Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 45 min
4,1 (707x)
6. 2. 2017
Špagety Carbonara
Apetit
Spaghetti carbonara
Apetit


Velmi snadné
< 45 min
4,1 (707x)

Oblíbené spaghetti (špagety) carbonara jsou jasným důkazem toho, že k dokonalému jídlu stačí někdy opravdu málo. Cestu k těmto slavným italským těstovinám s hedvábnou omáčkou z vajec a šťavnaté slaniny si najde každý. Místo špaget klidně použijte jiné těstoviny, třeba linguine nebo penne, základem je nevysušit vejce a přidat notnou dávku parmazánu.


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
4
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 560.5 kcal
  • Bílkoviny 26.25 g
  • Sacharidy 28.75 g
  • Tuky 36 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2006/2

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,1/5

Hodnocení receptu

4,1/5
(707 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Jakub Forejt profile image
Jakub Forejt
12.11.2022 19:08
Jako základ asi ujde, dovolím si jen pár tipů a úprav pro fajnšmekry. Čerstvě namlít dost pepře, a trochu ho na sucho opéct v pánvi, aby se rozvoněl. Pancetta ujde, ale guanciale mnnohem lepší. Opékat ho zkraje pomalu, až bude průsvitné, tak přidat teplo, aby chytlo barvu a vyndat z pánve - tuk nechat. Těstoviny uvařit na 3/4 a dát je s nějakou tou škrobovou vodou v níž se vařili dovařit do pánve po guanciale. Voda se z většiny vyvaří, resp. vstřebá do špaget. Tuk a voda vytvoří spolu emulzi, o tom to celé je. U vajec lepší použít poměr vždy tak cca 3 žloutky + 1 bílek. A kápnout do nich trochu vody z těstovin, pomůže rozpustit sýr a směs krapet zředí, což pomůže při vmíchávání do těstovin. Jinak žádný česnek a už vůbec ne olej, kdyby někoho napadlo. Pak jen přidat pepř, vrátit guanciale a hotovo.
Bohdanka Klimšová profile image
Bohdanka Klimšová
23.11.2020 12:39

Špagety carbonara podle tohoto receptu nemají chybu a jsou rychlým obědem nebo večeři, pokud jste v časové tísni. Do této covidove doby s home Office ideální.

Michal Fabian profile image
Michal Fabian
29.03.2020 17:04

Brávo! Klaplo to, a to jsem nemehlo :D

Milan Vyskočil profile image
Milan Vyskočil
04.02.2017 13:56

Příjemné vaření a opravdu perfektní výsledek. Jen mi náš Ital ve svém krámku do tohoto jídla místo pancetty doporučil guanciale romano.

Daniela Mazalová profile image
Daniela Mazalová
28.08.2009 15:01
Kopírované recepty mě docela mrzí... chápu že je jich omezené množství a není z čeho brát donekonečna... ale i se stejnou fotografií? Když už, tak s přiznaným autorstvím, ne? http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara
  profile image
Pavel
12.10.2008 11:41
Teď jsem viděl v TV toto vařit Jamieho Olivera. Ještě na tu slaninu naházel mladé cukety (tak 20cm) nakrájené na čtvrtky podélně a pak našikmo. Připomínalo to penne (pravda, on dělal penne, ne špagety). Jinak stejné. A připadá mi, že ta zeleninka to nezkazí - naopak, je to barevnější. Na pohled i chuťově. V Itálii jsem nebyl, doma jsem to ještě nedělal. Ale v "italské" restauraci mnohokrát. Carbonara je dobrota! :)))
  profile image
mmJitule
20.05.2008 09:55
Po návratu z víkendu v Římě jsme se pustili se synem do této jednoduché, ale výborné italské speciality. Přivezený pravý pecorino romano je jednou z těch důležitých surovin, které zajistí tu správnou chuť - moc jsme si pochutnali a do římské verze chyběl jen kousíček - no přece prostředí domácí trattorie s posezením na jarní ulici ...
  profile image
Alena
04.09.2007 17:09
Recept se nachází v č.2/06, str.52

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2006/2

Únor 2006

Související články