Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jste s jahodami ještě nepřipravovali? 7 receptů, které si přidejte do letního repertoáru

12. 7. 2025
Crostini se šlehanou fetou a jahodami
Apetit
Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou Salsa s jahodami, mangem a avokádem Jahodové gazpacho Další
3 fotky

Jahody patří k létu stejně jako slunce a sandály. Většinou končí v bublanině nebo v knedlících, ale výborně fungují i na slano. S fetou, modrým sýrem, v salse nebo klidně i v polévce. Připravili jsme sedm lehkých a trochu jiných receptů, které se hodí přesně na prázdniny. Jsou jednoduché, chuťově nápadité a při jejich přípravě se rozhodně nezapotíte.

Letní jídla by měla být jednoduchá, lehká a ideálně tak dobrá, že se k nim budete chtít vracet. Jahody na slano možná na první pohled překvapí, ale jakmile jim dáte šanci, rychle zjistíte, že se v téhle roli cítí víc než doma. Který recept vyzkoušíte jako první?

 

Crostini se šlehanou fetou a pečenými jahodami

Crostini, tedy italská obdoba topinek, jsou hotové během chvilky a přitom vypadají efektně. Feta našlehaná s krémovým sýrem vytvoří hladký základ, který se krásně spojí s pečenými jahodami. Ty v troubě zesládnou, zkaramelizují a v kombinaci s aromatickou bazalkou a čerstvě mletým pepřem vytvoří chuť, která překvapí. Fungují skvěle jako malá večeře i jako pohoštění ke sklence vína.

Crostini se šlehanou fetou a jahodami

Crostini se šlehanou fetou a jahodami

< 60 min
5(8x)
Přečíst recept

 

Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou

Závitky, které se nesmaží. Jen je naplníte, zabalíte a podáváte. Jahody v kombinaci se zeleninou a bylinkami skvěle osvěží. Rýžový papír drží vše pohromadě a arašídová omáčka přidá výraznou chuť, která posune celé jídlo o kus dál. Hodí se na večeři i s sebou do krabičky – do práce nebo na cesty. Vypadají hezky a na stole okamžitě zaujmou.

Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou

Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

 

Salsa s jahodami, mangem a avokádem

Svěží miska plná chuti i barev. Zralé jahody, mango a avokádo se promění ve sladko-slanou salsu, která se hodí jak k rybě nebo do tortilly, tak jen tak k chipsům. Stačí přidat limetkovou šťávu, trochu chilli a koriandr nebo mátu. Připravujte ji těsně před podáváním – ovoce by jinak pustilo příliš šťávy. Výsledek je lehký, osvěžující a ideální na večery, kdy nemáte chuť stát u plotny.

Salsa s jahodami, mangem a avokádem

Salsa s jahodami, mangem a avokádem

< 20 min
5(7x)
Přečíst recept

 

Jahodové gazpacho

Osvěžující polévka inspirovaná španělskou klasikou, v níž jahody vystřídaly rajčata. A překvapivě to funguje. Jahody, okurka, bazalka, trocha chilli a olivový olej vytvoří svěží, jemně nasládlý základ, který se hodí na začátek letní večeře nebo jako lehká samostatná porce do horkého dne. Gazpacho stačí jen rozmixovat a dobře vychladit. Jahody se s rajčaty chuťově dobře doplňují – obě suroviny fungují skvěle s bazalkou, pepřem i balzamikem.

Jahodové gazpacho

Jahodové gazpacho

< 30 min
4.9(9x)
Přečíst recept

 

Pizza s modrým sýrem a jahodami

Tenké těsto, silné chutě. Sladké jahody, pikantní sýr s modrou plísní, slanina a červená cibule – tahle kombinace na pizze možná zní netradičně, ale funguje výborně. Pizza je výrazná, ale přitom dokonale chuťově vyvážená. Skvěle se hodí na páteční večer, kdy byste rádi zkusili něco trochu jiného než klasiku.

Pizza s modrým sýrem a jahodami

Pizza s modrým sýrem a jahodami

> 60 min
5(8x)
Přečíst recept

 

Salát s kozím sýrem a jahodovo-makovou zálivkou

Jemně slavnostní, ale přitom úplně nenáročný salát. Teplé krokety s kozím sýrem kontrastují se studenou a svěží zálivkou z jahod a máku. Zálivka je sladkokyselá a s kozím sýrem tvoří chuťově zajímavou kombinaci. Když salát připravíte těsně před podáváním, krokety zůstanou křupavé. Jde zkrátka o ideální prázdninovou večeři, která se hodí i pro návštěvu.

Salát s kozím sýrem a jahodovo-makovou zálivkou

Salát s kozím sýrem a jahodovo-makovou zálivkou

< 20 min
4.9(10x)
Přečíst recept

 

Bruschetty s jahodami a sýrem

Rychlá večeře, lehký předkrm nebo jen tak jako drobnost k vínu. Opečený chléb, čerstvé jahody a jemný sýr brie. Dochutit je můžete čerstvě mletým pepřem, kapkou medu nebo balzamikem. Bruschetty jsou recept z naší kuchařky Léto a jde o přesně ten typ jídla, který připravíte za pár minut, ale přesto vypadá, že jste s ním měli hodně práce.

Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou

Bruschetty s jahodami a sýrem

< 30 min
4.4(12x)
Přečíst recept

 

Jahody toho zvládnou víc, než si možná myslíte. Na slano mají úplně jiný rozměr a přes léto je škoda je nevyužít naplno. Ať si z těchto receptů vyberete jeden, nebo všechny, jedno je jisté: nebude to nuda.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Jahodové tiramisu bez vajec

Sdílet článek

Jahodové recepty Jahody Sezona

Související články