Nová registrace Zapomenuté heslo

Chudinské jídlo, které přežilo revoluci. Kubánská Ropa Vieja je to nejlepší hovězí, jaké kdy ochutnáte

23. 9. 2025
Ropa vieja
Shutterstock

Na Kubě se jí říká Ropa Vieja – staré šaty nebo hadry. Zní to zvláštně? Možná ano, ale jen do chvíle, než ochutnáte. Jde o dušené hovězí, které se rozpadá na jazyku, a ve spojení s rajčaty, paprikami a česnekem se mění v talíř plný chutí Karibiku. Jídlo, které vzniklo z nouze, přežilo revoluce i krize je dnes symbolem kubánské kuchyně.

Původ receptu sahá až do Španělska. Tam prý jeden chudý muž neměl co dát rodině k večeři. V zoufalství hodil do hrnce své staré oblečení a modlil se. A jak už to v legendách bývá, stal se zázrak a v hrnci se objevilo šťavnaté hovězí ragú.

  • Od té doby nese jídlo jméno Ropa Vieja – „staré šaty“ a zázrak se opakuje pokaždé, když se maso dlouho a pomalu dusí, až se dá trhat na vlákna.

Jak Kuba dělá z chudoby radost

Na Kubě má Ropa Vieja status národního jídla. Podává se s rýží, černými fazolemi i smaženými banány. Jenže její cesta na kubánské stoly nebyla jednoduchá.

Po revoluci v roce 1959, kdy byla země závislá na dovozu ze Sovětského svazu, se hovězí často nahrazovalo levnějším konzervovaným masem. V devadesátých letech zmizelo z talířů téměř úplně. Přesto se recept držel – někdy v luxusní podobě, jindy v té nejskromnější. Dnes je to jídlo, na které jsou Kubánci pyšní.

Paradoxem byl dlouholetý zákaz porážky hovězího dobytka: Kubánci směli krávy chovat na mléko a práci, ale nikoliv na maso. Jak nám ještě před pár lety při návštěvě Kuby jeden Kubánec říkal, za zabití krávy byl prý vyšší trest než za vraždu člověka – sám zažil, jak úřady prohledávaly i kompost, zda tam nenajdou zbytky hovězích kostí, když se na nedaleké farmě jedna kráva ztratila. Od roku 2021 už je porážka dobytka zase legální, ale jen za splnění přísných podmínek.

Oběd na verandě u Havany

V kuchařce Eating Cuban (Beverly Cox a Martin Jacobs, 2006) autoři popisují restauraci La Casa de Campesino, která stojí u malé farmy nedaleko Havany. Pod doškovou střechou se tam podávají klasické venkovské speciality – černé fazole, křupavé vepřové Masitas de Puerco, rajčatový salát z dokonale zralých rajčat a samozřejmě Ropa Vieja.

Šéfkuchařka Raquel ji připravuje podle rodinného receptu a s hrdostí dodává: „Tohle je naše tradice.“ A aby nezůstalo jen u ochutnání, svůj recept ochotně sdílí, takže si kousek Kuby můžete přenést i domů.

Recept: Ropa Vieja podle Raquel

Budete potřebovat: 60 ml olivového oleje (¼ hrnku), 1 cibuli, najemno nasekanou, 2–3 stroužky česneku, 1 červenou papriku, nakrájenou na proužky, 60 ml kečupu (¼ hrnku), 120 ml rajčatové omáčky (½ hrnku), 120 ml suchého vína (vino seco nebo bílé víno), 700 g uvařeného a natrhaného flank steaku, sůl podle chuti, hrst nasekaného koriandru nebo petržele

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a pomalu restujte, dokud nezesklovatí.
  2. Vmíchejte papriku, krátce ji opečte, pak přidejte kečup, rajčatovou omáčku a víno. Nechte pár minut probublávat.
  3. Vložte natrhané maso a duste na mírném ohni asi 10 minut, aby nasáklo omáčku.
  4. Osolte, posypte bylinkami a ihned podávejte.

K Rope Vieje se servíruje bílá rýže, černé fazole a smažené banány. Ale chutná skvěle i s čerstvým chlebem, který nasaje voňavou omáčku.

Když ji ochutnáte, pocítíte v každém soustu kousek karibského slunce i kubánské radosti ze života. Ať už na verandě u Havany, nebo doma v kuchyni, Ropa Vieja chutná vždycky dobře.

Zdroj: COX, Beverly a JACOBS, Martin. Eating Cuban: 120 Authentic Recipes from the Streets of Havana to American Shores. Abrams, 2016. ISBN 9781683351825., Travel Noire, Kevin Gibson, Wikipedia, Apetit

Doporučujeme článek s videem

Co s vysokým roštěncem aneb Připravte si steak, pečeni či trhané maso

Sdílet článek

Světová kuchyně Hovězí maso Vepřové maso Jihoamerická kuchyně Trhané maso

Související články