Nová registrace Zapomenuté heslo

Týden s Apetitem: 5+2 bezmasé večeře, které chutnají i masožravcům!

3. 3. 2025
Trhanec
Apetit
Absolutně dokonalý veganský burger Pečené batáty plněné červenou čočkou Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem Další
3 fotky

Myslíte si, že vegetariánská večeře nemůže být plná chutí? Omyl! Každý den od pondělí do pátku vás čeká jiná večeře – od dokonalého veganského burgeru přes pečené batáty plněné čočkou až po sýrové toasty. S těmito recepty si na maso ani nevzpomenete. Troufnete si na celý týden bez masa?

Znáte ten pocit, když si dáte skvělé jídlo a až po dojedení vám dojde, že v něm vlastně vůbec nebylo maso? Přesně takové večeře jsme pro vás vybrali: každý den jiná chuť, jiný styl, ale vždy dokonale vyvážené jídlo, které vás zasytí.

Pondělí: Absolutně dokonalý veganský burger

Začínáme ve velkém stylu! Tento veganský burger je tak neuvěřitelně šťavnatý a plný chutí, že si na klasiku z hovězího ani nevzpomenete. Jde totiž o burger, který si získá i zapřisáhlé masožravce. Nezalekněte se množství surovin, už při vaření přijdete na to, že každá ingredience dokonale ladí s každou další, která přijde na řadu.

  • Co byste měli mít doma? Olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, černé fazole (konzervované nebo uvařené), vařenou natural rýži, cibuli, fenyklová semínka, česnekovou sůl, uzenou mletou papriku, panko strouhanku, hladkolistou petrželku, červený vinný ocet, cukr, červenou cibuli, tofu, jablečný ocet, citronovou šťávu, mletou hořčici nebo hořčičná semínka, chilli pastu chipotle, avokádo, chilli papričku, čerstvý koriandr, limetovou šťávu, hamburgerové bulky (běžné nebo veganské), salátové lístky (např. lollo biondo, lollo rosso), masité rajče.

Absolutně dokonalý veganský burger

Absolutně dokonalý veganský burger

< 60 min
3.7(30x)
Přečíst recept

Úterý: Pečené batáty plněné červenou čočkou

Sladké batáty, voňavá kořeněná čočka a svěží jogurtový tip – to je dokonalá kombinace chutí, která zahřeje a zasytí. Pečené batáty plněné červenou čočkou jsou ideální večeří: každé sousto je nejen lahodné, ale i výživné – plné rostlinných bílkovin a vlákniny. Vypadá to složitě? Kdepak! Téměř o vše se postará trouba a vy si po náročném dni můžete dát nohy nahoru.

  • Co byste měli mít doma? Batáty, olivový olej, cibuli, česnek, rajčatový protlak, červenou čočku, uzenou papriku, mletý koriandr, mletý římský kmín, drcené chilli vločky, zeleninový vývar, sůl, čerstvě mletý pepř, červený vinný ocet, vlašské ořechy, bílý jogurt, hladkolistou petrželku.

Pečené batáty plněné červenou čočkou

Pečené batáty plněné červenou čočkou

< 75 min
4.9(8x)
Přečíst recept

Středa: Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem

Indie na talíři! Krémové brambory v sametové omáčce z kokosového mléka, voňavého koření a jemného sýra paneer vás dostanou po prvním soustu. Zapomeňte na klasické gratinované brambory a dopřejte si trochu exotiky – kombinace římského kmínu, kurkumy a garam masaly dodá pokrmu hloubku a hřejivou chuť.

  • Co byste měli mít doma? Paneer, rostlinný olej, cibuli, čerstvý zázvor, česnek, mletý římský kmín, mletý koriandr, kurkumu, kokosové mléko, zelené fazolky, chřest (nebo špenát či bob zahradní), mražený hrášek, nové brambory, máslo, černé hořčičné semínko, fenyklová semínka, celý římský kmín.

Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem

Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem

> 60 min
4(11x)
Přečíst recept

Čtvrtek: Pikantní polévka chili sin carne

Když polévka zastane hlavní chod! Hustá, voňavá, plná fazolí, rajčat, kukuřice a špetky chilli – tato texaská klasika vás zasytí a nabudí energií. Zapomeňte na kompromisy, chili sin carne má všechno, co od pořádného jídla čekáte. Jemná pikantnost, bohatá chuť a suroviny, které máte vždy po ruce. Stačí jen nabrat lžící a užít si hřejivou explozi chutí!

  • Co byste měli mít doma? Olivový olej, cibuli, řapíkatý celer, česnek, žlutou papriku, sušené chilli, římský kmín, balzamikový ocet, konzervovaná krájená rajčata, zeleninový vývar, hnědý cukr (nebo krupicový), sůl, pepř, červené fazole (konzerva), česnekovou bagetu (kupovaná nebo domácí), vyzrálý čedar, jarní cibulku.

Polévka chili sin carne

Polévka chili sin carne

< 20 min
4.8(8x)
Přečíst recept

Pátek: Vegetariánské koule v rajčatové omáčce

Na závěr týdne si dáme italskou klasiku – lahodné kuličky, které jsou tak chutné, že maso nebude vůbec potřeba. Jemná rajčatová omáčka, bazalka a parmazán dělají z tohoto jídla dokonalou tečku za pracovním týdnem.

  • Co byste měli mít doma? Cizrnu, česnek, bazalku, cuketu, quinou, celozrnnou hladkou pšeničnou mouku, sůl, vejce, ricottu, rostlinný olej, špagety (uvařené al dente), parmazán, cibuli, olivový olej, rajčatový protlak (nebo rajčatová pasta), konzervovaná krájená rajčata, sušené italské bylinky, krupicový cukr, pepř

Vegetariánské koule v rajčatové omáčce

Vegetariánské koule v rajčatové omáčce

< 50 min
4.4(11x)
Přečíst recept

Když opravdu nestíháte: Tousty se sýrem, pórkem a salátkem

Protože někdy prostě není čas stát u plotny: zapečené tousty jsou hotové raz dva, ale na chuti rozhodně nešetří. Rozpečený sýr, jemně pikantní pórek a křupavý chléb – jednoduchost, která funguje na první kousnutí. V kombinaci s lehkým salátem je dokonalá večeře na stole bez zbytečného čekání!

  • Co byste měli mít doma? Máslo, pórek, sůl, pepř, toustový chléb, čedar, jablečný ocet, hrubozrnnou hořčici, javorový sirup nebo med, mrkev, jablko, červenou řepu.

Tousty se sýrem a pórkem & salátkem

Tousty se sýrem a pórkem & salátkem

< 30 min
4.2(19x)
Přečíst recept

Když vás přepadne chuť na sladké: Císařský trhanec s jablečným pyré

Sladká tečka, na kterou jen tak nezapomenete! Nadýchané kousky trhance, jemná vůně vanilky a skořice a k tomu jablečné pyré – jednoduché, ale naprosto dokonalé. Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec je rakouská klasika, kterou dostanete na každé horské chatě. Ať už po dni na svahu, nebo jen tak doma pro radost – s tímto dezertem nikdy nešlápnete vedle!

  • Co byste měli mít doma? Mléko, cukr, polohrubou pšeničnou mouku, vejce, sůl, máslo, rozinky, jablečné pyré, mátu na ozdobení.

Císařský trhanec

Císařský trhanec s jablečným pyré

< 30 min
4.3(17x)
Přečíst recept

Pět dní, pět dokonalých večeří – a ani kousek masa. A pokud jste si mysleli, že bez něj to nebude ono, stačí vyzkoušet. Uvidíte, že dobré jídlo nestojí na jedné surovině, ale na chuti, vůni a kombinaci těch správných ingrediencí.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Bez masa Rychlé večeře Vegetariánská kuchyně Týden s Apetitem

Související články