Nová registrace Zapomenuté heslo

Týden s Apetitem: Cesta kolem světa za 5 dní – chutě, které musíte vyzkoušet!

9. 3. 2025
Chilli con carne
Apetit
Quiche se šunkou a čekankou Chowder s treskou Česká čína Další
2 fotky

Jeden týden, pět zemí a spousta skvělých chutí. Tentokrát vás vezmeme na kulinární výlet kolem světa – bez letenek, jen s dobrými surovinami a chutí vyzkoušet něco nového. Od krémového chowderu z amerického pobřeží přes francouzský quiche až po šťavnatou čínu s českým nádechem. A jako vždy: sladká tečka na závěr nesmí chybět!

Každý den jiná kuchyně, jiné chutě, ale přitom jednoduchá jídla? Proč ne! Cesta kolem světa nemusí nutně znamenat drahé letenky a kufry plné suvenýrů – stačí pár dobře vybraných receptů a můžete se každý den přenést na jiný kontinent. Náš týdenní plán vás provede Amerikou, Evropou i Asií a nabídne jídla, která jsou jednoduchá na přípravu, plná chuti a zvládnete je s přehledem uvařit i ve všední dny.

Pondělí: Krémový chowder s treskou

První zastávka – plná vůně a chuti: chowder je polévka, která má vše, co si jen můžete přát. Je krémová, vydatná, plná jemné tresky, brambor a kukuřice, přesto nijak hutná nebo těžká na zažívání – tedy ideální večeře. Pochází z Nové Anglie, ale skvěle se hodí i k nám, obzvlášť, když hledáte způsob, jak do jídelníčku dostat víc ryb. Stačí zapnout sporák a během chvilky máte na stole dokonalý start tohoto týdne.

  • Co byste měli mít doma? Slaninu, máslo, cibuli, pórek, pšeničnou hladkou mouku, sůl, pepř, vývar (nejlépe rybí), brambory, smetanu ke šlehání, čedar, tresku, petrželku.

Chowder s treskou

Chowder s treskou

< 20 min
4.5(13x)
Přečíst recept

Úterý: Česká čína s krůtím masem

Asijská kuchyně je skvělá, ale co si budeme povídat – my Češi si ji rádi přizpůsobujeme k obrazu svému. A přesně tak vznikla naše „domácí čína“. Krůtí maso, křupavá zelenina, sójová omáčka a pár jednoduchých ingrediencí stačí k tomu, abyste během pár minut měli na stole rychlé a chuťově výrazné jídlo. Podávejte s jasmínovou rýží nebo rýžovými nudlemi a vychutnejte si lehčí, ale skvěle ochucenou variantu čínské klasiky.

  • Co byste měli mít doma? Krůtí prsa, zázvor, česnek, žloutek, chilli papričku, sójovou omáčku, škrob, rostlinný olej, pórek, papriku (kapii), jablko, bílé zelí, krupicový cukr, sůl, kešu ořechy, dušenou rýži.

‚Česká čína‘ s krůtím masem

‚Česká čína‘ s krůtím masem

< 60 min
4.2(97x)
Přečíst recept

Středa: Jambalaya

Jambalaya je přesně to jídlo, které voní dálkami, ale chutná jako poctivá domácí kuchyně. Představte si pánev plnou kořeněné klobásy, krevet, rýže, paprik a rajčat – směs chutí, která spojuje francouzské, španělské a karibské vlivy. Tento známý pokrm z Louisiany se skvěle hodí na dny, kdy chcete uvařit něco vydatného, plného vůně a barev. Chutná skvěle, ale snad ještě lepší je na druhý den – pokud vám ovšem něco zbyde.

  • Co byste měli mít doma? Kuřecí stehna, chorizo, olivový olej, cibuli, řapíkatý celer, zelenou papriku, česnek, koření cajun, bobkový list, konzervovaná rajčata, dlouhozrnnou rýži, kuřecí vývar, krevety, sůl, pepř, petrželku.

Jambalaya

Jambalaya

< 60 min
4.2(52x)
Přečíst recept

Čtvrtek: Francouzský quiche

Quiche je ve Francii stálicí – hodí se na brunch, oběd i lehkou večeři a jeho variace jsou prakticky nekonečné. Tentokrát jsme vsadili na kombinaci čekanky a šunky. Čekanka jídlu dodá jemně nahořklou chuť, ale pokud ji nemáte po ruce, klidně použijte pórek nebo špenát. Křehké těsto, krémová náplň a dokonalá rovnováha chutí – to je základ, který nikdy nezklame. Quiche servírujte samotný, s čerstvým salátem nebo s trochou zakysané smetany pro ještě jemnější chuť.

  • Co byste měli mít doma? Špaldovou hladkou mouku, máslo, zakysanou smetanu, vejce, sůl, čekanku, pečenou šunku, tymián, smetanu na vaření, pepř, tvrdý sýr (červený čedar nebo ementál).

Quiche se šunkou a čekankou

Quiche se šunkou a čekankou

> 60 min
4.5(12x)
Přečíst recept

Pátek: Chilli con carne

Páteční večer si říká o něco, co se dá sníst s nachos, s rýží nebo jen tak z misky lžící. Chilli con carne je přesně to pravé! Pikantní hovězí směs s fazolemi, rajčaty a tajnou ingrediencí – trochou kakaa nebo čokolády, která krásně zvýrazní chuť a dodá hloubku. Pokud si uvaříte větší porci, víkendové vaření máte vyřešené. I když původně pochází z Texasu, vliv mexické kuchyně je v něm nezaměnitelný – ať už díky použití chilli, koření nebo servírování s tortillami.

Co byste měli mít doma? Olej, cibuli, červenou papriku, česnek, sušené chilli, mletou sladkou papriku, mletý římský kmín, mleté hovězí maso, hovězí vývar, konzervovaná rajčata a rajčatový protlak, drhnutou majoránku, červené fazole v konzervě, sůl, čerstvě mletý pepř, krupicový cukr nebo tmavou čokoládu.

Vydatné chilli con carne recept Apetit

Vydatné chilli con carne

< 60 min
4.6(864x)
Přečíst recept

Sladká tečka: Pastéis de nata

Týden zakončíme sladkou tečkou, která vás přenese rovnou do slunného Portugalska. Pastéis de nata, malé košíčky z listového těsta plněné sametovým vanilkovým krémem, mají na povrchu lehce karamelizovanou vrstvu, která jim dodává nezaměnitelnou chuť. V Portugalsku jsou stejně populární jako u nás věnečky – a dobrou zprávou je, že si je můžete snadno připravit i doma. Stačí pár ingrediencí a za necelou půlhodinu máte dezert, který si můžete vychutnat kdykoli – v pondělí, ve středu nebo třeba v pátek. A pokud si k němu přidáte silné espresso, rázem se ocitnete v lisabonské kavárně, i když jste pořád doma.

  • Co byste měli mít doma? Smetanu ke šlehání, kukuřičný škrob, třtinový cukr, žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk, listové těsto, máslo.

Pastéis de nata

Pastéis de nata

< 30 min
4(109x)
Přečíst recept

Dobré jídlo spojuje! Ať už si z našeho světového týdenního menu vyberete jen jedno jídlo, nebo si ho projdete celé, hlavní je si ho užít. Kam se vydáte na první kulinářskou zastávku tohoto týdne?

Zdroj: Apetit, Wikipedia

Sdílet článek

Světová kuchyně Světová klasika Francouzská kuchyně Španělská kuchyně Týden s Apetitem

Související články