Aby měla rajská polévka skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom tak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupek). Čerstvá rajčata můžete v receptu nahradit i těmi z konzervy. Nebojte se polévku pořádně dochutit, kromě soli a pepře doporučujeme i špetku cukru, skořici a tymián. Krémová rajská polévka chutná i dětem.
4
Suroviny
4
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 284.75 kcal
- Bílkoviny 5.5 g
- Sacharidy 20.5 g
- Tuky 16.75 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2004/6
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,1/5
Vytisknout
Sdílet
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2004/6
Apetit 6/04
Komentáře
Stejně jako Kateřina, jsem polévku měla také vodovou.
Dobrý den, Anno, hodně záleží na kvalitě použitých rajčat – ať už čerstvých nebo z konzervy. V případě čerstvých bude vždy výhodnější použít masitější odrůdu s větším podílem dužiny (tenkostěnná rajčata s větším množstvím semínek vytvoří v polévce méně hmoty, protože obsahují více šťávy než masitá rajčata, které mají mezi semínky více přepážek). Mezi takové odrůdy patří rajčata typu býčí srdce. Vaříte-li polévku z čerstvých rajčat, která je v receptu doporučeno předem oloupat, už bychom ji nepasírovali. Opět se tím připravíte o část objemu rajčat a vzhledem k tomu, že slupičky by v polévce být už neměly, připadá nám (pokud vám nevadí semínka nebo neusilujete o mimořádně hladkou polévku) nadbytečné.
Ale v tuto roční dobu v obchodech moc druhů rajčat na výběr nenajdete a na vlastní rajčata ze zahrádek si ještě pár měsíců počkáme, takže předpokládáme, že jste použila spíše rajčata z konzervy. I ta se liší kvalitou, vyplatí se si najít osvědčenou značku, v níž je vyšší podíl rajčat. Pokud chcete mít polévku opravdu hustou, klidně použijte konzervy dvě.
Další z možností, jak polévku zahustit, je místo závěrečného použití másla zavařit po vzoru našich babiček do polévky trochu domácí jíšky.