Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
> 60 min
3,4 (80x)
17. 12. 2018
Citronovomandlová kolečka
Apetit
Citronovomandlová kolečka
Apetit


Velmi snadné
> 60 min
3,4 (80x)

Obligátní linecké pečivo letos vyměňte za tohle, se kterým přišla naše redaktorka Darina. Inspiraci našla na australském blogu Cookrepublic.


Nezhasínat obrazovku
na 2 plechy
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

na 2 plechy
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2878 kcal
  • Bílkoviny 45 g
  • Sacharidy 330 g
  • Tuky 142 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2012/12

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 3,4/5

Hodnocení receptu

3,4/5
(80 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Terezie Vojtová profile image
Terezie Vojtová
17.12.2018 18:27

Dobrý den,
právě jsem dobojovala a je to 1:0 pro mě vs. kolečka :)
Takže kdo by se chtěl inspirovat mojí úspěšnou variací:
Jde de facto o stejný recept, jen jsem navíc přidala 2 žloutky, mouku (poměrně hodně mouky, intuitivně, nevážila jsem, ale hlavně při válení jí padlo dost...) a chia semínka, vypadají zajímavě a taky trochu zahustí... + jenom z vlastních preferencí jsem půlku cukru vyměnila za med. A to je vše. Těsto jsem nechala v zimě na parapetu, to pomohlo hodně, a teplota trouby 150 stupňů.
Sušenky jsou poměrně dost citronové, měla jsem dát míň šťávy, ale finální pocukrování tu kyselost nakonec vyrovná... dobrota :)

Martina Kojzarová
18.12.2018 08:49

Dobrý den,
paní Vojtová, moc děkujeme za tip :-)! Vaše variace zní skvěle, vyzkoušíme.

Lucie Velek
17.12.2018 10:04

Dobrý den, paní Valentovicova, porovnala jsem oba recepty, a máte pravdu, jsou totožné. Pokud se inspirujeme u blogerů, obvykle zdroj přiznáváme – nevím, proč se tak v tomto případě nestalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o recept z prosince 2012, už nedohledám, proč tomu tak tentokrát nebylo.
Pokud vám jde o přiznání autorství, není problém upravit úvodní text u receptu tak, aby byl kredit přiznán paní Sneh.
Nicméně z komentářů vyplývá, že bohužel recept není příliš funkční, takže nedělá dobré jméno ani nám, ani blogerce z Cookrepublic...
Patrně budeme muset časem kolečka opět upéct a recept upravit.

Jitka Fingerová
30.11.2018 14:55

Dobrý den, taky bych ráda kdyby někdo znova vysvětlil recept na tato kolečka.
Těsto s pomocí pečícího papíru a chlazení v lednici nebyl až takový problém zvládnout. Ale upéct to už problém byl . Těsto nedrží tvar ani strukturu a kolečka opravdu nejsou podobná těm na obrázku. Škoda, že jsem si dŕív nepřečetla komentáŕe.

Lucie Velek
03.12.2018 12:15

Dobrý den, mrzí nás, že recept nevyšel. Zeptáme se redaktorky Darinky, která je autorkou, zda má nějaké tipy, aby se kolečka povedla, a recept případně upravíme. Předběžně si myslím, že problém může být v mouce. Každá je jinak nasákavá, někdy je třeba, pokud se těsto drobí, přidat máslo. Vejce, respektive žloutek v křehkých těstech tohoto typu úplně nezbytný není, ale pokud ho přidáte, samozřejmě se těsto bude spojovat lépe, pokud by bylo příliš řídké, lze pak přidat trochu mouky. Zásadní je u křehkých těst chlazení (30 minut je minimum, čím déle, tím lépe), v průběhu pečení je pak dobré minimalizovat čas, kdy se s těstem pracuje v teplé místnosti (například pokud rozválíte jen část těsta, zbytek je dobré vložit do lednice, vykrájená kolečka na plechu, nejdou-li hned do trouby, uložit do chladné spíže, na balkon, do lednice... v tomto případě mají výhodu lidé ve studených bytech, majitelé chladných komor, čistých balkonů, zimních zahrad, domů s verandou či nevytopeným pokojem atd.)

Lucie Velek
03.12.2018 12:27

Ještě mě napadlo dodat, že roli hraje i teplota trouby, v receptu ji neuvádíme, já bych pekla určitě na nižší teplotu, u lineckého dávám přednost 150 stupňům a této hodnoty bych se držela i koleček výše.

Marta Křížová profile image
Marta Křížová
17.12.2017 15:52

Taky se přidávám s negativním komentářem - kolečka jsem zkoušela upéct dvakrát. S těstem se fakt špatně pracuje, po upečení jsou hrozně tvrdá a při pečení se roztékají. Rozhodně z nich nelze vytvořit nic vzdáleně podobného ilustračnímu obrázku. Nemohla by redakce tenhle recept vyzkoušet a opravit? Nebo jestli poradí někdo z čtenářů...

  profile image
purkynova
28.01.2016 12:55

Tak tahle kolečka, to byl velký propadák. Z předepsaných ingrediencí se nedalo vyrobit pohromadě držící těsto, když jsem se mi přeci jen podařilo jaksi uplácat kolečka a upéci je, bylo to tvrdé jako kámen. A dnes 27. ledna jsou tvrdá stále, čekají marně v krabici, že snad po uležení změknou. V receptu musí být chyba, ano vejce tam postrádám také .

Maria Vozar profile image
Maria Vozar
25.01.2016 21:49

Mila redakcia,mozem len potvrdit komentar pani Krejcovej. A ano,vyskusala som ho. Zrejme preto,ze to cesto nema co "drzat pohromade" kedze tam podla rozpisu ingrediencii nie je ziadne vajce...

  profile image
terchy
16.12.2015 09:30

Recepty vymýšlí redakce, popř. čtenáři. Z tohoto těsta upečete vynikající cukroví, které je chuťově velmi zajímavé a nevšední. Patří mezi naše stálice. Doporučuji recept nejdříve vyzkoušet, a pak teprve komentovat.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2012/12

Štědrá večeřeDevět druhů cukrovíChaloupka jako z pohádkyOriginální jedlé věnceŠtěpánská kachna

Související články

Svařák: Vyhněte se letos obvyklým chybám a inspiraci hledejte i u sousedů

Pokud byste měli přisoudit adventu nějakou vůni, proč by to byla právě vůně svařeného vína? I zarytí odpůrci míchání vína s čímkoli nebo ti, kteří si klidně i červené víno během roku dávají chladit, v prosinci mění názor a svařák si užívají. Jaké panují o svařáku mýty, jaké chyby děláme při přípravě, proč se inspirovat za hranicemi a jak se dělá nealko verze tohoto horkého nápoje? Vy máte otázky, my máme odpovědi.