Česká kuchyně a uzeniny? To je nerozlučná dvojka! Než se však sezóna opečených špekáčků rozjede naplno, dopřejte si je v trochu jiné roli. Skvěle se hodí do polévek, těstovin, zapečených pokrmů i na křupavé topinky. Vybrali jsme pro vás osm receptů, ve kterých klobása hraje hlavní roli – některé vás možná překvapí, ale všechny stojí za vyzkoušení!
Křupavá topinka s pikantní klobásou, voňavé těstoviny se smetanovou omáčkou nebo poctivá fazolová polévka, která zasytí? Klobásy v kuchyni zaslouží mnohem víc pozornosti než jen letní grilovačku! Dodají pokrmům výraznou chuť, šmrnc a tu správnou dávku poctivosti. Objevte, jak je využít naplno, a připravte si jídla, která potěší všechny u stolu.
Jakou klobásu vybrat?
Ne všechny klobásy jsou stejné a pro různé pokrmy se hodí jiné druhy. Správný výběr udělá s chutí jídla hotové divy.
- Do polévek a dušených jídel: Ideální jsou sušší, kořeněné klobásy jako čabajka nebo paprikové klobásy, které pokrmům dodají výraznou chuť a mírně zahustí vývar. Skvěle fungují třeba ve fazolové polévce.
- Na pečení a zapékání: Vinná klobása nebo jemnější druhy (např. bílé klobásy) skvěle doplní koláče, těstoviny nebo kološvárské zelí. Dobře se propečou, uvolní šťávu a jídlo zůstane krásně šťavnaté.
- Na gril a opékání: Silnější a šťavnatější klobásy jako špekáčky, bratwursty nebo farmářské klobásy se perfektně hodí na grilování. Mají vyšší obsah tuku, takže zůstanou uvnitř šťavnaté a získají krásně křupavou kůrku.
Topinka s kapustou a čabajkou: Rychlá chuťovka, která nezklame
Křupavá topinka nasáklá voňavou šťávou z restované čabajky, doplněná lehce orestovanou kapustou – tohle je chuťovka, která vás nadchne nejen svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Skvěle se hodí jako rychlá večeře nebo ideální parťák k pivu. Uvidíte, že se po nich jenom zapráší!

Špenátový koláč s vinnou klobásou: dokonale propojené chutě
Slaný koláč, který voní už při pečení a chutná ještě lépe! Křehké těsto, jemná špenátová náplň a šťavnaté kousky vinné klobásy vytvářejí kombinaci, která se hodí na brunch, slavnostní oběd i rodinnou večeři. Podávejte s křupavým salátem, sklenicí dobrého vína a užijte si každé sousto.

Fazolová polévka s klobásou: Hustá, voňavá a pořádně vydatná
Fazolová polévka s klobásou je přesně to jídlo, které vás zahřeje, zasytí a dodá energii. Hustá, bohatá na chuť a lehce pikantní – přesně taková, jaká má být. Podávejte s čerstvým chlebem a užijte si dokonalý oběd. Pokud k fazolačce nechcete přikusovat pečivo, můžete polévku ještě zhutnit kostičkami vařených brambor.

Kološvárské zelí: Maďarská klasika, která vás dostane
Pokud máte rádi vydatná jídla, kološvárské zelí si zamilujete! Kombinuje kysané zelí, mleté maso, rýži, voňavou klobásu a smetanu do dokonalé harmonie chutí. Peče se v troubě, což z něj dělá skvělé jídlo na víkendové hodování. A vězte, že budete tak dlouho ochutnávat, až zmizí celý pekáček. Pokud vám přece jenom trocha zelí zbyde, nezoufejte, druhý den chutná ještě lépe!
- Tento zapečený pokrm je pojmenován po městě Kolozsvár (dnes Cluj-Napoca v Rumunsku), které bylo kdysi součástí Rakouska-Uherska. Podobá se trochu segedínskému guláši, ale v pečené verzi. V Maďarsku je to oblíbené jídlo nejen doma, ale i v hospodách, kde se podává s čerstvým chlebem a sklenicí piva nebo vína.

Smetanové noky s klobáskou: Rychlá večeře s maximální chutí
Noky zalité smetanovou omáčkou s restovanými kousky klobásy jsou přesně tím pokrmem, který si oblíbíte pro jeho snadnou přípravu. Noky do tohoto jídla není vůbec potřeba předvářet, protože se uvaří přímo v omáčce. Díky tomu při vaření zašpiníte jen jedinou pánev! Přidejte bazalku, čerstvě mletý pepř a parmazán a nechte se unášet na vlně dokonale propojených chutí.

Krémové těstoviny s klobáskou: Jednoduché, ale dokonalé
Když potřebujete rychlé, ale skvělé jídlo, těstoviny jsou vždycky sázkou na jistotu. A pokud k nim přidáte restovanou klobásu, křupavou zeleninu a jemnou omáčku, užijete si luxusní večeři, která chutná jako z italské trattorie.

Ropucha v díře: Britská klasika, která překvapí
Pokud hledáte něco netradičního, zkuste britskou specialitu jménem toad in the hole – nadýchané yorkshirské těsto zapečené s klobáskami. Jde o nečekanou, ale naprosto skvělou kombinaci, která si zaslouží vaši pozornost. Podávejte s cibulovou omáčkou a hráškem po anglicku a užijte si večeři v britském stylu.
- Toad in the Hole, tedy „ropucha v díře“, je tradiční britské jídlo, kde se klobásy zapečou v yorkshirském těstě. Přestože název působí zvláštně, jde o oblíbenou součást nedělních večeří. Pochází z 18. století a legenda praví, že vzhled upečeného pokrmu připomíná ropuchu vykukující z díry.

Klobása s křenem rozhodně není nuda
Zlatavě opečené brambory s kousky šťavnaté klobásy a pikantní křenovou remuládou? To je kombinace, která vás dostane hned po prvním soustu! Rychlé, jednoduché a dokonale uspokojivé jídlo, které skvěle ladí s vychlazeným pivem. Dokonalý zážitek pro všechny, kteří milují výrazné chutě.

Klobásy nejsou jen rychlá svačina na cestu – v kuchyni mají mnohem širší využití, než si možná myslíte. Dokážou proměnit obyčejné jídlo v sytý, voňavý a nezapomenutelný zážitek. Ať už je přidáte do krémových těstovin, necháte rozvonět v polévce, nebo je zapečete v koláči, vždy se postarají o dokonalou chuť. Nebojte se experimentovat – klobásy zvládnou víc než jen roli „párku v rohlíku“ u stánku s rychlým občerstvením. Který recept vyzkoušíte jako první?
Zdroj: Apetit