„Kdybyste mě hledali, jsem na svatomartinském obědě.“ – Takový vzkaz nechávali v době před internetem na dveřích všichni milovníci dobrého jídla. Dnes se takovým nadšencům říká foodies a mají to napsané ve statusu. Ale ač se doba a typický způsob komunikace mění, jedno zůstává: svatomartinskou husu si jen málokdo nechá ujít. Kam na ni vyrazit?
Svatý Martin už skoro klepe na dveře. Pokud jste se rozhodli, že byste si rádi pochutnali na typickém svatomartinském menu, ale nechce se vám jej připravovat doma, je nejvyšší čas porozhlédnout se, který podnik ve vašem okolí má kaldoun, husí paštiku i husu se zelím a knedlíkem v nabídce. My jsme se porozhlédli také a přinášíme vám pár tipů na Prahu, Písek a Brno. Máme ovšem problém: všechna menu vypadají naprosto skvostně...
Café Imperial v ulici Na Poříčí
Ve vyhlášené restauraci Zdeňka Pohlreicha se můžete v termínu od 7. do 16. listopadu těšit na husí hody spárované s vynikajícím moravským vínem.
- Předkrm: Husí rillettes s toastem z francouzského chleba (269 Kč)
- Polévka: Husí kaldoun se zeleninou a nudlemi (169 Kč)
- Hlavní chod: Pečená svatomartinská husa s houskovým knedlíkem a bílým zelím (625 Kč)
Červený Jelen v Hybernské
Svatomartinskou husu si pro hosty připravil i tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera. „Husí paštika. Voňavý kaldoun. Šťavnaté stehno. Nadýchané buchtičky. A k tomu sklenka mladého vína. Pravá svatomartinská hostina, jak má být,“ láká Červený Jelen, tak si v termínu od 8. do 11. listopadu udělejte rezervaci.
- Předkrm: Husí rillettes s kaštanovým pyré, kdoulí, husím jus a grilovaným chlebem (245 Kč) nebo husí paštika s aronií, rakytníkem, portským vínem a semínkovými krekry (195 Kč)
- Polévka: Kaldoun s nudlemi, drůbky, zeleninou a pivním rohlíkem (140 Kč)
- Hlavní jídlo: Konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle (680 Kč)
- Dezert: Buchtičky s husím sádlem a povidly s rumovou omáčkou (175 Kč)
Kuchyň na Pražském hradě
Tříchodovou husí hostinu už od 5. listopadu podává tým kuchařů z Kuchyně, kterou najdete na Pražském hradě, a vyrazit na skvělé menu můžete až do 25. listopadu. Za tříchodové menu zaplatíte na osobu 1198 Kč.
- Studený předkrm: Husí paštika nebo uzené husí prso s pyré z červeného pomeranče
- Teplý předkrm: Husí droby nebo pečené červené zelí s husím foie gras
- Hlavní chody: Konfitované stehno s červeným zelím nebo grilované prso s červeným rybízem a dýňovým kroupotem
Na svátek svatého Martina se bude v Kuchyni podávat také tradiční pečené stehno se zelím a lokši à la carte.
Obecní dům na náměstí Republiky
Dokonalou atmosféru i úžasné svatomartinské menu si užijte v samém centru Prahy. Menu bude k dispozici od 8. do 11. listopadu.
- Předkrm: Husí pršut, černý rybíz, brioška (395 Kč)
- Polévka: Husí kaldoun, maso, játrové knedlíčky, zelenina, droby, domácí nudle (185 Kč)
- Hlavní chod: Pečené husí stehno, červené zelí zahuštěné perníkem, bramborové šišky, lokše, husí šťáva (755 Kč)
- Dezert: Kynuté knedlíky s karamelizovanými švestkami a mákem (245 Kč)
- Celá pečená husa, červené zelí zahuštěné perníkem, bramborové šišky, lokše, husí šťáva (4 osoby, musí být objednáno 48 hodin předem, 3495 Kč)
Čestr na Vinohradech
Restaurace Čestr pojala husí hody trochu netradičně. První porce svatomartinské husy lze ochutnat v neděli 9. listopadu a husí speciály budou na menu až do úterý 11. listopadu. Co se bude podávat?
- Husa v bio kvalitě z Trněného Újezda a kromě klasických pečených husích stehen jako předkrm hostům naservírují například konfitované husí žaludky a srdíčka.
- Letos řezníci vystařili také husí prso, které budou podávat s kaší nebo hranolkami na způsob steaku.
Bruxx na náměstí Míru
Ve vinohradském Bruxxu mají v termínu od 11. do 16. listopadu speciální akci Kachny a těšit se můžete na zajímavé pokrmy.
- Polévka: Kachní cappuccino a raviola (159 Kč) tedy napěněné kachní cappuccino s raviolou plněnou kachním masem a kdoulí
- Předkrm: Pâté en croûte – kachní paštika v máslovém těstě, domácí nakládaná zelenina a variace trapistických hořčic z Nového Dvora (265 Kč)
- Hlavní jídlo: Kachní stehno Paula Bocuse tedy pomalu pečené francouzské kachní stehno nadívané vepřovým masem, kuřecími játry a bylinkami, silná šťáva flambovaná koňakem před hosty, tuřín a malé brambory v másle (490 Kč)
- Dezert: Kaštanová zmrzlina, tedy domácí zmrzlina z jedlých kaštanů, sladká mrkev a podzimní listí (159 Kč)
Restaurant Chapelle v Písku
A kam vyrazit na svatomartinské menu mimo Prahu? Například do Chapelle v Písku, kde si tradiční svatomartinské menu můžete vychutnat od 8. do 11. listopadu.
- Polévka: Husí kaldoun s nudlemi a knedlíčky (169 Kč) nebo předkrm: drůbeží paštika, husí játra, švestky (169 Kč)
- Hlavní chod: Husí stehno nebo prso, pečené zelí, povidla, omáčka z červeného vína, špekový knedlíček, bramborové šišky (599 Kč)
- Dezert: Buchtičky, vanilková espuma, vaječný koňak, omáčka z jablek (159 Kč)
Celé menu (3 chody) vás vyjde na 899 Kč.
Kohout na víně v Brně
Svatomartinská husa se podává i ve vyhlášeném brněnském podniku Kohout na víně a vy můžete o víkendu vyrazit na šestichodové degustační menu v ceně 1395 Kč.
- Amuse Bouche
- Kroketa s řepou, brusinkami a černým česnekem
- Kyselica s omeletou, houbami a bramborem
- Husa se zázvorem, škubánky a jablky
- Větrník s tonkou, kávou a mandlemi
- Petit four
Našli jste svého favorita v okolí, nebo vyrazíte na výlet? Ať už si vyberete jakkoli, přejeme dobrou chuť!