Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
4,6 (7x)
20. 9. 2019
Pomerančové sušenky


Velmi snadné
< 60 min
4,6 (7x)

Většina sušenek se musí vykrajovat nebo nejrůzněji tvarovat, hlídat, aby se při pečení neslily... Tady tohle všechno odpadá. Těsto stačí vyválet, upéct a nakrájet. Hotovo!


Nezhasínat obrazovku
Na 32 sušenek
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na 32 sušenek
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2783 kcal
  • Bílkoviny 51 g
  • Sacharidy 404 g
  • Tuky 98 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2018/10

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,6/5

Hodnocení receptu

4,6/5
(7 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2018/10

Podzim už klepe na dveře a s ním poslední slunná odpoledne zavátá pestrobarevným listím, ale i sychravé upršené dny zahalené v mlze, které ve vás probudí chuť zachumlat se do deky. V říjnovém vydání Apetitu najdete zaručený návod na zpříjemnění říjnových chvil. Čekají na vás recepty na poctivé husté polévky, které pohladí po duši, pečená masa i voňavé přílohy, buchty a koláče jako od babičky… Prostřednictvím jeho stránek se můžete vypravit na cestu Orient expresem či výlet do belgického Waterloo nebo uspořádat malý domácí Oktoberfest. Přejeme vám krásný a lahodný říjen!Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Osvěžující citrusy s blahodárným složením

Původ citrusů

Citrusy jsou teplomilné, většinou trnité stromy i keře pocházející z tropických a subtropických oblastí Austrálie a jihovýchodní Asie. Pravlastí jejich přirozeného růstu je nejspíše také podhůří Himaláje.

Tyto rostliny jsou hojně využívány, ať už k přímé konzumaci, tak dalšímu zpracování v potravinářském a farmakologickém odvětví, navíc také v parfumérii. Citrusy svým unikátním vzhledem zdobí řadu zahrad i pokojů. Pěstováním těchto pokojových odrůd se zabývají citrusáři. Citrusy jsou navíc nositeli řady kulturních symbolů, vzpomeňme důležitou roli rajského jablka v křesťanské tradici. Jejich kultivace je datována dávno před naším letopočtem, a to na území Asie. V Evropě se první citrusy začaly pěstovat v antice, nejspíše díky výpravám Alexandra Velikého, který tuto plodinu přivezl ze svých cest. Pěstování citrusů, především pomerančů, se na našem kontinentě rozšířilo až na přelomu 15. a 16. století.

[[nid:7998]]

Jaké známe druhy citrusů

Původní botanické druhy citrusů povětšinou plodí nepoživatelné plody. Díky rozšířenosti jedlých citrusů vzniklo křížením mnoho dalších „hybridů“, na kterých si dodnes pochutnáváme. Citrusy, které se považují za původní, jsou mandarinky obecné a středozemní, cedrát, pomelo a citronečník trojlistý. Z vypěstovaných „hybridů“ si pochutnáváme na mandarince klementince, hořkém i červeném pomeranči, grapefruitu, citronech, limetkách a bergamontech. Křížením mezi sebou vznikl například citremon, citranž, citrumelo či kalamondin.

Co v citrusech najdeme

Citrusy jsou z velké většiny tvořeny vodou (kolem 90 % z celkového objemu plodů), nicméně jsou v nich obsaženy další živiny. Přestože jako hlavní živinu dodají sacharidy, řadíme citrusy k méně sladkým druhům ovoce. Tuky a bílkoviny v nich téměř nenalezneme. Jsou chutným zdrojem organických kyselin, vitaminů C i E, vlákniny i betakarotenu. Minerály jsou zastoupeny draslíkem, hořčíkem, fosforem, vápníkem a železem. Ochranná slupka citrusů obsahuje pektin a vonné látky, díky kterým rozkrojený citrus nezaměnitelně voní a je využíván v kosmetice.

Čím prospívají našemu tělu

  • zlepšují zdraví vašeho srdce
  • podporují zažívání, trávení i tvorbu žluči
  • jsou prospěšné během detoxikace organismu
  • snižují riziko vzniku ledvinových kamenů
  • udržují hladinu cukru v krvi díky vláknině
  • vyrovnávají pH v našem těle
  • chrání mozek před vznikem Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby
  • pomáhají v prevenci i léčbě rakoviny
  • posilují tepny, vlasy, pokožku i nehty
  • vyvolávají pocit sytosti, mají málo kalorií, jsou tedy vhodné při redukci váhy
  • jsou bohatým zdrojem vlákniny

[[nid:9036]]

Čím nás citrusy naopak mohou potrápit

  • nadměrná konzumace citrusů může způsobit zubní kaz
  • nadměrná konzumace citrusových džusů může vést ke ztučnění jater
  • grapefruit a pomelo můžou negativně ovlivnit účinky léčiv kvůli látce furanokumarin, která je zodpovědná za vstřebávání léčiv, obezřetnosti dbejte, pokud užíváte léky na vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, potlačení imunity, antidepresiva i léky k léčbě alergií

 

Nejlepších účinků citrusů docílíte přímou konzumací plodů. Kupované džusy obsahují větší množství cukrů a přidaných barviv nežli zdraví prospěšných látek. Doporučujeme tedy vychutnání čerstvých plodů či šťáv z domácího odšťavňovače.