
Jsou tak běžné, že je v kuchyni trochu přehlížíme. Vaříme s nimi sice hodně, ale v moderní kuchyni bývají odsouzeny do role příloh. A přesto byly časy, kdy brambory sloužily jako vydatné – a často jediné – jídlo nejširších vrstev.
Na konci 18. století, kdy se pěstování této původně jihoamerické plodiny rozšířilo z okrasných zámeckých zahrad na pole chudých lidí, doslova zachránily Evropu před hladem. Jsou nenáročné na pěstování, daří se jim i ve vyšších polohách a mají bohaté výnosy.
Jak se dřív připravovaly brambory?
- Díky obsahu vitaminu C byl navíc jídelníček založený na bramborách z výživového hlediska mnohem zdravější než jiná jednostranná strava.
- Když k bandorám, erteplím nebo zemákům (ano, to všechno jsou nářeční názvy brambor) přidali naši předci pořádnou porci kysaného zelí, zapili je podmáslím a v hojnějších časech vylepšili pokrm kouskem masa, získali hodnotné jídlo na celý den.
- Brambory se podávaly naslano i nasladko, pekly se v troubě či v popelu, vařily se i smažily. Dnes už nás k bramborám netáhne nouze, přesto máme bramborová jídla uložená hluboko v naší kolektivní kulinární paměti. Vraťte se s námi ke kořenům a uvařte si tradiční či novodobé dobroty z brambor!
Během vaření se spousta chuti zbytečně uvolní do vody (proto se také dá slitá voda použít jako cenný základ do polévky, nejen do česnečky), proto by se ideálně měly vařit ve slupce. Nebo ještě lépe: udělejte si je pečené. Prohlédněte si všechny následující báječné recepty na pečené brambory: rozhodně to není žádná jednotvárná nuda! A jako bonus vám tu přidáme ještě jeden skvělý recept, který jsme odkoukali v Portugalsku. Budete se olizovat až za ušima.
Nejlepší pečené brambory v olivovém oleji
600 g drobnějších brambor vkuse promíchejte s trochou olivového oleje a mořské soli. Upečte je v troubě, při 200 °C to trvá asi 40 minut. Mezitím prohřejte asi 400 ml olivového oleje s bylinkami a rozmáčknutým stroužkem česneku, aby se vše rozvonělo, hodit se může i čerstvě mletý pepř a mořská sůl. Pak brambory vyndejte z trouby, pěstí je jednu po druhé rozmáčkněte (pozor, ať se nepopálíte) a vkládejte je do teplého olivového oleje. Nechte asi 15 minut odležet ve vypnuté, ale stále vyhřáté troubě.
Zdroj: Apetit
Recepty






















