
Možná si taky říkáte, že švestková povidla a džem jsou jedno a totéž. Jenže není. A právě na švestkách je to krásně vidět: z jednoho ovoce můžete mít úplně jiné výsledky. Zatímco povidla se pečou i dlouhé hodiny často úplně bez cukru a promění se v tmavou, hutnou pastu, švestkový džem je hotový za půl hodiny. Je světlejší, sladší a klidně v něm můžete nechat i kousky ovoce.
Možná si říkáte, že je to slovíčkaření – vždyť hlavní je, že je to sladké a dobré. Ale rozdíl v přípravě dělá hodně. Povidla mají úplně jinou chuť i strukturu než džem, a když to víte, už se vám nemůže stát, že byste si je spletli. A nejlepší způsob, jak si rozdíl ověřit? Uvařit si doma vlastní sklenici švestkového džemu.
Proč je to džem a ne povidla?
- Povidla: Když se řekne povidla, spousta z nás si vybaví velký měděný hrnec na plotně a babičku, která několik hodin míchá dřevěnou vařečkou. A není to daleko od pravdy. Povidla se připravují dlouhým, pomalým vařením nebo pečením, často i bez cukru. Sladkou chuť jim dodají jen opravdu zralé plody: typicky švestky, ale i jablka nebo hrušky.
- Marmeláda: Marmeláda je v Česku trochu zrádné slovo. Běžně jí říkáme i džemu, ale podle evropské legislativy musí marmeláda obsahovat aspoň 20 % citrusů. Pomeranč, citron, grep… a často i kousky kůry. Proto je typická spíš pro Británii než pro naše končiny – kdo by neznal citrusovou marmeládu na toast k čaji o páté?
- Džem: A pak je tu džem – nejpraktičtější ze všech. Vaří se kratší dobu, osladí se a k některým druhům ovoce se přidá pektin, aby džem správně ztuhl. Džem může být z jednoho ovoce, nebo i z kombinace několika. Většinou má světlejší barvu než povidla, mohou v něm zůstat kousky ovoce a díky rychlejší přípravě je chuť ovocnější, svěžejší. A přesně tohle je případ našeho dnešního receptu.
Recept: Švestkový džem s vanilkou podle naší šéfredaktorky Jany
Na lžíci je hustý, voňavý a má krásně ovocnou chuť se sladkou vanilkovou tečkou. Na chlebu s máslem chutná luxusně, ale skvěle doplní i koláče, palačinky nebo ranní kaši.
- Ingredience (na cca 4 skleničky): 1 kg švestek, 350 g cukru krupice, 1/4 lžičky mleté vanilky, 7 g citrusového pektinu, 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Švestky vypeckujte a rozpulte. Nahnilé kousky bez lítosti vyhoďte.
- Smíchejte s cukrem a nechte aspoň 2 hodiny odstát, aby švestky pustily šťávu. Pokud pospícháte, můžete tento krok vynechat – s odležením je ale džem ještě lepší!
- Za občasného míchání nechte pustit šťávu a vařte asi 20 minut, dokud směs nezačne houstnout.
- Rozmixujte – buď úplně dohladka, nebo jen částečně, je to na vás.
- V misce promíchejte pektin s naběračkou horkého džemu, vmíchejte zpět do směsi, přidejte vanilku a citronovou šťávu. Provařte ještě dvě minuty.
- Plňte do čistých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Tipy navíc
- Pokud máte obavy, že by se mohl pektin srazit, rozmíchejte ho předem v části cukru a teprve pak vmíchejte do horkého džemu.
- Chcete dodat džemu trochu říz? Přidejte ke konci vaření lžíci rumu.
- Máte rádi výraznější koření? Zkuste skořici nebo špetku hřebíčku.
- Skleničky skladujte v chladu a temnu, po otevření je vždy dejte do lednice.
Takže až příště budete říkat, že vaříte švestkovou marmeládu, vzpomeňte si: pokud máte hotovo za půl hodiny a neplavou vám v hrnci alespoň čtyři citrony, je to džem. A že je to pořádně dobrý džem, o tom není sporu.
Zdroj: Apetit