Točená zmrzlina je jedním ze symbolů léta, pro někoho vzpomínky na dny strávené na koupališti, pro jiného odměna za náročný cyklo výlet. Nejede na fancy vlně, netočí se v šedesáti příchutích, ale přesto se foodies a gurmáni předhání, kdo objeví tu nej. A náš Robin Nguyen ji objevil: točená u Ivety Fabešové jej vystřelila z ponožek. Jak se vyhlášené cukrářce podařilo připravit zmrzlou točenou dokonalost?
Nesnaží se následovat trendy, ani být insta-friendly. Točená zmrzlina v sobě místo himalájské soli a lanýžů kombinuje poctivou kvalitu, nostalgii a hodně radosti. A když najdete tu vaši nej, tak už nikdy nechcete jinak.
MasterChef Robin Nguyen vyhlásil točenou zmrzlinu u Ivety Fabešové za vítěze svého testování: Cukrárny Iveta Fabešová jsou v Praze dvě – ve Werichově vile na Kampě a na Masaryčce. K Ivetě se Robin vydal na vaše doporučení a hned na první ochutnání pochopil, proč jít na zmrzlinu právě sem. „Tady se konala chuťová euforie, zmrzlina byla smetanová, výrazná, všechny příchutě byly přirozené. Tohle to je prostě klenot,“ rozplýval se Robin snad ještě víc než zmrzlina na jazyku.
Iveta Fabešová měla z této recenze radost a my jsme jí položili pár otázek.
Jak se dělá zmrzlina u Ivety? Na čem lpíte? Nechte nás trochu nakouknout „pod pokličku“...
Zaprvé máme vlastní receptury, což je obrovská výhoda, protože jsme schopni vytvořit jakoukoliv příchuť. Pak klademe samozřejmě důraz na kvalitní suroviny, ale myslím, že zrovna u zmrzliny je víc klíčová receptura.
V čem je vaše zmrzlina jiná, co tu chybělo?
Je prostě poctivá, neobsahuje žádné prášky. U každého druhu řešíme i přesně strukturu, která je pro daný druh nejlepší.
Jaké příchutě děláte a která je nejoblíbenější?
Každý týden příchuť měníme: podle nálady nebo necháme hlasovat naše zákazníky. Skvěle funguje hořká čokoláda s malinou nebo teď máme hrušku s karamelovou zmrzlinou z čokolády Valrhona.
Jaká zmrzlina je ta vaše nej?
Já miluji smetanovou jahodu nebo úplně klasickou vanilku.
A teď trochu nezmrzlinově: Jak se vám daří a co plánujete?
Daří se nám, řekla bych, dobře, ale víte tohle pronášet nahlas v gastronomii je vždy takové nebezpečné. (smích) Dělá mi radost práce, čas strávený s dětmi, s nejbližšími a také to, že si během léta najdu vždy alespoň nějaký čas na odpočinek. A co plánuji? Vánoční sezónu a nové kurzy na podzimní sezónu. Je na co se těšit!
Na čem si u vás mlsouni nejvíc pochutnávají? Po čem „jdou“ Češi a po čem turisti... ?
U nás se mlsá stejně po celý rok. Teď v létě samozřejmě přibyla zmrzlina, ale dezerty „jedou“ celorčně. Za chvíli se zmrzlina vystřídá s čokoládou. Nově máme také vlastní pečivo, ze kterého máme skutečně radost. A jestli se v něčem liší chutě Čechů a turistů? Rozdíl příliš nevidím. Turisté jdou asi víc po tom, co vidí na sociálních sítích, a čeští zákazníci si dávají to, co ještě neochutnali.
Děkujeme, Iveto, a ať se daří!