Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 50 min
4,1 (140x)
31. 5. 2016
Lahůdková rajská polévka
Apetit
Lahůdková rajská polévka
Apetit


Snadné
< 50 min
4,1 (140x)

Aby měla rajská polévka skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom tak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupek). Čerstvá rajčata můžete v receptu nahradit i těmi z konzervy. Nebojte se polévku pořádně dochutit, kromě soli a pepře doporučujeme i špetku cukru, skořici a tymián. Krémová rajská polévka chutná i dětem.


Nezhasínat obrazovku
4
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 284.75 kcal
  • Bílkoviny 5.5 g
  • Sacharidy 20.5 g
  • Tuky 16.75 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2004/6

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,1/5

Hodnocení receptu

4,1/5
(140 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Rajská polévka

Komentáře

Anna Příhodová profile image
Anna Příhodová
21.03.2020 09:58

Stejně jako Kateřina, jsem polévku měla také vodovou.

Lucie Velek
23.03.2020 10:57

Dobrý den, Anno, hodně záleží na kvalitě použitých rajčat – ať už čerstvých nebo z konzervy. V případě čerstvých bude vždy výhodnější použít masitější odrůdu s větším podílem dužiny (tenkostěnná rajčata s větším množstvím semínek vytvoří v polévce méně hmoty, protože obsahují více šťávy než masitá rajčata, které mají mezi semínky více přepážek). Mezi takové odrůdy patří rajčata typu býčí srdce. Vaříte-li polévku z čerstvých rajčat, která je v receptu doporučeno předem oloupat, už bychom ji nepasírovali. Opět se tím připravíte o část objemu rajčat a vzhledem k tomu, že slupičky by v polévce být už neměly, připadá nám (pokud vám nevadí semínka nebo neusilujete o mimořádně hladkou polévku) nadbytečné.
Ale v tuto roční dobu v obchodech moc druhů rajčat na výběr nenajdete a na vlastní rajčata ze zahrádek si ještě pár měsíců počkáme, takže předpokládáme, že jste použila spíše rajčata z konzervy. I ta se liší kvalitou, vyplatí se si najít osvědčenou značku, v níž je vyšší podíl rajčat. Pokud chcete mít polévku opravdu hustou, klidně použijte konzervy dvě.
Další z možností, jak polévku zahustit, je místo závěrečného použití másla zavařit po vzoru našich babiček do polévky trochu domácí jíšky.

  profile image
kat-ja
01.09.2009 08:39
Dělala jsem ji z čerstvých rajčat s tymiánem a podávanou se smetanou, chuťově výborná. Bohužel i po propasírování zůstala polévka hodně vodová. Poměr surovin jsem dodržela, tak nevím kde se stala chyba ani máslo nepomohlo.
  profile image
Kája
14.10.2008 14:26
Zkusila jsem ji z konzervovaných rajčat, dala jsem kombinaci z receptu tymián - skořici, důkladně ji rozmixovala a byla vážně vynikající. Díky!
  profile image
Katka
25.09.2008 09:03
Vyzkoušela jsem ji z čerstvých rajčat, přidala jsem skořici i sýr a byla úžasná. Stala se součástí našich lehkých večeří..
  profile image
marcelka
23.04.2008 12:15
polevka byla absolutne vyborna, zvlast kdyz ji posypete nastrouhanym syrem.. podavam k ni teply syrovy toast :) pak je z toho lehky obed nebo vecere..
  profile image
meggie
21.05.2008 13:06
Polévka byla výborná, dělala jsem ji z krájených rajčat Valfruta a výsledek byl skvělý. Vřele doporučuji.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2004/6

Apetit 6/04

Související články

polevka

Sedmero polévek

Přidejte do vašeho polévkového repertoáru pár novinek. Následující recepty ze všech koutů světa jsou neohraná klasika, kterou stojí za to umět.