Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte rádi palačinky? My víme, že ano! Tady je 5 receptů, které prostě musíte zkusit

19. 8. 2025
Máte rádi palačinky? My víme, že ano! Tady je 5 receptů, které prostě musíte zkusit
Palačinky Crepes Suzette Kokosové palačinky s ananasem Další
1 fotka

Palačinky mají tolik podob, že je můžete jíst celý týden a ani jednou se neopakovat. Francouzi je umí tenké a jemné, Američané zase načechrané a vysoké. A protože se u nás nevede vybírat jen jednu variantu, prošli jsme se celým palačinkovým světem, a dali dohromady recepty, které vám zaručeně budou chutnat.

Jemné francouzské crêpes, nadýchané americké lívance i dezerty z trouby, které se nafouknou jako obláček. Z pár základních surovin uvaříte pokaždé něco úplně jiného – a každá verze má své kouzlo. Začněte ale pěkně od základu:

Základní palačinky

Klasika, která otevírá dveře nekonečným variacím a která se v kuchyni dědí z generace na generaci. Stačí mouka, mléko, vejce, špetka soli – a pánev. Z jedné dávky připravíte palačinky sladké s marmeládou, tvarohem, ovocem či čokoládou, z druhé zase slané, třeba se špenátem, sýrem nebo uzeným lososem. Když vynecháte vanilkový cukr, máte univerzální těsto, které poslouží na obě verze.

Palačinky

Základní recept na palačinky

< 50 min
4.5(2281x)
Přečíst recept

 

Crêpes Suzette

Nejslavnější palačinky světa? Jednoznačně Crêpes Suzette – francouzská legenda mezi dezerty, která se už dávno stala symbolem elegance na talíři. Tenoučké palačinky se krátce prohřejí v horké máslové omáčce s pomerančovou šťávou, kůrou a kapkou likéru Grand Marnier nebo Cointreau. Jemně zkaramelizují a provoní celou kuchyni sladkými citrusy. I když působí jako pokrm, který byste čekali v menu luxusní pařížské cukrárny, zvládnete je připravit i doma.

Jednoduché crêpes Suzette

Jednoduché crêpes Suzette

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

 

Kokosové palačinky s ananasem

Tyhle palačinky voní po kokosu tak, že si budete připadat, jako byste se ocitli na thajském pouličním trhu. Do těsta přijde kokosové mléko a strouhaný kokos, což palačinkám dodá jemnost i lehkou exotickou chuť. Náplň tvoří šťavnatý ananas (zkusit můžete i mango), který se na pánvi nechá krátce zkaramelizovat s trochou medu a šťávy z limetky. Výsledek je svěží, sladký a lehký zároveň.

Kokosové palačinky s ananasem

Kokosové palačinky s ananasem

< 60 min
5(10x)
Přečíst recept

 

Dutch baby s citronovým krémem a borůvkami

Dutch baby je palačinka jiného kalibru. Peče se v litinové pánvi nebo pekáčku v troubě a během pečení se nafoukne do impozantní zlaté misky. Po vytažení ji naplníte jemným citronovým krémem, čerstvými borůvkami nebo i karamelizovaným ovocem. Vypadá tak efektně, že budí dojem složitého dezertu, ale ve skutečnosti udělá většinu práce trouba.

Dutch baby s citronovým krémem a borůvkami

< 10 min
0(0x)
Přečíst recept

 

Americké pancakes (lívance)

Americké pancakes jsou úplně jiná kapitola než naše klasické lívance nebo palačinky, ale my si myslíme, že si v našem výčtu zaslouží své místečko. Jsou vyšší, nadýchanější a jemnější, připravují se z těsta s práškem do pečiva a často i s podmáslím, což jim dodává specifickou chuť. Dělají se menší a na talíři se skládají na sebe. Ještě horké se ozdobí velkým kopečkem másla, polijí javorovým sirupem a často doplní čerstvým ovocem. Jí se vidličkou a nožem, krájí se všechny najednou, takže každé sousto má všechno, co má mít: vláčné těsto, máslo i sladký sirup.

Americké pancakes (lívance)

Americké pancakes (lívance)

< 45 min
4.1(157x)
Přečíst recept

Ať už zůstanete u tenkých francouzských palačinek, pustíte se do nadýchaných amerických pancakes, nebo zkusíte exotiku s kokosem, všechny mají jedno společné – z pár surovin můžete servírovat jídlo, které potěší malé i velké, ať je ráno, odpoledne, nebo večer. Tak která bude na vaší pánvi jako první?

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Jednoduché palačinky

Sdílet článek

Palačinky Těsto na palačinky Lívance Základní recept Světová klasika

Související články