Nová registrace Zapomenuté heslo

Čum na drát: Koláč, u kterého po nakrájení zůstanete stát s pusou dokořán

17. 8. 2025
Makové řezy čum na drát
Toprecepty.cz

Možná vás trochu zaskočil jeho název… A to je teprve začátek! Do formy nalijete těsto – řídké, nenápadné, prostě nic, z čeho byste čekali zázraky. Zavřete troubu, necháte ji péct a jdete si po svém. Když se vrátíte, nestačíte se divit: z jediného těsta jsou na plechu tři vrstvy, které byste před pečením určitě nečekali. Hutný a pevný základ, jemný krémový střed a nadýchaný vršek. A vy budete stát, koukat a „čumět na drát“, jak je to vůbec možné.

Nehledejte žádné složité postupy, žádné dělení, žádné „nejdřív korpus, pak náplň“. Všechno upečete najednou na jednom plechu.

Ve světě znají tento dezert s o něco usedlejším názvem, a to jako gâteau magique nebo magic cake. Vznikl ve Francii, kde cukráři už před desítkami let objevili, že když se v jednom těstě chytře spojí různé poměry tuku, tekutin a vzduchu, trouba se o vrstvy postará sama. Většinou ho pečou bez máku, zato s výraznou vůní vanilky.

  • V českých kuchyních se ale zabydlela verze s mákem. Čas od času se o něm šeptá, pak na chvíli zmizí – a nakonec se vrátí ve velkém stylu, třeba díky sociálním sítím, jako nedávno. A my si říkáme: dobře, že je zpátky!

Co se děje v troubě

Tajemství tří vrstev je čistá fyzika a kousek kuchařské alchymie. Ve spodní vrstvě se usadí ta hustší část těsta – mouka a mák vytvoří pevný základ. Uprostřed zůstane tekutější část, která se nepropeče úplně do pevna, takže chutná jako jemný krém. A našlehaný sníh z bílků vyplave na povrch a upeče se do lehkého piškotu. Výsledek vypadá, jako byste pekli tři různé vrstvy najednou.

Recept: Makový „Čum na drát“

Suroviny (na plech střední velikosti): 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 125 g cukru moučka, 125 g másla (rozpuštěného a vychladlého), 100 g mletého máku, 100 g polohrubé mouky, špetka soli, 500 ml mléka pokojové teploty, máslo na vymazání formy, pečicí papír

 

Postup krok za krokem:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Formu vyložte pečicím papírem i po stranách a lehce vymažte studeným máslem.
  2. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
  3. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté, světlé pěny. Za stálého šlehání přilévejte po lžících vychladlé máslo. Šlehejte alespoň 5 minut – tahle fáze je důležitá pro nadýchaný vršek koláče.
  4. V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu.
  5. Do žloutkové směsi vmíchejte mák smíchaný s moukou, zalijte mlékem a dobře promíchejte – těsto bude hodně řídké, a to je v pořádku.
  6. Zlehka zapracujte sníh z bílků – ideálně po částech, metličkou.
  7. Nalijte do formy a pečte 55–60 minut. Zda je hotovo, ověřte špejlí.
  8. Nechte zcela vychladnout – při chladnutí se vrstvy stabilizují.
  9. Krájejte na řezy a servírujte.

Proč ho budete chtít péct znovu a znovu?

Protože je to jednoduchý dezert s efektem, který vypadá jako z cukrářské vitríny. Protože chutná skvěle i druhý den – pokud tedy nějaký zbyde. A hlavně proto, že je to přesně ten recept, který na návštěvě spustí debatu o postupech, fíglech a dalších „tajemstvích“ z kuchyně. Připravte si notýsek – budete rozdávat recepty na počkání!

Zdroj: Top recepty, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Krtkův dort na plech

Sdílet článek

Mák Sladké pečení Trendy Ze sociálních sítí

Související články