Nová registrace Zapomenuté heslo

Co si balí do piknikového košíku Ital, Švýcar nebo Čech? Od burraty přes vejce natvrdo až po řízek z alobalu

27. 7. 2025
jídlo na pikniku
Pexels.com

Sezóna pikniků je v plném proudu. Ať už sedíte na dece v zámeckém parku, nebo na karimatce u lesa, piknik je ideální příležitost zpomalit a dobře se najíst. Neformálně, bez příboru a bez okázalostí. Jen vy, jídlo, tráva pod nohama a možná někdo, kdo vám sní obsah košíku dřív, než ho stihnete rozložit. Ale co si vlastně do piknikového koše lidé balí? V každé zemi to vypadá jinak. A právě to je na tom to nejzábavnější.

Jídlo chutná líp, když ho jíte rukama. Káva voní jinak, když si ji nalijete venku. A i obyčejné vejce natvrdo může být překvapivě dokonalé, když ho oloupete na slunci a s výhledem do korun stromů. Není důležité, jestli máte proutěný košík nebo batoh. Co je obsahem košíků, je často odrazem toho, odkud jste – i co máte rádi.

Někdo přinese domácí chléb a máslo s pažitkou, jiný pečlivě zabalené sushi nebo zbytky večeře ze včerejška. A právě tahle různorodost dělá pikniky tak zábavné. Každý národ má totiž trochu jinou představu o tom, co si na deku přinést.

 

Česko: bez řízku ani ránu

Český piknik je především praktický. Nic, co by se rozteklo, rozpadlo nebo nedalo jíst rukama. Řízek je stálice – studený je totiž možná ještě lepší než čerstvě usmažený. Vedle něj v košíku najdete chleba, hořčici, okurku a pokud má někdo náladu na sladké, přihodí bábovku nebo koláč od babičky. České pikniky zkrátka nejsou o parádičkách, ale o sytém jídle, které vydrží a dobře chutná.

 

Itálie: minimum práce, maximum stylu

Když Ital vyráží na piknik, vypadá to, jako by si jen tak mezi řečí sbalil pár věcí z trhu – ale s výsledkem jako z food blogu. Čerstvá burrata, rajčata, pár oliv, plátky šunky, focaccia a k tomu broskve nebo meloun. Všechno má styl a přirozený šmrnc. Piknik pro Italy není výprava, je to součást běžného života, která se obvykle odehrává spíše ve večerních hodinách.

 

Švýcarsko: preciznost i na dece

Švýcaři si dávají záležet. I když jedí na trávě, vše má své místo. Krabičky jsou úhledně naskládané, jídlo rozpočítané – a rozhodně nebude chybět vařené vejce. Ideálně ještě ve skořápce a s malou lahvičkou s kořením zvaným Aromat. K tomu plátky sýra, sušené maso, trochu chleba, zelenina a čokoláda na závěr. Švýcarský piknik je jednoduchý, ale promyšlený.

 

Francie: sýr, bageta a quiche

Francouzský piknik je jako malá scéna z romantického filmu. Stylová deka, proutěný košík, láhev vína a pořádný kus sýra. Někdy přihodí kousek quiche, čerstvé ovoce nebo domácí tapenádu na potření bagety, která samozřejmě také nesmí chybět. Styl přesně takový, že se i z jednoduchého oběda na trávě stává zážitek. A v tom jsou Francouzi mistři.

 

Španělsko: tapas, olivy a tortilla

Španělé mají piknik jako prodloužený tapas večer. Chorizo, olivy, sýr, kukuřičné placky nebo tortilla de patatas, která je skvělá teplá i studená. Piknik je společenský, hlasitý, s dětmi, hudbou, s dekou i bez ní. A i když si toho někdy přinesou víc než sní, nevadí – hlavně, že je veselo.

 

Piknik nemusí být výstava gastro výstřelků. Může jít o chleba se škvarky, bagetu se sýrem nebo misku s těstovinovým salátem. Hlavní je vyrazit ven, rozložit deku a dát si jídlo s někým, s kým je vám dobře.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Řízek – milovaná klasika

Sdílet článek

Piknik Španělská kuchyně Italská kuchyně Česká kuchyně Švýcarsko

Související články