Koprová omáčka budí emoce. Kde v Praze ale ochutnáte tu nejlepší? MasterChef Robin Nguyen opět otestoval čtyři podniky a naservíroval verdikt – kde mu nejvíc chutnalo a čím jednotlivé verze překvapily? Prozradíme, že ty dvě levnější obsadily první příčku s 30 body z 30, protože ve Vršovicích a Dejvicích ji prostě umí lépe než na Hradě. Lepší už tam být prostě nemohla!
Koprovku není v Česku třeba dlouze představovat. Znají ji důvěrně všichni, kdo ji milují, i ti, kdo ji nenávidí. Protože koprová omáčka zkrátka dělí lidi na dva nesmiřitelné tábory, nemít na ni vyhraněný názor snad ani nelze. :-) Navíc: koprovku s vejcem, nebo s masem? A s knedlíkem, nebo s bramborem? Těch otázek je prostě spousta!
Stejně jako u všeho jiného ale i koprovky platí, že když dva dělají totéž, není to totéž. A kdo ji někdy vařil, dobře ví, že vychytat tak akorát poměr kyselosti a sladkosti může být pořádná fuška. Kam na ni tedy v Praze ideálně zajít a pochutnat si přímo královsky? Dopředu jen prozradíme, že všechny testované koprovky byly s bramborami, na knedlíky dojde zase někdy jindy.
Jak poznat dobrou koprovou omáčku?
- Omáčka: Při hodnocení koprovky nejde jen o zmíněný poměr kyselosti a sladkosti, ale i o (ne)dostatek kopru a samotnou konzistenci omáčky, která nesmí být hutná ě těžká jako beton, ale naopak svěží a lehká – a taky žádná polívka.
- Vejce / maso: V dnešním výběru jsou tři vejce a jedno hovězí maso, udělat dobře i špatně jde oboje. Vajíčka by každopádně měla být ideálně na hniličku nebo ztracená, převařené žloutky nikdo nechce. Maso by mělo být rozhodně měkké a šťavnaté, o tom asi není pochyb.
- Brambory: Poslední hodnocená součást jsou tentokrát brambory. Na těch vařených není nic špatného, ale jak ve videu uvidíte, když brambory ke koprovce opečete, vyčarujete za málo peněz hodně muziky. Tenhle jednoduchý trik zkrátka celé jídlo pozvedne na jinou úroveň chuťově i vizuálně.
Kde v Praze dostanete nejlepší koprovku?
Koprovou omáčku ve čtyřech známých pražských podnicích opět ochutnával MasterChef Robin Nguyen, jehož videa určitě dobře znáte z našich stránek i z Instagramu a TikToku. Otázku, jak může Vietnamec rozumět české kuchyni, už Robin slyšel mnohokrát a má na ni jednoduchou odpověď: protože v Česku už vyrůstal a od mala se pletl pod nohama své české tetě. Navíc my třeba taky rádi italské špagety, no ne?
KRO Vršovice, Moskevská
Vršovické bistro, kavárna a pekárna KRO dnes patří k nejlepším podnikům svého druhu v okolí. Zdejší vegetariánská verze koprovky s vejcem stojí 265 Kč. Omáčka v podobě espumy má krásně nadýchanou konzistenci, chutná dokonale a poměr sladkosti, kyselosti a koprovosti vychytali dokonale. Vajíčko bylo taky krásně uvařené na hniličku a krasojízda pokračuje u brambor, které jsou uvařené a pak opečené do křupavé krustičky. Až do vesmíru jídlo povyšují nakládané lišky.
- Výsledek: 30 bodů ze 30
U Tellerů, Vinohradská
Trendy česká restaurace U Tellerů je vyhlášená, jak ale Robin zjistil, koprovkou to nebude. Koprovka s trhaným hovězím a pečenými brambory tady stála 325 Kč. Omáčka ale byla řídká, bylo na ní hodně zeleného oleje, který ale nechutnal vůbec nijak, takže jí ani nepomohl – a chutnala zředěně, což je jednoznačně špatně. Trhané hovězí bylo dobré a nešlo mu nic vytknout. Pečené brambory neměly křupavou stranu, ale celkově chutnaly dobře. „Já to tady mám strašně moc rád, ale tohle byl fakt přešlap,“ konstatoval smutně Robin.
- Výsledek: 19 bodů ze 30
Kuchyň, Hradčanské náměstí
Restaurace Kuchyň ze sítě Ambiente má na českou kuchyni perfektní pověst – a navíc nádherný výhled na celou Prahu. Za koprovku s bramborem a vejcem tady Robin zaplatil 365 Kč. Omáčka tu byla taky řidší, ale ne tolik jako U Tellerů. Chutnala dobře, ale koprové chuti mohlo být o něco víc. Ztracené vejce bylo naprosto dokonale udělané – tady rozhodně nebylo vůbec co vytknout. Brambory tu byly jen vařené. „Pečené by tu rozhodně byly lepší, zvlášť za 365 korun,“ konstatoval Robin.
- Výsledek: 23 bodů ze 30
Šodó bistro, Wuchterlova
Posledním místem k ochutnání koprovky se stalo dejvické bistro Šodó. Omáčka zde měla podobu espumy a neměla chybu. Poměr kyselosti, sladkosti a koprovosti byl i zde prostě perfektní. Vejce na hniličku bylo technicky dokonale provedené a brambory s dokonale opečenou stranou? „Vy už byste možná řekli, že byly skoro spálené, ale ta intenzivní, karamelizovaná chuť byla prostě skvělá,“ chválil Robin. I zde byly nakládané lišky pomyslnou korunkou celého pokrmu.
Výsledek: 30 bodů ze 30
Kdo je vítězem?
Tentokrát tu máme vítěze dva: KRO Vršovice a Šodó – moc děkujeme za tip na tohle super dejvické bistro. O malinko výš Robin dává KRO, protože se mu víc líbil servis, ale jak sám podotýká, na tom zase až tak nesejde. V Kuchyni na Hradě dostal za tu cenu vlastně docela průměrnou koprovku. A U Tellerů? „Tam prostě nevím, jestli jsem chytil zrovna nějakou špatnou porci... Ptal jsem se obsluhy, jestli je omáčka vždycky takhle řídká a prý ano. Je to prostě škoda,“ konstatoval.