Nová registrace Zapomenuté heslo

Houbový kuba nebo také hubník se na štědrovečerním stole objevil mnohem dříve, než smažený kaprbramborovým salátem. Jeho základ tvoří kroupy, kterým dodávají chuť houby, česnek, majoránka a na sádle osmažená cibulka. Naši předci žili skromně a stejně tak vypadal i jejich jídelníček. Pokud si po jejich vzoru chcete vychutnat letošní Vánoce i vy, pak z našich receptů na staročeského kubu si rozhodně vyberete.


 

  • Kubu můžete připravit jak z ječných krup, tak také z jáhel, pohanky nebo rýže.
  • Zásadní ingrediencí jsou houby, které můžete použít jak čerstvé, tak sušené.
  • Zvolte raději houby hřibovité, naopak se vyhněte kupovaným žampionům, které jsou chuťově nevýrazné.
  • Právě houby jsou důvodem, proč se pokrmu také říká „černý kuba“. Za jeho zbarvení může houba zvaná stroček trubkovitý, jenž hojně roste v listnatých lesech na jihu Čech.
  • Kuba je sytý a vydatný pokrm, proto se ho neostýchejte vařit po celou zimu, nejen jako součást štědrovečerního menu.

Všechny kategorie článků