Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: V hlavní roli musaka, keftedes i baklava. Řecká hostina začíná!

18. 7. 2025
Baklava
Apetit
Řecké předkrmy Plněné vinné listy Hovězí keftedes Další
2 fotky

Nemusíte být na Santorini, abyste si připomněli chuť řeckého léta. Stačí zapnout troubu, nastrouhat okurky a oprášit slovíčka jako musaka, keftedes nebo baklava. Víkend, který voní po oreganu, česneku a citronu, si připravíte klidně i doma. Slunce do kuchyně si přinesete sami – a my vám k tomu přidáme osvědčené recepty.

Letenky na řecké ostrovy sice nerozdáváme, ale atmosféru tamních taveren si doma vytvoříte během jednoho odpoledne. A začíná se přesně tak, jak to dělají Řekové – několika malými chody, které roztančí vaše chuťové buňky.

 

Předkrmy, které vás naladí na řeckou vlnu

Začněte stejně jako v řecké taverně – malými miskami, které dají vyniknout základním chutím. Slané olivy, sýr feta nebo halloumi zakápnuté olivovým olejem a posypané oreganem jsou klasika, která nikdy nezklame. Přidejte k nim tzatziki, jogurtový dip s česnekem, koprem a okurkou, který skvěle doplní maso, chleba i zeleninu.

  • Máme pro vás i recept na lilkový kaviár, netradiční předkrm, který překvapí svou intenzivní chutí. Předkrmy se nebojte připravit pestré – kombinujte, mixujte a servírujte tak, aby si každý našel ten svůj oblíbený kousek. Stačí přidat pita chléb, skleničku vína a řecký večer může začít.

Řecké předkrmy

Řecké předkrmy

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

 

Keftedes: masové kuličky na řecký způsob

Masové kuličky s vůní máty a česneku jsou stálicí řeckých menu. Dělají se z hovězího nebo jehněčího masa, smaží se dozlatova a podávají s tzatziki nebo jen tak s řeckým salátem. Hodí se na party, ke grilování i jako rychlá večeře, která voní po Středozemí.

Hovězí keftedes

Hovězí keftedes

< 60 min
4.7(14x)
Přečíst recept

 

Dolmades: vinné listy

Možná si je pamatujete z dovolené. Rýže ochucená bylinkami, někdy doplněná mletým masem, zabalená do vinných listů a podušená do měkka. Elegantní předkrm, který vypadá složitě, ale zvládnete ho připravit i doma.

  • Tajemství pravé řecké chuti tkví v bylinkách, nebojte se proto k původnímu receptu přidat nasekanou mátu, petrželku nebo kopr.

Plněné vinné listy

Plněné vinné listy

< 75 min
3.8(18x)
Přečíst recept

 

Musaka: Královna řecké kuchyně

Sytá, voňavá a návyková. Vrstvy pečeného lilku, mletého masa, rajčat a brambor se propojí pod hladkou dekou bešamelu a vytvoří harmonii, která vás přenese rovnou do řecké kuchyně.

  • Každá rodina má svůj recept – někde se do omáčky přidává skořice, jinde trocha červeného vína. Výsledek ale vždycky voní tak, že se u trouby začnou scházet hladovci dřív, než zazvoní minutka. Upečte si ji klidně dopředu – druhý den chutná ještě líp.

Řecká musaka

Řecká musaka

< 120 min
3.8(141x)
Přečíst recept

 

Jehněčí špízy, tzatziki a domácí placky

Grilování po řecku? Vsaďte na jehněčí špízy marinované v citronu, česneku a bylinkách. Podávejte je s tzatziki a domácími chlebovými plackami. Stačí přidat salát z rajčat, okurky a červené cibule a večeře jako z taverny je na stole.

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

 

Baklava: Sladká tečka s vůní medu a skořice

Na závěr něco pro milovníky sladkého. Baklava je vrstvený dezert z filo těsta, oříšků a sirupu. Voní po skořici, chutná po pistáciích a medu a hodí se ke kávě i jako dárek. Nastat může jen jediný zádrhel: upečete ji jednou a už nebude cesta zpátky.

Baklava

Baklava

< 60 min
1.9(480x)
Přečíst recept

 

Řecká kuchyně nespěchá. Je poctivá, jednoduchá a hlavně plná chuti. Nejde o dokonalost, ale o atmosféru. A tu si zvládnete vytvořit i doma – s plechem musaky, miskou tzatziki a dobrými recepty.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Řecká musaka

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Řecká kuchyně Grilování

Související články