Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí polévky pokaždé jinak: Vývar připravíte raz dva, zbytek sestavíte jako dětskou skládačku

24. 2. 2025
Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem
Apetit

Kuřecí vývar vás postaví na nohy po náročné noci, pomůže během nachlazení, ale také poslouží jako základ pro přípravu kuřecí polévky. Stačí se naučit základní recept a zbytek snadno sestavíte podle potřeby či chuti: v pár jednoduchých krocích přeměníte vývar na tu nejlepší kuřecí polévku – pokaždé jinou, ale vždycky božskou!

Ještě předtím, než se na samotný vývar vrhnete, rozmyslete si, jestli máte chuť na polévku středoevropskou, latinsko-americkou nebo třeba některou z asijské kuchyně, a podle toho volte přísady.

Jak připravit základní kuřecí vývar

Na uvaření základního kuřecího vývaru si připravte 1 kuře, mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Tyto suroviny stačí zalít studenou vodou tak, aby byly ponořené, přidat mořskou sůl, čerstvě drcený pepř a pozvolna táhnout asi dvě hodiny. Vývar přeceďte, zeleninu i koření odstraňte, z kuřete oberte maso a uschovejte pro další použití.

Nejsnazší kuřecí vývar

Nejsnazší kuřecí vývar

> 60 min
4.4(161x)
Přečíst recept

Základní postup: Jednoduchý návod, jak uvařit pokaždé jinou kuřecí polévku

Díky výše zmíněnému postupu získáte dokonalý základ pro nejrůznější kuřecí polévky, které obměníte a vylepšíte tím, že do nich vhodně nakombinujete následující prvky. Množství je uvedeno na 1 kuře.

1. Zelenina do základu

Zvolit můžete až 3 druhy, celkem ale 4 hrnky nakrájené či nastrouhané zeleniny.

  • Mrkev, cibule/šalotka, pórek, petržel/pastinák, řapíkatý/bulvový celer, fenykl.

2. Dochucovadla

Zvolit můžete až 3 druhy.

  • 1–2 čerstvé chilli papričky (pokrájené), 1–2 stonky citronové trávy (rozklepané), 5cm kousek zázvoru (nakrájený na plátky), 1–2 stroužky česneku (drcený).

3. Koření

Zvýrazní chuť polévky a udělá vaši verzi jedinečnou. Zvolte 1–2 druhy.

  • 1–2 bobkové listy, až 1 lžička mletého chilli, 1 hrst stonků koriandru, 8 kuliček černého pepře, 1 lžička kmínu, 1 svitek skořice, 2 lžičky nasekaného tymiánu, 2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 8 kuliček nového koření, mletý římský kmín a podobně.

4. Nudle & spol.

Zvolit můžete až 2 druhy.

  • Až 2 hrnky polévkových těstovin (nudličky, hvězdičky, písmenka), až 3 hrnky brambor (nakrájených na kostičky), až 2 hrnky konzervovaných fazolí (scezených a propláchnutých), až 3 hrnky asijských těstovin (nudle vaječné, rýžové, skleněné, soba, udon, ramen), až 2 hrnky obilovin (kroupy, krupky, bulgur, špalda), až 1 hrnek rýže (dlouhozrnné nebo natural).

5. Zelenina jako vložka

  • Až 250 g listového špenátu (pokrájeného nahrubo), 250 g baby pak choi (čínské bílé zelí, nakrájené na nudličky), až 1,5 hrnku mraženého hrášku/fazolek, až 200 g na nudličky nakrájené kapusty, až 200 g na plátky nakrájených hub (lesní, shiitake, hlíva atd.), až 1,5 hrnku mražené kukuřice, 350 g na nudličky nakrájeného mangoldu (bez tvrdých stonků), až 250 g na poloviny rozkrojené růžičkové kapusty, až 4 hrnky krájených rajčat.

Jak uvařit tu nejlepší kuřecí polévku

1. Připravte si základ

V hrnci na 2 lžících olivového či slunečnicového oleje nebo másla opékejte 4–5 minut za občasného míchání nadrobno nakrájenou zeleninu do základu (celkem až 4 hrnky o objemu 250 ml), případně další dochucovadla (lze vynechat). Přidejte špetku soli a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezměkne. 30 sekund před koncem opékání můžete přidat koření (1–2 druhy). Směs opět zamíchejte.

2. Ochuťte vývar

Základ s opečenou zeleninou a rozvoněným kořením zalijte 2,5–2,8 litru připraveného kuřecího vývaru a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, až se do vývaru přenesou všechny chutě. Pak přeceďte přes husté síto.

  • Získáte množství asi na 8 porcí (v případě potřeby upravte množství surovin).

  • Polévku si můžete schovat na druhý den nebo ji zamrazit.

3. Přidejte polévkovou vložku

Ochucený vývar nalijte zpět do hrnce. Vložte vařené kuřecí maso z vývaru, nudle či jinou vložku (zvolte 1–2 druhy) a zeleninu podle své volby (vyberte 1–3 druhy). Za občasného míchání vařte podle potřeby, až bude vše měkké.

4. Dokončete polévku

Vmíchejte dochucovadla podle vlastní chuti. Zvolte nejvýše 4 druhy: 1–4 lžíce citronové či limetové šťávy, 1–3 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky až 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžičku až 2 lžíce octa (červeného, bílého, jablečného nebo balzamikového), až 125 ml smetany se šlehání, 250–300 ml kokosového mléka, 1 lžičku až 2 lžíce rybí omáčky, 1–2 lžičky chilli omáčky, 1–3 lžičky třtinového cukru, hrst nasekaných bylinek (bazalka, petrželka, koriandr, pažitka, máta, kopr).

Podle potřeby osolte a opepřete. Při podávání ozdobte. Zvolte 1–2 druhy (uváděné množství je na porci): 1 malá hrst tortillových lupínků, 1 hrst kostiček avokáda (pokapané limetou), 1 lžíce dokřupava opečené a rozdrobené anglické nebo sušené slaniny, 1 lžíce nasekané jarní cibulky, 1 lžíce strouhaného parmazánu apod.

Zdroj: Magazín Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

kuřecí maso polévky jak na to česká kuchyně světová kuchyně

Podobné kolekce receptů

Související články

Akce Polívková smršť pomůže lidem po cévních a mozkových příhodách

Akce Polívková smršť se koná od 26. února – 2. března 2018 před obchodním centrem Nový Smíchov na Andělu.Z Polívkové smršti se stal fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem a dobrým skutkem. Smršť dokonce získala 1. místo Fóra dárců v kategorii Veřejná sbírka 2015.Jak můžete pomoci vy? Přijďte si dát některou ze skvělých polévek, na stánku si kupte krásnou dřevěnou lžíci nebo pošlete DMS za 30 Kč ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na tel. číslo 87 777.

Více najdete na www.facebook.com/ergoaktiv.cz, www.polivkovasmrst.cz a na www.ergoaktiv.cz.

Na jaké restaurace a polévky se můžete těšit?

Pondělí 26. února
Restaurace Mlýnec – Bramborová polévka
Etnosvět vegetariánská restaurace – Houbový krém

Úterý 27. února
Radisson Blu Alcron – Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem
Sezio restaurant – Tomatová polévka z pečených rajčat a bazalkou

Středa 28. února
Restaurant Amaryla – Polévka z červené čočky s rajčaty a kokosovým mlékem
Restaurace Umami Sushi – Tom yum s kuřecím masem, kokosovým mlékem a skleněnými nudlemi

Čtvrtek 1. března
Hotel Marriott – Francouzská cibulová polévka
Restaurace Lokal blok – Batátová polévka s mrkví a kokosovým mlékem
Sezio Restaurant - Česnečka

Pátek 2. března
Panorama hotel Prague – Květákový krém
Bistro Jan Paukert – Chodská kroupová s houbami a bramborem