Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňové hody: 15 receptů naslano! Podzimní večeře, které zahřejí: Dýně pečená, s těstovinami i masem

28. 10. 2025
Zapečená dýně se sýrem
ImageProfessionals

Dýně naslano? Ano, prosím! Podzimní kuchyně nemusí být jen o sladkých koláčích – dýně je dokonalá i v polévkách, rizotu nebo pečená se sýrem a bylinkami. Připravte si talíř plný vůní, barev a chutí, které zahřejí už na první sousto.

Oranžová na talíři

Většina dýní na první pohled upoutá pozornost svou jasně oranžovou barvou. Ta v psychologii barev symbolizuje slunce, zdroj tepla, světla, úrody a následného bohatství. Současně je kombinací vášnivé červené a žluté, která šíří pozitivní náladu. Dále reprezentuje smyslnost, pocit radosti, nadšení a chutě. No řekněte sami, nezní to jako skvělý důvod, proč si oranžovou dopřát i na talíři?

Co víme o dýni

  • Tykev, lidově dýně, patří mezi nejstarší plodiny.
  • Je příbuzná okurce, cuketě nebo melounu.
  • Nejznámější odrůdy u nás jsou Hokkaidó, máslová, špagetová a muškátová dýně.
  • Jednotlivé druhy se liší tvarem, barvou, chutí a strukturou dužiny.
  • Všeobecně jsou tykve lehce stravitelné a mají málo kalorií.
  • Často se objevují v nízkosacharidových receptech i prvních příkrmech pro miminka.
  • Z 90 % obsahují vodu a zároveň mají močopudné účinky.

Jak dýni upravit

Před samotným použitím je nutné dýni oloupat (Hokkaidó nemusíte, slupka je i po uvaření měkká), rozpůlit a vyjmout semínka.

  • Tykev má jemnou chuť i konzistenci, proto snese i výraznější ochucení – chilli, kari, česnek a zázvor.
  • jemnějších bylinek sáhněte po tymiánu, rozmarýnu nebo šalvěji.

  • Pokud chcete dýni kombinovat s luštěninou, volte ty, které mají podobnou barvu – červenou čočku, cizrnu.
  • I zelenina se k ní hodí spíše ta podzimní – mrkev, červená řepa, celer, cibule, batáty, z letní třeba rajčata.
  • Dýni zpracujte ideálně celou, pokud je nakrojena, rychle se kazí.
  • Nezpracovanou dýni upečte do měkka v troubě a hotové pyré zamrazte. Můžete ho kdykoli vyndat a použít do moučníků nebo polévek.

Dýně přímo z trouby

Ten, kdo vymyslel pečenou dýni, by zasloužil metál.

  • Kousky pokrájené dýně zakápněte olivovým olejem, osolte, přidejte již zmíněné bylinky, promíchejte a přendejte do pekáčku.
  • Připravené jídlo vložte do předehřáté trouby a pečte do změknutí.
  • Těsně po vytažení z trouby můžete hotový pokrm posypat nastrouhaným sýrem parmazánového typu nebo kousky sýra s modrou plísní.

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

< 60 min
3.8(117x)
Přečíst recept

Dýně z jednoho pekáče

U pečení ještě chvíli zůstaneme, protože je to u dýně prostě ideální tepelná úprava. Obzvlášť, pokud v jednom pekáči připravíte celé hlavní jídlo.

  • Nejen že ušetříte spoustu špinavého nádobí, ale položením pokrmu doprostřed stolu, umožníte strávníkům nabrat si velikost porce podle libosti.

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

> 60 min
4.3(10x)
Přečíst recept

Těstoviny všeho druhu

Těstoviny pro svou neutrální chuť tvoří s dýní skvělý pár. Nezáleží, které těstoviny zvolíte, jen by měly být skutečně „al dente“, aby svou tužší konzistencí vytvořily kontrast s jemnou dýní. Asi nejrozšířenější jsou recepty na špagety s dýní. Příprava je velmi snadná a rychlá, proto jestli hledáte tip na dnešní večeři, inspirujte se třeba naším osvědčeným receptem.

Ostré špagety s dýní a pancettou

> 60 min
3.8(33x)
Přečíst recept

Zlaté rizoto

Ani tato italská pochoutka nedokázala dýni odolat. Jemná chuť a konzistence tykve se s rýží náramně doplňují. Přidáním smetany nebo ricotty krémový požitek umocníte.

  • Jako křupavou „třešničku“ a zároveň kontrast můžete nakonec rizoto posypat opraženými dýňovými semínky nebo smaženým listem šalvěje.

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

< 60 min
3(9x)
Přečíst recept

S dýní na chleba

I chleba s máslem se dříve nebo později přejí. Nebojte se experimentovat a zkuste propašovat dýni tam, kde by ji málokdo hledal. Co třeba do pečiva?

Vyzkoušejte naši dýňovou pomazánku, která obyčejnou housku promění na luxusní sendvič. Barevný a plný chutí a vůní. Pokud chcete začít se zdravými svačinkami, teď nastal ten správný čas.

Luxusní sendviče s dýňovou pomazánkou

Luxusní sendviče s dýňovou pomazánkou

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Dýně a maso

Tato kombinace je velmi oblíbená nejen pro vyznavače nízkosacharidové stravy, ale i při přípravě prvních dětských příkrmů. Dýně je pro svou lehkou stravitelnost a řadou zdraví prospěšných látek ideální ve spojení s masem. A to nejen s drůbežím.

  • Naservírujte svým strávníkům místo klasické bramborové kaše pyré, nebo z dýně připravte chutnou „svíčkovou“ omáčku.

Dýňová ‚svíčková‘ omáčka

Dýňová ‚svíčková‘ omáčka

< 60 min
4(15x)
Přečíst recept

Zdroj: Apetit

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Od tvrdé slupky k měkkému jádru: Trápíte se u loupání dýně? Ukážeme vám krok za krokem, jak ji vydlabat a oloupat

Sdílet kolekci receptů

Dýně Podzim Podzimní zelenina Rychlé recepty Rychlé večeře

Podobné kolekce receptů

Související články

Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi

Týden s Apetitem: Nevíte, co k večeři? 5 jídel, u kterých děti nebudou remcat

Školní tašky jsou zase plné učebnic a vaše hlava plná otázek typu Co uvařit k večeři? Klid, máme řešení. Vybrali jsme pět jídel, která děti milují a rodiče ocení – rychlá pizza, rybí prsty nebo makarony se sýrem v odlehčené verzi. Večeře hotové během chvíle chutnají i dětem a věřte – u stolu nebude nikdo remcat.