Dolní Morava je oblíbeným cílem výletů i turistickou destinací jak v zimě, tak v létě. Jeden by čekal, že tady se restauracím zkrátka nemůže nedařit. Restaurace Na Čertovce byla ale výjimkou a proto sem zavítal i šéf. Co Zdeněk Pohlreich poradil a kam se podnik posunul? Pořad Ano, šéfe! dosáhl tímto dílem stovky!
Do restaurace Na Čertovce v obci Dolní Orlice (Červená Voda-Králíky) na Dolní Moravě dorazil Zdeněk Pohlreich na kole a měl v plánu „trochu jim tam rozhodit sandál“. „Přepadovčička“ dopadla dle očekávání, šéf šel zezadu a pěkně tým vylekal. Jeho na oplátku vyděsily zvířecí kůže na stěnách restaurace a interiér, který dle jeho slov „není zastaralý, ale starý“.
Proč byl pozván? „Kvůli mému podniku a jeho situaci. Kuchyně negeneruje žádné zisky. Netroufal jsem si ale na reorganizaci, neměl jsem na to čas, protože vařím na druhé hospodě. Zatím jsme to nechali žít vlastním životem a zjistili jsme, že je to strašně špatný,“ říká 24letý majitel, kuchař a číšník David Škárka s tím, že prodávat nechce, rád by podnik spravil.
Jak to bylo na začátku v restauraci Na Čertovce?
Na první pohled šéfa v menu zaujalo, že některé pokrmy si je nutné objednat den předem... A věk jídelníčku odhadl na rok 1995. „Celkově je to tady takové muzejní. Ne, že by to mě to úplně s*alo, ale nějak se nám tady ztratil letopočet.“
- Co si šéf objednal: Pstruha na másle, kotletu s olomouckým tvarůžkem, bramborák plněný vepřovým masem, bramborovou polévku, míchaný salát.
- Na čem si šéf „pochutnal“? V polévce odhalil umělá dochucovadla, kotleta se nedala ukousnout a došlo na první peprné výrazy. Dresink na salátu byl sladký a připomínal Pribináček. Pstruh plaval maximálně v mrazáku a „vypadal jak olejovky“. A ač se bramborák tvářil jako highlight, byl doplněn stejně „nepoživatelným“ vepřovým masem, jako už šéf ochutnal.
- Jaký byl verdikt? „Z toho, co se tady odehrálo, byl nejbezpečnější, ne nejchutnější, ten toast....To jídlo je skrz na skrz tuctový.“
- Co se odehrávalo mezitím v kuchyni: Tam se nervózní tým uklidňoval, že „nejsou žádný Alcron“.
Perličkou je, že jídelníček zůstal v nezměněné podobě 17 let a obsahoval 125 různých položek včetně dezertů. „To menu potřebuje odtučňovací kúru.“
Jak to dopadlo?
Nejlepší restaurace? Ta, která je pořád plná. Aby se prověřily možnosti této dolnomoravské, opět proběhl oblíbený zátěžový test!
- Zátěž byla od začátku enormní a bylo třeba překonávat značné překážky, například nefungující gril.
- Co se šéf dozvěděl od zákazníků? Mimo jiné to, že bramborák býval lepší, do restaurace se chodilo přímo na něj. Ale i to, že v kuchyni neumí biftek medium. „Já mám pocit, že točíme první díl této taškařice,“ konstatoval Zdeněk Pohlreich.
- Změny se děly od vchodu pro zákazníky, přes ceny a průvan v ledničce a mrazáku až po menu, které nazýval šéf parodií na jídelní lístek a které šlo na podpal, symbolizovalo totiž minulost. A hecoval i Davida, aby se konečně ujal své role šéfa.
- Když se vařilo podle nového menu, bylo znát, že se kuchaři snaží vše si zapamatovat a vstřebat. Ostatně zúčastnit se reality show byl prý dávný Davidův sen a nyní si ho plnil. Největší ovace sklidil pstruh na alsaský způsob se slaninou, petrželkou a bílým vínem.
- „Tahle hospoda má potenciál,“ shrnul to po týdnu Zdeněk Pohlreich a pochválil tým. Davidovi opět zopakoval, že je třeba, aby kuchyni vedl. Byl při jeho návratu pryč zátěžový koberec a sjednotila restaurace otevírací dobu?
Než se Zdeněk Pohlreich vrátil, zkontroloval menu a jaké bylo jeho překvapení, když na webových stránkách vypadalo stále stejně. Na místě zjistil, že jídelníček je výrazně štíhlejší a už u polévky bylo evidentní, že je něco jinak. Šéf se tvářil přívětivě! Pochválil holandský řízek a na účet cmundy prohlásil, že „by o tom strašně chtěl říct něco blbého, ale nemůže, protože to blbé není“. A ono to nekončilo, prošel se ctí i rib eye steak s pepřovou omáčkou a smažená játra. Jediné, s čím nebyl spokojený byl Caesar salát.
Na závěr nastala trochu komická situace, kdy se potkalo to, že šéf chválí malinko neobratně a majitel David neumí přijímat komplimenty. „Jestli vám to nedošlo, já vás chválím, ne že by to byla moje nejsilnější disciplína.“
Verdikt: 1 hvězda, kterou když kuchař Michal přijímal, byl možná dojatější než z nových nožů.
Jak na natáčení po více než roce vzpomíná majitel David Škárka a k jakým změnám došlo? Zmizel koberec i kuchař Michal. „Otevřelo mi to oči, dalo spoustu zkušeností. Byla to jízda.“ Na jídla z aktuálního menu i upraveného interiéru se podívejte do naší galerie!