Některé věci dokážou zlepšit den lusknutím prstu. Třeba dobře osmažené hranolky. Dáte si pár kousků a svět je hned o něco lepší místo. Kdo ale stojí za objevením něčeho tak dobrého, jako jsou bramborové hranolky? Jedna verze příběhu vede do Francie, druhá do Belgie. A obě jsou stejně křupavé.
Vymysleli hranolky Francouzi, nebo Belgičané? Jednoznačnou odpověď nemáme a popravdě – možná ji nemá nikdo. V kuchyni se často mísí příběhy, recepty i nápady. A kdo byl první, je někdy méně důležité než to, že to vůbec někoho napadlo. Jedna legenda vypráví o francouzském géniovi, druhá o belgických rybářích a zamrzlé řece. A tak je klidně možné, že se hranolky zrodily na dvou místech zároveň.
Carême: Génius kuchyně, který vymyslel suflé (a možná i hranolky)
Marie-Antoine Carême se narodil v roce 1784 v Paříži do rodiny pařížského kameníka. Vařit začal brzy – nejdřív proto, aby vůbec měl co jíst, později už z vášně. A jak to tak bývá, do kuchyně mu časem vstoupila i láska. Jenže nešťastná.
Legenda praví, že se zamiloval do dcery svého zaměstnavatele. Ona ale jeho city neopětovala. A tak se mladý Carême rozhodl, že tuto situaci vyřeší po svém – otráví se syrovými bramborami. Jenže ty byly příliš tvrdé, a tak je pokrájel na proužky, osmažil a snědl. Ráno se místo na onom světě probudil v posteli. Živý a s plným břichem (a o jeden skvělý nápad bohatší).
Od hranolků k bešamelu
Carême ale nezůstal jen u osmažených brambor. Otevřel si vlastní podnik, experimentoval s omáčkami a s nadšením dochucoval vše, co prošlo kuchyní. Za jeho dílo dnes považujeme bešamel – základ mnoha francouzských (i českých) receptů. Vymyslel i nadýchané suflé a dort Malakov, který připravil na počest vítězství pro cara Alexandra I.
Napoleon chtěl jídelníček na rok: Bez opakování
Carême byl zkrátka hvězda. A všiml si toho i Napoleon Bonaparte. Dal mu výzvu, kterou by dnes odmítl snad i ten nejodvážnější šéfkuchař: sestavit jídelníček na celý rok – bez jediného opakovaného jídla. Carême úkol zvládl s přehledem a o jeho schopnostech se dozvěděl i car Alexandr I.
Francouzi versus Belgičané: Kdo smažil první?
Francouzi Carêma oslavují jako muže, který hranolky vymyslel. Jenže Belgičané se s tím nechtějí smířit.
Podle jejich verze vznikly hranolky ve městě Namur někdy v 17. století. Rybáři tam měli ve zvyku smažit malé rybky – ale když řeka v zimě zamrzla a ryby nebyly, přišli s náhradou. Nakrájeli brambory na proužky a hodili je do horkého tuku. Výsledek byl tak dobrý, že si na ryby ani nevzpomněli.
- Ve většině belgických měst dnes narazíte na stánky, kde dostanete „frites“ v papírovém kornoutu, s vidličkou a pořádnou porcí majonézy. V Belgii se zkrátka hranolky berou vážně, a to dokonce natolik, že tam i vlastní oficiální webové stránky, kde se dozvíte všechno od způsobů přípravy až po správný druh brambor. A nejen to – v Bruggách dokonce vzniklo první (a zatím jediné) muzeum hranolek na světě.
A kdo má pravdu?
Těžko říct. Francouzi mají Carêma, Belgičané zase rybáře z Namuru. Je možné, že pravdu mají tak trochu všichni. Opravdu dobré nápady totiž občas vzniknou nezávisle na sobě.
Dnes se hranolky smaží na sádle nebo na oleji, dvakrát, někdy i třikrát. Někdo je peče, jiný přísahá na přípravu v litinovém hrnci. Každý má „ty svoje“ – a všechny jsou prý ty nejlepší. A možná na tom něco bude.
Zdroj: Apetit, Rady na cestu