
Povidla už se dovařila, teď se hromadí ve sklenicích na poličce a vy přemýšlíte: Co s nimi dál? Nebo lépe – kam všude je schovat, aby z toho nebyly zase „jen“ buchty? Máme pro vás odpověď. Jsou surovinou, která má překvapivou sílu – zvládnou proměnit obyčejné knedlíky ve sváteční jídlo, omáčku v lahůdku a palačinky v požitek, který stojí za přídavek.
Povidla jsou jedna z těch surovin, které mají duši. Každý má svou sklenici s jiným příběhem – někdo ji dostal od babičky, jiný vařil povidla celou noc a provoněl přitom půl ulice. Když se ale prach na víčku trochu usadí, začíná jejich druhá kapitola – v omáčkách, knedlících nebo klidně na talíři vedle masa.
Alpská inspirace: Smaženky trochu jinak
Pofesen. Zní to skoro jako zaklínadlo – a tak trochu i je. V Rakousku tenhle dezert najdete v horských chatách, my jsme se do něj zamilovali ve Spiessalmu, kde ho připravují z čerstvých briošek a opravdu luxusních domácích povidel.
Rozdíl oproti českým „chudým rytířům“ je v detailech. V poctivém vajíčku, rumu a pocitu, že si zasloužíte něco výjimečného. Tohle nejsou jen rychlé topinky na sladko, ale poctivé jídlo, které si můžete dopřát, když je venku nevlídno.

Když se knedlík spojí s lyžemi
Germknödel – kynutý knedlík s povidly a vanilkovou omáčkou patří k zimním radovánkám stejně jako horký čaj do termosky. Jenže zapomeňte na sjezdovky: tuhle nadýchanou dobrotu zvládnete připravit i doma. A dokonce bez lyžáků.
Knedlík je lehký jako peříčko, povidla se rozplývají na jazyku a máslová strouhanka navrch? To je prostě blaho na talíři. Nechce se vám dělat omáčku? Stačí pár lžic rozpuštěného másla a moučkový cukr – tenhle recept se vám přizpůsobí.

Nadýchané jako vzpomínka: Maminčiny buchty
Nic nepropojí rodinu tak, jako plech právě upečených buchet. Povidla v nich mají své čestné místo. Trochu sladké, trochu kyselé – ale hlavně nostalgické. Připomenou vám totiž dětství, kdy se buchty jedly ještě teplé a všechno bylo tak nějak jednodušší.
Udělejte si čas. Dejte si buchtu ještě teplou, pocukrovanou a se sklenicí mléka. Bude vám líp, slibujeme.

Palačinky, jak je (ne)znáte
Bramborové palačinky s povidly a mákem zní možná jako módní gastro výstřelek, ale věřte, že mají své místo v kuchyni víc než po právu. Jsou z Hané, což je známka poctivosti, a přijdou vhod, když už vás nebaví lívance ani koláče.
Příprava není z nejrychlejších, ale výsledek je zemitý a přitom jemný. Kombinace brambor, povidel a máku vám připomene, že sladké nemusí být fádní.

Slané překvapení: Povidla v omáčce?
Ano, čtete správně. Povidla nemusí být jen součástí moučníků. Tradiční recept na uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami je důkazem, že sladká chuť švestek se skvěle doplňuje s masem. Je to jídlo, které překvapí nejen chuťově, ale i tím, jak skvěle na talíři funguje.
Omáčka není přeslazená a bramborové šišky do ní patří stejně jako lžíce smetany do kávy. Zkuste to – tohle není experiment, ale léty prověřený recept.

Povidla zdaleka nekončí u koláčů
Možná je máte spojená s pečením, ale povidla toho umí mnohem víc. Dejte je do kaší, přimíchejte do marinád, přidejte do salátové zálivky. Můžete s nimi marinovat maso, doladit omáčky nebo je použít místo medu. Jsou koncentrovaným kouskem podzimu ve sklenici – využijte je naplno.
Zdroj: Apetit