Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapomeňte na sushi a risotto! Američané ochutnali 10 jídel světa. A vítěz? Česká polévka, kterou znáte z dětství!

7. 11. 2025
shutterstock_572357980.jpg
Shutterstock

V nedávném testu, kde Američané ochutnávali deset jídel z celého světa, se vítězem možná nečekaně stala naše tradiční polévka. Tento výsledek nejen potěšil české gurmány, ale také ukázal, že i jednoduché pokrmy ze střední Evropy mohou snadno zabodovat v globálním měřítku. Podívejme se blíže na to, proč právě klasická polévka z naší kuchyně tak zaujala a jak si vedla v konkurenci světových specialit.

Češi mají být na co hrdí. V unikátním testu, kde americká porota složená z šéfkuchařů, foodblogerů i historiků gastronomie ochutnávala a hodnotila deset jídel z celého světa, si naše tradiční česnečka odnesla jednoznačné vítězství. Porotce překvapila její plná, výrazná chuť a pověst spolehlivého léku na kocovinu. Experiment tak ukázal, že česká kuchyně má globální potenciál a že i jednoduchý pokrm dokáže zaujmout lidi s úplně jinými chuťovými zvyklostmi.

Cílem zajímavého amerického projektu s názvem The Global Taste Test bylo zjistit, které jídlo není jen klasicky lahodné, ale nabízí i něco navíc.

Proč Američany uchvátila obyčejná česnečka?

Tato tradiční česká polévka Američany oslovila především svou jednoduchostí a poctivostí. Jde o polévku z vývaru, brambor a několika stroužků česneku, často doplněnou o křupavé krutony z osmaženého chleba. Právě její schopnost zahřát, povzbudit při nemoci a nabídnout výraznou, ale přesto srozumitelnou chuť, se ukázala jako klíč k úspěchu. V době složitých receptů a exotických ingrediencí Američané ocenili jídlo, které je přímočaré, chutné a nepotřebuje nic navíc.

Jak si vedli ostatní světoví favorité?

Česnečka přitom za sebou nechala i takové hvězdy světové gastronomie, které by leckdo tipoval na vítěze. Ve výběru se tak vedle sebe ocitly například slavné italské lasagne, japonské ramen, mexické tacos, francouzská cibulačka, thajské pad thai, maďarský guláš. Ani jeden z těchto světově známých, uznávaných a oblíbených pokrmů neuspěl tak jako polévka, která v historii patřila mezi pokrm chudiny.

Tato rozmanitost ukazuje, jak je svět národních kuchyní pestrý – a proč někdy jednoduchost vyhraje nad proslulými specialitami.

Úspěch česnečky není náhoda: Svět se vrací ke kořenům

Vítězství česnečky dokonale zapadá do současných gastronomických trendů. Stále více se klade důraz na poctivé, lokální a jednoduše připravené pokrmy, které se nesnaží nic skrývat. Tento návrat k tradicím a autentickým chutím je vidět nejen v běžných kuchyních, ale i na prestižních kulinářských soutěžích. Právě díky nim se čeští kuchaři stále častěji prosazují v zahraničí a propagují kvalitní české suroviny.

Vítězství česnečky je tak víc než jen zajímavostí z jednoho testu. Potvrzuje, že poctivost, srozumitelná chuť a kvalitní suroviny mají v globální kuchyni stále své pevné místo. A ukazuje, že česká kuchyně má světu rozhodně co nabídnout.

 

Zdroj: tvguru.cztasteatlas.com

Doporučujeme recept s videem

Krémová česnečka

Sdílet článek

Česká klasika Česnečka Česká kuchyně Tradiční česká kuchyně Tradiční jídla

Související články