
Slovinsko má hory, jezera, moře – a jeden dezert, na který jsou pyšní snad víc než na Triglav. Jmenuje se potica a kdo jej ochutná, ten už si na „obyčejný“ závin ani nevzpomene. Je to totiž víc než sladké pečivo: je to symbol rodinných svátků, babiččin poklad i dezert, který má v Evropě vlastní ochrannou známku.
Co je to vlastně potica? Na první pohled připomíná obyčejný závin. Jenže není. Potica je kynuté těsto vyválené do tenkého plátu, na kterém je bohatá vrstva sladké náplně – nejčastěji z mletých vlašských ořechů, medu a skořice. Potom se těsto s náplní sroluje (musíte jej zavinout nejméně třikrát), vloží do speciální kulaté formy s komínkem (potičnik) a upeče dozlatova.
- Výsledkem je dezert, který vypadá efektně na řezu – spirály těsta a náplně se střídají jako ornamenty. V každém plátku najdete kousek historie, domácí pohody i trochu té slovinské hrdosti.
Trocha historie neuškodí
Potica má za sebou pěkných pár stovek let. První zmínky najdeme už v 16. století a od té doby je pevně spojená s největšími svátky – peče se na Vánoce, Velikonoce, svatby i rodinné oslavy.
Dnes má dokonce oficiální evropskou značku TSG – Traditional Speciality Guaranteed, která chrání „pravou slovinskou poticu“. A když si uvědomíte, že v malém Slovinsku se peče v desítkách variant (od ořechové přes makovou až po slanou se špekem), pochopíte, že tady jde opravdu o národní poklad.
Jak chutná potica?
Jestli čekáte něco jako náš klasický štrúdl, budete překvapeni. Potica je hutnější a chuťově bohatší. Těsto je jemné, máslové, ale prim zde hraje hlavně náplň. Ořechy voní po medu a skořici, náplň je sladká, ale nelepí.
Existují i jiné varianty – s mákem, tvarohem, dokonce i slané se špekem nebo bylinkami. Ale ať už je náplň jakákoli, vždycky mají jedno společné: do druhého dne vydrží jen těžko.
Recept: Ořechová potica
Jméno pochází ze slovesa poviti – tedy „zabalit“. Každá rodina má svůj vlastní recept. Nejčastěji se peče s vlašskými ořechy, ale tahle verze s pekany vám bude také zaručeně chutnat.
Co budete potřebovat
Na náplň: 350 ml neslazeného zahuštěného mléka, 200 g cukru krupice, 225 g másla, 700 g pekanových ořechů (najemno umletých), 4 vejce, špetku soli, 1 lžičku kakaa, 1 lžičku mleté skořice
Na těsto: 14 g sušeného droždí (2 sáčky po 7 g), 120 ml vlažné vody, 350 ml vlažného mléka, 100 g cukru, 2 lžičky soli, 2 vejce, 60 g změklého másla, 1–1,1 kg polohrubé mouky
Postup:
- Náplň: Do kastrolu dejte cukr, zahuštěné mléko a máslo. Zahřívejte na středním plameni, dokud se vše nerozpustí.
- Přidejte mleté pekany a postupně vmíchejte rozšlehaná vejce. Minutu povařte, stále míchejte, aby se směs nepřipálila. Sundejte z plotny, dochuťte solí, kakaem a skořicí a nechte vychladnout tak, aby se dala dobře roztírat.
- Těsto: Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte pár minut stát. V míse smíchejte mléko, cukr, sůl, vejce a máslo. Přidejte kvásek, polovinu mouky a vypracujte hladké těsto.
- Postupně zapracujte zbytek mouky – těsto by mělo být měkké, ale nelepivé. Na pomoučené ploše ho hněťte asi 8 minut, až bude pružné. Dejte do vymazané mísy, zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi hodinu). Pak těsto „přetlučte“ a nechte znovu nakynout.
- Těsto rozdělte na tři části. Každou vyválejte na tenký obdélník. Potřete náplní a zarolujte. Rolky zatočte do tvaru šneka nebo je vložte do kulatých forem (průměr 20–23 cm), které jste předem vymazali. Nechte ještě půl hodiny kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 35–45 minut, dokud povrch nezíská krásnou zlatavou barvu.
- Potica chutná skvěle s kávou, suchým bílým vínem nebo jen tak samotná, když ji ochutnáváte ještě vlažnou.
- Těsto vyžaduje tři kynutí, proto si pečení naplánujte tak, abyste na něj měli dost času.
- Kdo chce být autentický, pořídí si potičnik – formu na poticu. Vypadá jako forma na bábovku, ale má ploché dno. Upéct ji můžete ale i bez ní, volte bábovkou formu s širším dnem nebo formu na srnčí hřbet.
Zajímavosti, které stojí za to vědět
Slovinská potica patří na slavnostní stoly už po generace. Do světových médií se ale dostala až díky nečekané situaci v roce 2017. Papež František se tehdy při setkání s Donaldem Trumpem obrátil na Melanii a s úsměvem pronesl: „Krmíte prezidenta poticou?“ Média se toho chytla a několik dní bylo jasné, že největší hvězdou není politika, ale sladký ořechový závin.
- Poticu pravidelně posílali do Vatikánu o svátcích a papež se nikdy netajil tím, že právě tuhle sladkost má rád. Stačila jediná zmínka – a potica se ocitla na titulních stranách novin po celém světě.
Povitica v Americe: Když Slovinci odcházeli za prací do USA, vzali si recept na poticu s sebou. Za oceánem získala nový název – povitica – a brzy se stala oblíbeným moučníkem nejen pro slavnostní příležitosti. Nejznámější pekárna Strawberry Hill v Kansas City ji dnes posílá po celé Americe a krabice s poviticou se prý dostaly i do Bílého domu.
Sladkost, co vydrží: Potica není dezert, který se zkazí druhý den po upečení. Díky máslovému těstu a hutné náplni zůstává vláčná i celý týden. Proto se kdysi pekla nejen na svátky, ale také „na cestu“. Rodiny ji braly s sebou na pole nebo na delší putování.
Potica je víc než koláč. Je to kousek slovinské duše, která se dá přenést až k vám domů. Upečte si ji – a pochopíte, proč ji Slovinci považují za svůj národní dezert.
Zdroje: Slovenian Kitchen, Wikipedia, The Spruce Eats, People, Apetit