Jahody patří k létu stejně jako slunce a sandály. Většinou končí v bublanině nebo v knedlících, ale výborně fungují i na slano. S fetou, modrým sýrem, v salse nebo klidně i v polévce. Připravili jsme sedm lehkých a trochu jiných receptů, které se hodí přesně na prázdniny. Jsou jednoduché, chuťově nápadité a při jejich přípravě se rozhodně nezapotíte.
Letní jídla by měla být jednoduchá, lehká a ideálně tak dobrá, že se k nim budete chtít vracet. Jahody na slano možná na první pohled překvapí, ale jakmile jim dáte šanci, rychle zjistíte, že se v téhle roli cítí víc než doma. Který recept vyzkoušíte jako první?
Crostini se šlehanou fetou a pečenými jahodami
Crostini, tedy italská obdoba topinek, jsou hotové během chvilky a přitom vypadají efektně. Feta našlehaná s krémovým sýrem vytvoří hladký základ, který se krásně spojí s pečenými jahodami. Ty v troubě zesládnou, zkaramelizují a v kombinaci s aromatickou bazalkou a čerstvě mletým pepřem vytvoří chuť, která překvapí. Fungují skvěle jako malá večeře i jako pohoštění ke sklence vína.

Letní závitky s jahodami a arašídovou omáčkou
Závitky, které se nesmaží. Jen je naplníte, zabalíte a podáváte. Jahody v kombinaci se zeleninou a bylinkami skvěle osvěží. Rýžový papír drží vše pohromadě a arašídová omáčka přidá výraznou chuť, která posune celé jídlo o kus dál. Hodí se na večeři i s sebou do krabičky – do práce nebo na cesty. Vypadají hezky a na stole okamžitě zaujmou.

Salsa s jahodami, mangem a avokádem
Svěží miska plná chuti i barev. Zralé jahody, mango a avokádo se promění ve sladko-slanou salsu, která se hodí jak k rybě nebo do tortilly, tak jen tak k chipsům. Stačí přidat limetkovou šťávu, trochu chilli a koriandr nebo mátu. Připravujte ji těsně před podáváním – ovoce by jinak pustilo příliš šťávy. Výsledek je lehký, osvěžující a ideální na večery, kdy nemáte chuť stát u plotny.

Jahodové gazpacho
Osvěžující polévka inspirovaná španělskou klasikou, v níž jahody vystřídaly rajčata. A překvapivě to funguje. Jahody, okurka, bazalka, trocha chilli a olivový olej vytvoří svěží, jemně nasládlý základ, který se hodí na začátek letní večeře nebo jako lehká samostatná porce do horkého dne. Gazpacho stačí jen rozmixovat a dobře vychladit. Jahody se s rajčaty chuťově dobře doplňují – obě suroviny fungují skvěle s bazalkou, pepřem i balzamikem.

Pizza s modrým sýrem a jahodami
Tenké těsto, silné chutě. Sladké jahody, pikantní sýr s modrou plísní, slanina a červená cibule – tahle kombinace na pizze možná zní netradičně, ale funguje výborně. Pizza je výrazná, ale přitom dokonale chuťově vyvážená. Skvěle se hodí na páteční večer, kdy byste rádi zkusili něco trochu jiného než klasiku.

Salát s kozím sýrem a jahodovo-makovou zálivkou
Jemně slavnostní, ale přitom úplně nenáročný salát. Teplé krokety s kozím sýrem kontrastují se studenou a svěží zálivkou z jahod a máku. Zálivka je sladkokyselá a s kozím sýrem tvoří chuťově zajímavou kombinaci. Když salát připravíte těsně před podáváním, krokety zůstanou křupavé. Jde zkrátka o ideální prázdninovou večeři, která se hodí i pro návštěvu.

Bruschetty s jahodami a sýrem
Rychlá večeře, lehký předkrm nebo jen tak jako drobnost k vínu. Opečený chléb, čerstvé jahody a jemný sýr brie. Dochutit je můžete čerstvě mletým pepřem, kapkou medu nebo balzamikem. Bruschetty jsou recept z naší kuchařky Léto a jde o přesně ten typ jídla, který připravíte za pár minut, ale přesto vypadá, že jste s ním měli hodně práce.

Jahody toho zvládnou víc, než si možná myslíte. Na slano mají úplně jiný rozměr a přes léto je škoda je nevyužít naplno. Ať si z těchto receptů vyberete jeden, nebo všechny, jedno je jisté: nebude to nuda.
Zdroj: Apetit