
Kapusta má v kuchyni pověst trochu nevděčné zeleniny, ale když ji dáte do polévky, zjistíte, že má skvělou chuť a přirozeně vás zasytí. Kapustová polévka patří k těm receptům, které se dají připravit pokaždé trochu jinak – jednou jemně krémová, jindy poctivá s klobásou. Kapusta k podzimu zkrátka patří a v polévce je naprosto dokonalá.
Jak se dělá kapustová polévka
Základ je jednoduchý: na másle osmahněte dosklovita nadrobno nakrájenou cibuli a na závěr přidejte drcený česnek. Následně na nudličky nakrájenou kapustu, aby se dobře provařila a zůstala lehce křupavá. Jako tekutinu doporučujeme vývar, ideálně domácí, ať už zeleninový nebo masový.
Co dál patří do kapustové polévky?
- To záleží na vaší chuti. Tradičně se přidávají brambory, které polévku mimo jiné také zahustí.
- Pokud chcete trochu masa, sáhněte po klobáse nebo uzeném. Stačí pár koleček či kostiček polévka rázem získá výraznější chuť.
- Jednoduché nočky nebo knedlíčky dodají polévce sytící prvek a zvýrazní péči, kterou jste si s přípravou dali.
Kapustová polévka s klobásou
Když hledáte jídlo, které zasytí a přitom nezabere celé odpoledne, kapustová polévka s klobásou může být tím pravým. Stačí klobásu orestovat spolu s cibulí, aby pustila šťávu, a pak ji těsně před podáváním vložit do polévky. Kapusta s klobásou se výborně doplňují a rázem vytvoří jídlo, které společně s kouskem pečiva vydá za hlavní chod.
Krémová kapustová polévka
Pokud si potrpíte na jemnější textury, udělejte polévku krémovou. Když se kapusta a brambory uvaří doměkka, rozmixujte je tyčovým mixérem přímo v hrnci. Na závěr můžete zjemnit smetanou a dochutit trochou mletého muškátového oříšku. Tahle varianta se hodí na večeři, ale klidně také jako slavnostní polévka před hlavním chodem. Ozdobte ji nasekanou petrželkou, pažitkou, opraženými semínky nebo krutony ze staršího pečiva. Elegantně vypadá i dokřupava vypečená slanina.
Zdravá kapustová polévka
Kapusta obsahuje hodně vlákniny, vitamínů a minerálů. A to nejen listová kapusta, ale také růžičková i kadeřávek. Dvě poslední jsou navíc mrazuvzdorné, takže pokud je pěstujete na zahradě, se sklízením nemusíte spěchat a jejich benefity si tak lze vychutnáte i během zimních měsíců. Ze všech druhů jednoduše uvaříte čistě zeleninovou polévku, nebo do ní podle nálady přidejte i další suroviny – maso, smetanu, uzený tempeh nebo ji zahustěte jíškou.
Co uvařit z kapusty
Kapusta se v kuchyni rozhodně neztratí a kromě polévky z ní můžete připravit oblíbené kapustové karbanátky, zadělávanou kapustu jako přílohu nebo ji přidat do těstovin. Výborná je i kapusta s bramborami, kterou zvládnete uvařit i během všedního dne, když nemáte moc času na dlouhé vyvařování. Na proužky nakrájené listy kapusty se také výborně vyjímají jako zelená složka v zeleninových salátech nebo zapékaných jídlech.
Malý tip na závěr
Pokud chcete, aby polévka chutnala ještě výrazněji, přidejte kousek uzeného masa přímo do vývaru. Použijte uzená žebra, ale stačí i kost nebo kůže ze šunky.
Zdroj informací: Apetit
Recepty
















