Dýně naslano? Ano, prosím! Podzimní kuchyně nemusí být jen o sladkých koláčích – dýně je dokonalá i v polévkách, rizotu nebo pečená se sýrem a bylinkami. Připravte si talíř plný vůní, barev a chutí, které zahřejí už na první sousto.
Oranžová na talíři
Většina dýní na první pohled upoutá pozornost svou jasně oranžovou barvou. Ta v psychologii barev symbolizuje slunce, zdroj tepla, světla, úrody a následného bohatství. Současně je kombinací vášnivé červené a žluté, která šíří pozitivní náladu. Dále reprezentuje smyslnost, pocit radosti, nadšení a chutě. No řekněte sami, nezní to jako skvělý důvod, proč si oranžovou dopřát i na talíři?
Co víme o dýni
- Tykev, lidově dýně, patří mezi nejstarší plodiny.
- Je příbuzná okurce, cuketě nebo melounu.
- Nejznámější odrůdy u nás jsou Hokkaidó, máslová, špagetová a muškátová dýně.
- Jednotlivé druhy se liší tvarem, barvou, chutí a strukturou dužiny.
- Všeobecně jsou tykve lehce stravitelné a mají málo kalorií.
- Často se objevují v nízkosacharidových receptech i prvních příkrmech pro miminka.
- Z 90 % obsahují vodu a zároveň mají močopudné účinky.
Jak dýni upravit
Před samotným použitím je nutné dýni oloupat (Hokkaidó nemusíte, slupka je i po uvaření měkká), rozpůlit a vyjmout semínka.
- Tykev má jemnou chuť i konzistenci, proto snese i výraznější ochucení – chilli, kari, česnek a zázvor.
- Z jemnějších bylinek sáhněte po tymiánu, rozmarýnu nebo šalvěji.
- Pokud chcete dýni kombinovat s luštěninou, volte ty, které mají podobnou barvu – červenou čočku, cizrnu.
- I zelenina se k ní hodí spíše ta podzimní – mrkev, červená řepa, celer, cibule, batáty, z letní třeba rajčata.
- Dýni zpracujte ideálně celou, pokud je nakrojena, rychle se kazí.
- Nezpracovanou dýni upečte do měkka v troubě a hotové pyré zamrazte. Můžete ho kdykoli vyndat a použít do moučníků nebo polévek.
Dýně přímo z trouby
Ten, kdo vymyslel pečenou dýni, by zasloužil metál.
- Kousky pokrájené dýně zakápněte olivovým olejem, osolte, přidejte již zmíněné bylinky, promíchejte a přendejte do pekáčku.
- Připravené jídlo vložte do předehřáté trouby a pečte do změknutí.
- Těsně po vytažení z trouby můžete hotový pokrm posypat nastrouhaným sýrem parmazánového typu nebo kousky sýra s modrou plísní.
Dýně z jednoho pekáče
U pečení ještě chvíli zůstaneme, protože je to u dýně prostě ideální tepelná úprava. Obzvlášť, pokud v jednom pekáči připravíte celé hlavní jídlo.
- Nejen že ušetříte spoustu špinavého nádobí, ale položením pokrmu doprostřed stolu, umožníte strávníkům nabrat si velikost porce podle libosti.
Těstoviny všeho druhu
Těstoviny pro svou neutrální chuť tvoří s dýní skvělý pár. Nezáleží, které těstoviny zvolíte, jen by měly být skutečně „al dente“, aby svou tužší konzistencí vytvořily kontrast s jemnou dýní. Asi nejrozšířenější jsou recepty na špagety s dýní. Příprava je velmi snadná a rychlá, proto jestli hledáte tip na dnešní večeři, inspirujte se třeba naším osvědčeným receptem.
Zlaté rizoto
Ani tato italská pochoutka nedokázala dýni odolat. Jemná chuť a konzistence tykve se s rýží náramně doplňují. Přidáním smetany nebo ricotty krémový požitek umocníte.
- Jako křupavou „třešničku“ a zároveň kontrast můžete nakonec rizoto posypat opraženými dýňovými semínky nebo smaženým listem šalvěje.
S dýní na chleba
I chleba s máslem se dříve nebo později přejí. Nebojte se experimentovat a zkuste propašovat dýni tam, kde by ji málokdo hledal. Co třeba do pečiva?
Vyzkoušejte naši dýňovou pomazánku, která obyčejnou housku promění na luxusní sendvič. Barevný a plný chutí a vůní. Pokud chcete začít se zdravými svačinkami, teď nastal ten správný čas.
Dýně a maso
Tato kombinace je velmi oblíbená nejen pro vyznavače nízkosacharidové stravy, ale i při přípravě prvních dětských příkrmů. Dýně je pro svou lehkou stravitelnost a řadou zdraví prospěšných látek ideální ve spojení s masem. A to nejen s drůbežím.
- Naservírujte svým strávníkům místo klasické bramborové kaše pyré, nebo z dýně připravte chutnou „svíčkovou“ omáčku.
Zdroj: Apetit
Recepty