tím nejlepším z pražských cukráren nikdy nesmí chybět, její točená zmrzlina v Robinově testu naprosto s přehledem vyhrála. Větrník stál 130 Kč a byl menší, ale vypadal klasicky a byl moc dobrý. Odpalované těsto bylo úžasně nadýchané, krémy tady ale Robinovi tentokrát příliš nechutnaly.
-
Výsledek: 7 bodů z 10
Votre Plaisir – Nové Město, Klimentská
Na další doporučení se Robin vypravil do cukrářství Votre Plaisir, kde za „křížence“ větrníku a klasického francouzského choux Robin zaplatil 195 Kč. Zákusek vypadal fantasticky, chuťově ale byl trochu zklamání. Odpalované těsto bylo celkem tuhé, jakoby bylo přepečené, karamelový krém a šlehačka byly dost hutné.
-
Výsledek: 6 bodů z 10
Myšák – Nové Město, Vodičkova
Snad nejvyhlášenější pražský větrník najdete v cukrárně Myšák, která patří pod síť Ambiente, zaplatíte tu za něj 168 Kč. A zdejší větrník nezklamal – je opravdu výborný. Korpus byl dobrý, jen nepatrně tužší, než má Robin rád, krém se šlehačkou byly také dobré, jen by mohli být trochu sladší.
-
Výsledek: 8 bodů z 10
Cukrářství čp. 1 – Vinohrady, Čáslavská
Poslední zastávkou bylo „punkové“ Cukrářství čp. 1, kde dostanete výborný větrník za skvělých 102 Kč. „Tohle bylo úplně dokonalý, za mě jasný výherce,“ měl hned jasno Robin. Korpus měl skvělou konzistenci, takže byl pevný, ale zároveň se dobře odkrajoval. Jasně rozeznatelná šlehačka a karamelový krém byly nadýchané a měly skvělou konzistenci, velikost ideální a přitom druhá nejnižší cena z dnešního výběru.
-
Výsledek: 10 bodů z 10
„Čekal jsem, že vítězem bude Myšák, ale Cukrářství čp. 1 mě velice, velice příjemně překvapilo,“ hodnotí výsledky Robin. Jedině Votre Plaisir byl trochu zklamání, na tu chválu čekal něco víc. „Nevím, co si myslet o Výčepu, větrník byl výborný, jen za tu cenu to nedává vůbec smysl, nemám důvod tam chodit,“ neskrývá údiv Robin.
Zdroj: Apetit