Nová registrace Zapomenuté heslo

30 let od založení prvního Ambiente: 4 miliony hostů ročně a ikonický smažák z Lokálu

Se svolením Ambiente
Dalších
9 fotek

„Žijte, bavte se, vychutnejte každé sousto na Vašem talíři, každý doušek z Vaší sklenky a buďte laskaví ke každému, koho potkáte.“ To stálo na jídelním lístku restaurace Ambiente The Living Restaurant, kterou otevřel před třiceti lety Tomáš Karpíšek. Dnes do sítě Ambiente patří 31 restaurací, další jsou v plánu a tato myšlenka stále vystihuje atmosféru, kterou se snaží otisknout do tuzemské gastronomie.

Když se řekne Ambiente, co vás napadne jako první? Některý z oblíbených podniků nebo vyhlášený šéfkuchař? Důraz na kvalitu surovin i příjemný personál? Kultivace české gastronomie? To vše je pravda a my za Apetit jsme hrdí, že právě s Ambiente dlouhodobě spolupracujeme

Aktuálně tvoří Ambiente čtyři desítky subjektů, ve kterých pracuje přibližně 1600 lidí. Většina provozů sídlí v Praze, další pak v Brně či Plzni. Spojují je hodnoty jako mistrovství, tradice, houževnatost, konceptuální myšlení, zdravý rozum a výjimečná péče o hosty. 

V srpnu uplynulo 30 let od otevření první restaurace Ambiente, Ambiente The Living Restaurant, zvané Máneska. „Jsem hrdý na to, že tu po třiceti letech stále jsme. A ještě víc na to, že jsou mezi námi skvělé mezilidské vztahy,“ říká zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek

Co jste možná nevěděli

  • Ročně v podnicích Ambiente obslouží více než 4 miliony hostů.
  • Nejoblíbenějším jídlem v Lokále je u hostů smažený sýr: řemeslný eidam z farmy Struhy, který se připravuje na přepuštěném másle.
  • Vyhlášené Spaghetti all Ambiente, tedy omáčka s kuřecím masem a limetkou? Jedná se o recept, který vymyslel Tomáš Karpíšek a v restauracích Ambiente se podává od samého začátku. Dodnes je na menu některých podniků – třeba v Pizza Nuova nebo Pastacaffé a od července se dá omáčka koupit také zavařená do sklenice.

Od mexické po českou

S dětmi do Pizza Nuova na dokonalou pizzu jako odměna za vysvědčení. V Brasileiro oslavit manželovy narozeniny, protože je milovník masa. Vzít rodiče při návštěvě Prahy do Lokálu, protože mají zkrátka rádi klasiku... S kamarádkami na víno a pokec do Bokovky. A tak bych mohla pokračovat. 

Za tři dekády prošlo Ambiente přirozeným vývojem: od mexické, přes italskou a brazilskou kuchyni až po fine dining, který nakonec vedl k hlubšímu pochopení české kuchyně. A právě české, potažmo středoevropské kuchyni, je dnes napříč koncepty věnována mimořádná pozornost.

  • V roce 2005 se v Café Savoy poprvé objevila tradiční česká jídla jako pečená kachna nebo řízek s bramborovým salátem.
  • O čtyři roky později přišel první Lokál s pečlivě ošetřeným čepovaným pivem.
  • V roce 2015 začal v Esce vonět český kvasový chléb z pece na dřevo.
  • Zásadním milníkem bylo také otevření michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise v roce 2006. 

Novinky v rámci Ambiente

  • Do konce roku se Ambiente rozroste o čtyři nové podniky: v Holešovické tržnici přibudou pobočky řeznictví Naše maso a Cukrárny Myšák. Novinkou bude také restaurace Skô šéfkuchaře Tomáše Valkoviče a snackbar s obchodem Biskup v Hradební ulici v centru Prahy pod vedením Jirky Horáka a Alžběty Zemanové.
  • Nové půllitry jako výsledek spolupráce designérů, sklářů a výčepních. Momentálně se v provozech testují nové půllitry, které vznikly díky spolupráci se sklárnou Bomma a studenty a pedagogy z UMPRUM. Věděli jste, že se v Česku několik desetiletí pivní sklo nevyrábělo? Tak to přestává platit a po roce a půl výroby nyní prochází zatěžkávací zkouškou v Lokálech a dalších podnicích Ambiente dva finální prototypy.

Poznámka: Kulaté výročí si lidé z Ambiente připomenou společným setkáním – 9. září v odpoledních hodinách všech 31 podniků zavře a všichni zaměstnanci se sejdou, aby se společně ohlédli za uplynulými třemi dekádami.

Sdílet článek

Ambiente Restaurace Nejlepší restaurace Kam vyrazit

Související články