Palačinky mají tolik podob, že je můžete jíst celý týden a ani jednou se neopakovat. Francouzi je umí tenké a jemné, Američané zase načechrané a vysoké. A protože se u nás nevede vybírat jen jednu variantu, prošli jsme se celým palačinkovým světem, a dali dohromady recepty, které vám zaručeně budou chutnat.
Jemné francouzské crêpes, nadýchané americké lívance i dezerty z trouby, které se nafouknou jako obláček. Z pár základních surovin uvaříte pokaždé něco úplně jiného – a každá verze má své kouzlo. Začněte ale pěkně od základu:
Základní palačinky
Klasika, která otevírá dveře nekonečným variacím a která se v kuchyni dědí z generace na generaci. Stačí mouka, mléko, vejce, špetka soli – a pánev. Z jedné dávky připravíte palačinky sladké s marmeládou, tvarohem, ovocem či čokoládou, z druhé zase slané, třeba se špenátem, sýrem nebo uzeným lososem. Když vynecháte vanilkový cukr, máte univerzální těsto, které poslouží na obě verze.

Crêpes Suzette
Nejslavnější palačinky světa? Jednoznačně Crêpes Suzette – francouzská legenda mezi dezerty, která se už dávno stala symbolem elegance na talíři. Tenoučké palačinky se krátce prohřejí v horké máslové omáčce s pomerančovou šťávou, kůrou a kapkou likéru Grand Marnier nebo Cointreau. Jemně zkaramelizují a provoní celou kuchyni sladkými citrusy. I když působí jako pokrm, který byste čekali v menu luxusní pařížské cukrárny, zvládnete je připravit i doma.

Kokosové palačinky s ananasem
Tyhle palačinky voní po kokosu tak, že si budete připadat, jako byste se ocitli na thajském pouličním trhu. Do těsta přijde kokosové mléko a strouhaný kokos, což palačinkám dodá jemnost i lehkou exotickou chuť. Náplň tvoří šťavnatý ananas (zkusit můžete i mango), který se na pánvi nechá krátce zkaramelizovat s trochou medu a šťávy z limetky. Výsledek je svěží, sladký a lehký zároveň.

Dutch baby s citronovým krémem a borůvkami
Dutch baby je palačinka jiného kalibru. Peče se v litinové pánvi nebo pekáčku v troubě a během pečení se nafoukne do impozantní zlaté misky. Po vytažení ji naplníte jemným citronovým krémem, čerstvými borůvkami nebo i karamelizovaným ovocem. Vypadá tak efektně, že budí dojem složitého dezertu, ale ve skutečnosti udělá většinu práce trouba.

Americké pancakes (lívance)
Americké pancakes jsou úplně jiná kapitola než naše klasické lívance nebo palačinky, ale my si myslíme, že si v našem výčtu zaslouží své místečko. Jsou vyšší, nadýchanější a jemnější, připravují se z těsta s práškem do pečiva a často i s podmáslím, což jim dodává specifickou chuť. Dělají se menší a na talíři se skládají na sebe. Ještě horké se ozdobí velkým kopečkem másla, polijí javorovým sirupem a často doplní čerstvým ovocem. Jí se vidličkou a nožem, krájí se všechny najednou, takže každé sousto má všechno, co má mít: vláčné těsto, máslo i sladký sirup.

Ať už zůstanete u tenkých francouzských palačinek, pustíte se do nadýchaných amerických pancakes, nebo zkusíte exotiku s kokosem, všechny mají jedno společné – z pár surovin můžete servírovat jídlo, které potěší malé i velké, ať je ráno, odpoledne, nebo večer. Tak která bude na vaší pánvi jako první?
Zdroj: Apetit