Moře, šafrán, česnek a chorizo. Vůně, které vás během vaření přenesou rovnou na pláže prosluněného španělského pobřeží. Zapomeňte na každodenní rutinu a nalaďte se na středomořskou notu! V tomhle týdnu vás totiž vezmeme do kuchyně, kde vzniká paella s křupavou krustičkou, voňavá tortilla i sladké churros s čokoládou. Pusťte Španělsko k sobě domů – chutná skvěle.
Tento týden se s Apetitem vydáme do Španělska. Sice bez letenky, ale s neodolatelnou chutí. Připravte si pánev, trochu česneku a bylinek a navoďte si doma atmosféru slunné Sevilly, pobřežní Valencie nebo tapas barů v Barceloně.
Pondělí: Paella s kuřetem a plody moře
Když se řekne Španělsko, vybaví se většině z nás paella. Možná ani ne proto, že je tak slavná – ale protože voní létem, vývarem, šafránem a mořem. Rýže se v ní nevaří, ale dusí. Nasává chuť surovin jako houba a na dně se pak vytvoří kůrčička, které se říká socarrat. Udělejte si doma tuhle španělskou klasiku s kuřetem, krevetami a zeleninou. Všichni si přidají.
- Co byste měli mít doma: olivový olej, cibule nadrobno, sušené chilli, kulatozrnná rýže, červené nebo bílé víno, cherry rajčata, drcený česnek, kuřecí vývar se šafránem a mořskou solí, plody moře, kuřecí prsa, mražené fazolky, citronová šťáva, petrželka

Úterý: Pečené kuře s fazolemi a chorizem
Pikantní chorizo promění i obyčejné kuře v jídlo, které voní po celém domě. Společně s bílými fazolemi vytvoří šťavnatý základ, ke kterému můžete jako přílohu podávat rýži, ale ještě lepší bude čerstvá bílá bagetka, kterou dokonale vytřete onu lahodnou šťávu z talíře (a možná pak i z pekáče).
- Co byste měli mít doma: červená cibule, kuřecí stehna, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, kuřecí vývar, chorizo, bílé fazole, rozmarýn

Středa: Těstoviny s chorizem z jednoho hrnce
Rychlá večeře ve stylu španělské pohody. Všechno se vaří v jednom hrnci – těstoviny, chorizo, rajčata i paprika. Je to, jako když máte chuť na lečo, ale přijde vám příliš prosté, a zároveň se vám nechce moc vařit. Tyhle těstoviny z jednoho hrnce splní všechna vaše přání.
- Co byste měli mít doma: olivový olej, chorizo, cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, červená paprika, žlutá paprika, drcený česnek, těstoviny rigatoni, kuřecí vývar, krájená rajčata, rajčatový protlak, smetana ke šlehání, čerstvý baby špenát, mozzarella, strouhaný parmazán, cherry rajčata, bazalka

Čtvrtek: Španělská tortilla de patatas
Brambory, vejce, cibule. Nic víc, a přesto tolik chuti. Tortilla je španělská stálice – podává se teplá i studená, doma, v restauracích, jako svačina nebo hlavní jídlo. Vláčná, jemná a výborná. K přípravě španělské bramborové tortilly budete potřebovat jen pár surovin, ale výsledek vás příjemně překvapí.
- Co byste měli mít doma: brambory, cibule, rostlinný olej, vejce, sůl

Pátek: Květákový krém po španělsku
Jemný krém z květáku, šafránu a olivového oleje, který vás dostane svou chutí. Pokud ho doladíte olivami nebo chorizem, dostane švih, který v polévce běžně nečekáte. Pokud byste chtěli polévku připravit v bezmasé verzi, vynechte chorizo a sypejte strouhaným sýrem manchego nebo pecorino.
- Co byste měli mít doma: olivový olej, cibule, řapíkatý celer, sůl, květák, česnek, mletý římský kmín, bobkový list, kuřecí nebo zeleninový vývar, dijonská hořčice, citronová šťáva, chorizo, zelené olivy, hladkolistá petrželka

Sladká tečka: Churros s chilli čokoládou
Křupavé, skořicové a vonící po vanilce. Churros se běžně prodávají v kornoutu na ulici, ale vy si je můžete udělat i doma. S chilli čokoládou jsou ještě lepší – horké, sladké, jemně pikantní. Na těsto potřebujete jen pár ingrediencí a na omáčku dvě tabulky čokolády a smetanu.
- Co byste měli mít doma: plnotučné mléko, máslo, třtinový cukr, vanilkový extrakt, sůl, hladká pšeničná mouka, vejce, rostlinný olej na smažení, tmavá čokoláda s chilli, smetana ke šlehání

Něco navíc: Torrijas – španělské smaženky
Španělská odpověď na žemlovku, francouzský toust i našeho „chudého rytíře“. Bílé pečivo nasáklé mlékem a vajíčkem, opečené dozlatova a obalené ve skořicovém cukru se v mžiku stane dokonalou sladkou tečkou za celým týdnem. Recept na rychlý dezert, díky kterému zpracujete i včerejší bílé pečivo, se vždycky hodí!
- Co byste měli mít doma: veka nebo bageta, mléko, krupicový cukr, skořice, pomerančová kůra, citronová kůra, vejce, rostlinný olej na smažení, tekutý med, cukr se skořicí, mletá skořice

Španělé jedí pomalu, u jídla hodně mluví a klidně si dopřejí tři chody. Není kam spěchat. Tenhle týden s Apetitem si užijte ve stejném tempu, recepty už máte!
Zdroj: Apetit