Nezastavujeme, šéf jede dál. Kam se vydal Zdeněk Pohlreich ve třetím díle reality show Ano, šéfe? Na Šumavu, do rodinného penzionu Pláně. Nadšení z nádherné krajiny mu zkazily fazolky na kyselo i špinavá kuchyně. Kam se pod jeho vedením penzion posunul?
Zdeněk Pohlreich se ve třetím díle Ano, šéfe? vydal na jih Čech do Penzionu Pláně, kde manželé Jakub a Eliška zoufale bojují o přežití. Po cestě se téměř dojímal nádhernou krajinou a divil se, jak se v tak krásném kraji může nedařit hospodě. Na terase penzionu ho přivítalo prádlo na sušáku a později se podivil, že si objednával jídlo u Elišky, která měla v nosítku malou dcerku (ale dohromady mají manželé děti čtyři). A důvodů k údivu našel během natáčení ještě víc.
S čím chtěli manželé pomoct? „Zjednodušeně s konceptem. Potřebovali bychom se zařadit do té lokality, do té Šumavy. A taky se slušnými recepty.“
Jak to bylo na začátku v Penzionu Pláně?
- Co si šéf objednal: Smažený květák, fusilli ve smetanové omáčce s kuřecím masem a špenátem, fazolky na kyselo a country burger. Na doporučení pak i knedlíky s trhanou krkovicí. A navrch smažené churros. „Menu splňuje základní funkci: řekne ti to, do jaké hospody jsi přišel.“ Kdybyste přemýšleli, jak to šéf myslel, tak jako pochvalu ne.
- Co se odehrávalo v kuchyni: Jakub přiznal, že je nervózní, Zdeňka vnímá jako kapacitu. A nervozita skutečně pracovala, což se projevilo i na tom, jak dlouho trvala příprava jídla... „Za burgerem si stojím, fazolky a knedlíky taky zvládnu dobře a na květáku snad není co zkazit. Doufám... Ale neservíruji jídlo, o kterém bych si nemyslel, že není dobrý.“
- Co šéf ochutnal: Co se týče hamburgeru, padaly hlášky jako „ten salát je suchý jak dědkův skalp“. A churros si vysloužily označení „pí*ovina desetiletí“. Nadšený nebyl ani z fazolek, a „pasty po šumavsku“. Smažený květák nevadil, zato brambory bez másla ano. A jak dopadl plněný bramborový knedlík se zelím a cibulkou? „Na první pohled jídlo, které by tu mohlo fungovat.“ Ale jak asi tušíte, nedopadlo to na pochvalu. „Jsem na pochybách, že když se tu zastavíš jednou, přijedeš znovu.“
Jak to dopadlo?
Během hodnocení se Zdeněk Pohlreich pozastavil nad nepořádkem v kuchyni i nad „kořaličkou na kuráž“ a pití alkoholu komentoval i později. „Můžeš připálit hranolky, udělat blbé jídlo... Nemám s tím problém. Ale když někdo žije v chlívě, tak to mě fakt se*e.“
- Proběhl zátěžový test, který slovy klasika „nemilosrdně nastavil zrcadlo“. A situace byla opravdu dramatická, někteří hosté dokonce po dlouhém čekání odešli bez jídla.
- Došlo na generální úklid.
- Šéf poradil, jak zapracovat Šumavu do konceptu. „Například využít notoricky známý chleba Šumava.“
- Tunil se oblíbený burger, aby byly ochucené všechny jednotlivé komponenty.
Když se Zdeněk Pohlreich vrátil, hned naučil jedno z dětí hlášku „do pr*ele“, ale ve smyslu pochvaly. Byl nadšený z brambor, pochválil burger, docela spokojený byl s paštikou. Ale upozornil i na jídlo, které vizáží připomínalo jídlo ze školní jídelny.
Verdikt: 1 hvězda!
Jak na natáčení po více než roce vzpomíná Jakub? „Matně. Byla to zkušenost a zážitek. Zdeněk byl pro mě celoživotní vzor a měl jsem tu čest, nebo tu příležitost, mluvit s ním v soukromí, ne jako s celebritou. Natáčení byl strašný mazec, ti nás tak pranýřovali a dali nám do těla... Hodně věcí bylo přestřelených,“ řekl pro Extra.cz a dodal, že se podle něj některé věci zbytečně vyhrotily, např. když se řešilo pití na place apod.