Nová registrace Zapomenuté heslo

Povidla jinak: Největší překvapení v kuchyni! Zkuste je s uzeným nebo v luxusních smaženkách – nebudete věřit svým očím!

22. 10. 2025
Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami
Apetit

Povidla už se dovařila, teď se hromadí ve sklenicích na poličce a vy přemýšlíte: Co s nimi dál? Nebo lépe – kam všude je schovat, aby z toho nebyly zase „jen“ buchty? Máme pro vás odpověď. Jsou surovinou, která má překvapivou sílu – zvládnou proměnit obyčejné knedlíky ve sváteční jídlo, omáčku v lahůdku a palačinky v požitek, který stojí za přídavek. 

Povidla jsou jedna z těch surovin, které mají duši. Každý má svou sklenici s jiným příběhem – někdo ji dostal od babičky, jiný vařil povidla celou noc a provoněl přitom půl ulice. Když se ale prach na víčku trochu usadí, začíná jejich druhá kapitola – v omáčkách, knedlících nebo klidně na talíři vedle masa.

Alpská inspirace: Smaženky trochu jinak

Pofesen. Zní to skoro jako zaklínadlo – a tak trochu i je. V Rakousku tenhle dezert najdete v horských chatách, my jsme se do něj zamilovali ve Spiessalmu, kde ho připravují z čerstvých briošek a opravdu luxusních domácích povidel.

Rozdíl oproti českým „chudým rytířům“ je v detailech. V poctivém vajíčku, rumu a pocitu, že si zasloužíte něco výjimečného. Tohle nejsou jen rychlé topinky na sladko, ale poctivé jídlo, které si můžete dopřát, když je venku nevlídno.

Povidlové sladké smaženky

Povidlové sladké smaženky

< 30 min
4.3(12x)
Přečíst recept

Když se knedlík spojí s lyžemi

Germknödel – kynutý knedlík s povidly a vanilkovou omáčkou patří k zimním radovánkám stejně jako horký čaj do termosky. Jenže zapomeňte na sjezdovky: tuhle nadýchanou dobrotu zvládnete připravit i doma. A dokonce bez lyžáků.

Knedlík je lehký jako peříčko, povidla se rozplývají na jazyku a máslová strouhanka navrch? To je prostě blaho na talíři. Nechce se vám dělat omáčku? Stačí pár lžic rozpuštěného másla a moučkový cukr – tenhle recept se vám přizpůsobí.

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

< 90 min
4.5(143x)
Přečíst recept

Nadýchané jako vzpomínka: Maminčiny buchty

Nic nepropojí rodinu tak, jako plech právě upečených buchet. Povidla v nich mají své čestné místo. Trochu sladké, trochu kyselé – ale hlavně nostalgické. Připomenou vám totiž dětství, kdy se buchty jedly ještě teplé a všechno bylo tak nějak jednodušší.

Udělejte si čas. Dejte si buchtu ještě teplou, pocukrovanou a se sklenicí mléka. Bude vám líp, slibujeme.

Maminčiny buchty s povidly

Maminčiny buchty s povidly

< 50 min
4.3(369x)
Přečíst recept

Palačinky, jak je (ne)znáte

Bramborové palačinky s povidly a mákem zní možná jako módní gastro výstřelek, ale věřte, že mají své místo v kuchyni víc než po právu. Jsou z Hané, což je známka poctivosti, a přijdou vhod, když už vás nebaví lívance ani koláče.

Příprava není z nejrychlejších, ale výsledek je zemitý a přitom jemný. Kombinace brambor, povidel a máku vám připomene, že sladké nemusí být fádní.

Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem

Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem

> 60 min
4.8(8x)
Přečíst recept

Slané překvapení: Povidla v omáčce?

Ano, čtete správně. Povidla nemusí být jen součástí moučníků. Tradiční recept na uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami je důkazem, že sladká chuť švestek se skvěle doplňuje s masem. Je to jídlo, které překvapí nejen chuťově, ale i tím, jak skvěle na talíři funguje.

Omáčka není přeslazená a bramborové šišky do ní patří stejně jako lžíce smetany do kávy. Zkuste to – tohle není experiment, ale léty prověřený recept.

Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami

Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami

< 90 min
4.1(9x)
Přečíst recept

Povidla zdaleka nekončí u koláčů

Možná je máte spojená s pečením, ale povidla toho umí mnohem víc. Dejte je do kaší, přimíchejte do marinád, přidejte do salátové zálivky. Můžete s nimi marinovat maso, doladit omáčky nebo je použít místo medu. Jsou koncentrovaným kouskem podzimu ve sklenici – využijte je naplno.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Povidla bez míchání

Sdílet článek

Povidla Švestky Česká kuchyně Zpracování úrody Alpská kuchyně

Související články