Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Knedlíky k masu či omáčce aneb Víte, proč je česká příloha skutečně králem talíře?

9. 11. 2025
shutterstock_2321104883.jpeg
Shutterstock

Když se u oběda objeví váleček nadýchaného houskového či klasického bramborového knedlíku, mnozí z nás si neodpustí úsměv na rtech. Knedlík totiž není jen tak obyčejná příloha, často přebírá hlavní slovo. Jeho forma, chuť a textury dokážou proměnit jednoduché jídlo v dokonalost. Jak se tedy v této klasické české příloze vyznáte?

Když se řekne český oběd, většině z nás se vybaví talíř plný omáčky, maso a vedle něj nadýchaný knedlík. Ten, který voní po domově, babiččině kuchyni a nedělní rodinné pohodě. Knedlíky nejsou jen jídlo, jsou rituál, vzpomínka a někdy – ruku na srdce – i malá alchymie.

Knedlík je tedy fenomén, který v Česku zakořenil tak hluboko, že si bez něj nedokážeme představit svíčkovou, rajskou ani vepřo-knedlo-zelo. Je to pokrm, který prošel staletími, proměnil se z masové kuličky na moučnou přílohu a stal se symbolem tradiční české gastronomie. Jeho příběh je stejně bohatý jako jeho chuť – od královských hostin až po moderní kuchyně.

Ve středověku se knedlíkem nazývaly kuličky z nasekaného masa smažené na sádle. Až v 17. století se začala používat mouka a knedlíky se pekly jako pečivo. Teprve v 19. století se staly přílohou k masu – do té doby byly součástí hlavního jídla. Dnes je známe v mnoha podobách.

Kynutý houskový knedlík je klasika, která nikdy nezklame ke klasickým českým omáčkám. Bramborový knedlík je hutnější, ideální k pečenému masu. Vedle nich existují i další známé varianty – například karlovarský knedlík s bylinkami, špekový knedlík nebo chlupaté knedlíky.

Současní kuchaři umějí tradiční recepty obohatit zajímavými variacemi – třeba přidat do těsta bylinky, česnek nebo uzené maso. Na moderních talířích se často objevují knedlíky za doprovodu netradičních omáček z hromady zeleniny nebo exotických dochucovadel. Přesto však tradice zůstává.

I když se knedlíky objevují i v Německu, Rakousku nebo Polsku, česká verze je unikátní svou jemností a univerzálností. Český knedlík je zkrátka králem příloh – a právem.


 

Zdroje: Apetit

Pokračovat

Doporučujeme článek s videem

Nadýchané houskové knedlíky jako od babičky? S video návodem je zvládne i začátečník

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Knedlíky Houskové knedlíky Kynuté knedlíky Česká klasika Česká kuchyně Tradiční česká kuchyně

Související články