
Papriku a rajčata si většina z nás automaticky spojí s lečem, ale jejich chuťový potenciál sahá mnohem dál. Důkazem jsou poctivé plněné papriky se smetanovou omáčkou – tradiční jídlo, které voní po domově, ale přitom se díky variacím s bylinkami, luštěninami nebo třeba římským kmínem snadno promění i v kuchyni světovou. Plněné papriky totiž nejsou jen retro záležitost, ale skvělý základ pro kreativní domácí vaření.
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou se smetanou jsou ukázkou jídla, které staví na jednoduchosti, ale zároveň nabízí hloubku chutí i textur. Kombinace šťavnaté zeleniny a vláčné náplně z mletého masa vytváří harmonii, která se skvěle propojí s jemně kyselou omáčkou. Výsledkem je delikátní pokrm, který se hodí jak k houskovému knedlíku, tak k rýži či bulguru.
Jak připravit plněné papriky se smetanovou omáčkou:
Jak připravit plněné papriky se smetanovou omáčkou
Množství: 8 paprik
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava
Ingredience: 5 plátků toastového chleba, 100 ml mléka + případně trocha na rozředění masa, 2 cibule, 500 g rajčat, 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), strouhanka dle potřeby, 1 vejce, 8 paprik, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky mleté sladké papriky, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 3 lžíce pšeničné hladké mouky, 200 ml zakysané smetany, mletý pepř, mořská sůl, houskový knedlík k podávání
- Ideální papriky na přípravu tohoto pokrmu jsou světle zelené tenkostěnné, někdy se jim říká taky zeleninové.
- Cibuli oloupejte.
Postup:
- Příprava: Toastový chleba nebo jiné bílé pečivo nakrájejte na kostičky, dejte ho do mísy a pokropte mlékem. Nastrouhejte 1 cibuli na hrubém struhadle. Na omáčku si předem najemno nakrájejte druhou cibuli. Z rajčat odstraňte zelené části u stopky a pokrájejte na kostky.
- Masová směs: Do mísy k navlhčenému chlebu přidejte mleté maso, strouhanou cibuli a rozklepněte vejce. Osolte a opepřete podle chuti. Pak dobře promíchejte buď rukama, nebo v kuchyňském robotu s tzv. K-metlou. Pokud je směs příliš řídká a protéká vám mezi prsty, zahustěte ji strouhankou, tuhou zase nařeďte mlékem.
- Papriky: Z paprik vyřízněte stopku a opatrně vyjměte semeník i bílá žebra tak, abyste neporušili zbytek papriky. Větší otvor znamená snadnější čištění vnitřku, ale zase uvnitř hůře drží mleté maso. Naplňte papriky masovou směsí, hmotu uvnitř jemně upěchujte tak, abyste vyplnili dutiny.
- Základ omáčky: V hrnci na oleji smažte dosklovita cibuli nakrájenou na kostičky (asi 4 minuty). Zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte a ihned zalijte 600 ml vody. Přidejte kuličky pepře, nového koření i bobkový list a přiveďte k varu. Do vroucího základu vložte naplněné papriky.
- Rajčata: K paprikám přidejte předem nakrájená rajčata. Osolte, přiklopte a zvolna duste asi půl hodiny, až je maso hotové. Papriky opatrně vyjměte a dejte stranou. Mouku dobře rozmíchejte v zakysané smetaně a za stálého míchání přidejte do omáčky.
- Dokončení: Vařte tři minuty. Pak propasírujte přes cedník. Ochutnejte, případně dosolte. Pokud je omáčka hustší, rozřeďte ji horkou vodou. Vložte zpět papriky a už jen krátce prohřejte. Podávejte s knedlíkem nebo s rýží.
TIP: Jak připravit skvělý houskový knedlík, se dozvíte zde.
Tipy a triky
- Ne každý rád ochutnává syrové maso, nicméně je vhodné vyzkoušet, zda je směs dobře dokořeněná, proto můžete kousek směsi opéct na pánvi. Pokud bude třeba, směs dosolte a opepřete.
- Pokud už máte papriky naplněné, ale pořád vám zbyla směs, vytvořte z ní koule o velikosti pingpongových míčků a připravujte spolu s plněnými paprikami – budou se vám hodit, když si někdo bude chtít přidat. Nebo ze směsi vytvořte kuličky, zmrazte je a použijte třeba do špaget.
- Kuličky pepře, nového koření a bobkový list můžete zavázat do plátýnka nebo dát do uzavíratelného sítka na čaj, potom ho snadno vyjmete.
- Nepasírovaná omáčka má autentický charakter s malými kousky rajčat a cibule.
- Pokud chcete omáčku, která bude více připomínat rajskou, vynechejte sladkou papriku a zakysanou smetanu. Spolu s rajčaty přidejte 2 lžíce rajského protlaku a po propasírování případně dotáhněte chuť špetkou cukru či pár kapkami octa.
- Po vzoru balkánské kuchyně lze masovou směs nastavit rýží. Vynechejte toastový chleba, místo něj přidejte 100–300 gramů vařené rýže (podle toho, jak moc chcete mít maso nastavené). Pokud nemáte vařenou rýži, můžete do masa přidat 3 lžíce nevařené propláchnuté rýže, jen pak do omáčky přilijte více vody, protože rýže ji nasákne.
- Čerstvá rajčata se dají nahradit konzervovanými krájenými rajčaty z plechovky. Stačí jedna o hmotnosti 400 gramů.
Variace a chuťové twisty
- S uzeným masem či klobásou: Do masové směsi můžete přidat jemně nasekanou uzenou slaninu nebo pikantní klobásu. Pokrm tak získá intenzivnější chuťový základ, který ladí se sladkokyselým tónem smetanové omáčky.
- Vegetariánská verze s luštěninami: Vydatná náplň se dá připravit z červené čočky, nastrouhané mrkve, cibule a koření. Často se používá i tofu nebo tempeh jako alternativa masa. Pokrm můžete podávat s kuskusem nebo bulgurem.
- Italský twist s bazalkou a parmazánem: Do masové náplně můžete přimíchat nastrouhaný parmazán, nasekanou bazalku a trochu oregana. Omáčku ozvláštníte lžící olivového oleje a čerstvým česnekem. Servírujte s těstovinami místo knedlíku.
- Maďarská verze s pálivou paprikou: Pro milovníky pikantnější kuchyně lze do směsi přidat trochu čerstvé nebo sušené pálivé papriky. Omáčka se dá na závěr dochutit zakysanou smetanou s trochou citronové šťávy.
- Pečené místo dušených: Místo klasického dušení zapečte papriky v troubě – nejdříve je nasucho předpečte, aby se slupka lehce zatáhla, a poté je dopečte zalité rajčatovou omáčkou bez smetany.
- Orientální styl s římským kmínem a koriandrem: Milovníci netradičních chutí mohou do masové směsi přidat mletý římský kmín, koriandr a trochu skořice – vytvoří se tak mírně exotický nádech, jaký známe z balkánských nebo arabských receptů. Omáčka se dá doladit trochou tahini nebo citronové šťávy.
Plněné papriky se smetanovou omáčkou jsou nejen symbolem domácí kuchyně, ale také ideálním jídlem pro ty, kdo chtějí vařit sezonně, chutně a s fantazií. Základní recept lze snadno upravit podle dostupných surovin i osobních preferencí – od tradiční verze s masem a knedlíkem až po lehčí vegetariánské varianty nebo výraznější kořeněné twisty.
Zdroj informací: Apetit